Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#7 - Mati Lepp

Intervjudatum: 2012-12-01

xG

Född

1947

Bor

Katarina Bangata 24 (vänd på siffrorna så blir det Nackas port)

Familj

Barn, barnbarn och fästmö

Som nummer sju ut i intervjustafetten får vi stifta bekantskap med illustratören Mati Lepp, bl.a. mottagare av Bajen Fans priset Stora Pilsnerpriset 1992. Matis illustrationer är främst förknippade med olika barnböcker. Bokserien om Billy av Birgitta Stenberg samt diton Viggo av Birgitta Westin har vackert illustrerats med hjälp av Matis varsamma hand. Herr Lepps stora bajenhjärta slår igenom med jämna mellanrum då det inte allt för sällan finns grönvita inslag i illustrationernas detaljrikedom. Andra personligheter som Mati har illustrerat åt är bland andra PC Jersild, Georg Johansson och Lasse Anrell.

Hej Mati, hur är läget Just Idag?

Bara bra, fast läskigt halt ute. Kanske ska man skaffa sig broddar.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

1970 flyttade jag in i rivningshotade huset Götgatan 97, hörnet Ringvägen. Vi var flera kompisar som fick rivningskontrakt tack vare en tjejs farsa som jobbade på Systembolaget som i sin tur ägde/förvaltade huset ihop med Metro (butikskedjan som Lennart Nyman jobbade för). På fyra trappor bodde Janne Sjöström.
Hösten 1970 hängde jag med kompis Krister, barndomskamrat som vuxit upp i Johanneshov och där marinerats till Hammarbyare. Han tog mig till Söderstadion. Klacken sjöng och Bajen gick obesegrat genom seriens andra hälft. Kunde man annat än bli frälst och Janne blev vår hjälte! Vi hade ett kollegieblock och penna på vår ytterdörr där vi skrev dagsaktuella kommentarer efter varje match, Janne svarade väluppfostrat på våra hälsningar. Den tidens Facebook typ Twitter.
Jag gick på Konstfack och lärde mig trycka textiltryck nere hos brudarna på Textil. Det blev förstås snygga bajenmönster på mina sovlakan och kuddar. Janne Sjöström fick ett inramat tryck och jag blev inbjuden på Gin och Tonic i hans balla hemmabar, vilken kille.

Robert Nyberg rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Vi är tecknarkollegor och jag uppskattar, beundrar hans vassa politiska, knivskarpa och roliga penna.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Föräldrarna flydde till Sverige med mina två äldre bröder från Estland 1944. Efter diverse uppsamlingsläger hamnade de i en liten sommarstuga i Saltsjöbaden 1947 då jag var nyfödd. Det byggdes hus och jag växte upp i Saltis som var en trygg och fin miljö. Träffade goda kamrater, lyckades krångla mig igenom gymnasiet och tog studenten 1967. Jag längtade till Staden och tog tidigt (i unga år) tåget till Slussen och upptäckte på egen hand hur Stockholm såg ut. Somrarna jobbade jag i stan som vaktmästare eller bryggeriarbetare (München och Hamburger). En sommar jobbade jag på tappningsavdelningen på Vin & Spritcentralen på Reymersholme.

Du har estniska rötter, har du fortfarande kvar någon relation till Estland?

Mina Estniska rötter upptäckte jag när jag själv åkte över Östersjön som turist till Estland 1972. Då var jag en långhårig 25-åring. Där på kajen mötte mig alla mina kusiner och sedan dess har jag åkt över så fort jag kunnat. Jag kan språket och har ett eget hemligt liv där som få av mina svenska kompisar ännu idag fattat vidden av. Två kulturer, de du Jimmy!!

Vid vilken ålder insåg du att din konstnärliga ådra var något du skulle sysselsätta dig med i framtiden?

Eftersom jag var totalt värdelös i skolan blev tecknandet min räddning. Roligare att göra skoldansaffischer stora som lakan än plugga. En mattelärare sa nåt klokt att han förstod att jag nog hade en viss talang. Matten i tredje Ring fick jag C!!! Efter studentexamen sökte jag till Konstfack och kom in. Gick där fyra år på Reklam och Bokhantverk under de värsta, röda roliga åren.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Inga problem.

Det finns en speciell herr Gåman-skylt vid korsningen Klippgatan/Åsögatan på söder. Du fick in en text om det i DN (Namn & Nytt). Vadan detta intresse för en trafikskylt, har du möjligtvis något finger med i spelet?

I Estland i somras såg jag en knasig Graffittimålning på gatan som jag fotograferade. Den skickade jag till Namn och Nytt och på den vägen är det. Bajen Gåmanskylten är i världsklass.

Du tilldelades Stora Pilsnerpriset 1992, vad är det för pris och varför fick just du detta pris?

1992 gjorde Lasse Anrell och jag barnboken Spinkis och Blixten. Vi hade träffats för våra pojkar gick i samma klass och tränade i Bajens knattelag. Jag hade gjort några böcker med andra författare och vi talade om att kanske koka ihop något om våra erfarenheter från Tantos grusplan där grabbarna ofta spelade. Boken kom till några år efter knatteåldern var över. Bajen Fans hade ett kulturpris i form av en kasse pilsner som skulle delas ut vid Nackamonumentet. När jag stolt tågade dit med med stort följe var kassen spårlöst borta och priset rann ut i asfalten. Någon månad senare kommer Stefan Magnusson (startat Bajen Fans) hem till mig med diplom och ölflaskorna som vi gemensamt gör slut på.

Förutom pilsnerpris så har du även erhållit plaketter, både Elsa Beskows samt Carl von Linné plaketten. Vad är dessa för utmärkelser?

Två priser som Svensk Biblioteksförening delar ut.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Svår fråga, inte mycket.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Fyllde 65 i somras fast jag fortsätter att rita så länge jag blir tillfrågad.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Musik, musik, musik, film, teater och fotboll, förstås.

Ryktet säger att du åkte buss till sista bortamatchen (27:e oktober. 2001) mot GIF Sundsvall när guldet redan var bärgat. Vad kan du berätta om den resan?

Resan gick bra men jag skulle hjälpa Katarina Kuick att smuggla in hennes Champagneflaska på arenan. Klart som f-n att jag blev genomskådad och vi lommar ut och hittar en skyddad plats där Katarina, hennes Sven och jag häller i oss pavan på 30 sekunder för att inte missa avsparken. Ej att rekommendera med tanke på dessa dyra, goda droppar.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Krister från Johanneshov som är min barndomsvän i Saltis tar med mig in till stan en sommar (typ 1962), Bajen möter något Europeiskt lag i tipscupen på Stockholms Stadion. Ya Skoglund spelar och minnet är inte grönvitt utan tigerrandigt.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Söndag 21:a oktober 2001 som man aldrig ville skulle ta slut.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Svår fråga men hela 1970 gänget med framförallt Sören Mannberg och Janne Sjöström.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Inget särskilt, dricker inte öl, vill inte bli pissnödig och framförallt se allt med öppna sinnen.

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

Framför VIP-läktaren har vi suttit i många år men hösten 2009 tappade jag lusten på grund av olika omständigheter och att jag ogillade vissa fans uppträdande. Men till våren är Time-outen över, Jippi!

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Finns inte på kartan (Kalle bakom). Trots detta blir mitt tröjnummer 2.

Du och Lasse Anrell har tillsammans gjort böcker om Spinkis. Hur kom ni på den idén? Berätta gärna om Spinkis och Spinkisklubben som har viss anknytning till Hammarby Fotboll.

Har redan berättat men bara ett gediget intresse för Bajen. Jag har ju i alla år indoktrinerat med grönvita detaljer i mina bilder när Bajen frågade 1993 om de fick döpa en knatteturnering till Spinkis och Blixten Cup. Så varsågoda sa vi. Även till Spinkisklubben. Ta vad ni vill, bara det blir bra. På Spegelteatern Södermalm satte man upp en pjäs vid namn Spinkis och Katta 2004.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Ingenting...

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Goda vänner...

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Inga...

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Hoppas allt går bra...

Dessa frågor har du fått via brev då du inte är med dator. Hur känns det att vara digitalfri, d.v.s. en analog människa?

Känns som jag är en idiot, ett äkta stolpskott men OK en vacker dag så...

Tack Mati för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Jag älskar klacken! Vilket tryck varje match och alla bra, kloka ironiska ramsor men ta bort de snuskiga, barnsliga och idiotiska. Själv lider jag av Tourettes syndrom det räcker.

Nästa intervjuoffer

Matis tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Olle Anrell. Har känt honom hela hans liv. Först skrek han som bebis på Eriksdalshallens läktare när storebrorsan tränade. Nu sitter vi bredvid varandra på läktaren på Söderstadion fast nu brölar han så högt att jag har hörselskyddskåpor för att lindra min tinnitus. Heja Olle, våra fans framtid.
Mati Lepp

Länkar relaterade till intervjun

Presentation av herr Lepp på Bonnier Carlsens hemsida (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020