Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#5 - Anders "Balsam" Hellström

Intervjudatum: 2012-11-28

xG

Född

1966

Bor

På Söder i allmännyttan som vi inte vill ombilda.

Familj

Sambo och dotter

Multimångsysslaren Anders "Balsam" Hellström är femte person ut i stafettintervjuserien.

Denna Grönvita profil har en diger meritlista. På repertoaren finns exempelvis titlar som regissör, redaktör, skådespelare, klubbarrangör/dj och reporter. Allt detta kombinerat med ett stort bajenhjärta gör att man undrar lite smått om han dessutom har problem med att sysselsätta sig på fritiden...

Hej Balsam, hur är läget Just Idag?

Jo tack bara fint men längtan till nästa års fotbollssäsong börjar göra sig påmind.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Är född bajare. Minns inte min första match, farsan tog med mig på matcher i tidig ålder.

Mattias Gardell rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Jag har känt och umgåtts med Mattias i många år och känner honom ganska bra. Han är en eldssjäl med hög intellektuell kapacitet, fantastisk forskare och en väldigt god kamrat.

En fråga jag måste ställa, vad är bakgrunden till smeknamnet Balsam?

He he. Det är ett namn som har hängt med mig sen de tidiga tonåren. Jag hade börjat lyssna på punk och gå på konserter och försökte få till en schysst punkfrilla. Den vart väl så där, använde för mycket raklödder och det slutade med att det vart stora kockor som hängde. Även punkarna tyckte att min frilla var lite väl trashig så bristen av balsam och mina dread liknade tovor på huvudet gav mig mitt namn.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag är uppväxt i Högdalen och gick i skolan där tills gymnasiet då jag vart tvungen att åka hela vägen till Bandhagen. Mina föräldrar föddes på söder men flyttade som så många andra ut förorten där det fanns moderniteter som varmvatten. Nu är det jag som bor på söder utan varmvatten i ett hus som anses vara unikt. Så kan det gå när cirklar sluts.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Där känner jag mig som flera andra här väldigt privilegierad, i alla fall för stunden för det kan ändras fort. Jag sysslar med TV och film både som journalist, filmare och producent. Jag försöker arbeta med projekt jag verkligen brinner för men ibland får man ta kepsen i handen och ta det som bjuds.

Enligt filmsajten imdb.com spelar du "Drunk man" i filmen Om Gud vill. Kan du ge oss en beskrivning av detta?

He he. Det var en kompis, Amir som regisserade filmen. Han behövde någon som skulle raggla runt med en öl i näven. En stor och svår rollprestation i en scen som är någon sekund lång. Men jag vill gärna kalla det för en nyckel roll i en nyckelscen. 20 år innan hade jag en liknande roll i filmen G, fast då var det brassrökning min karaktär sysslade med så håll utkik efter mig om tjugo år igen. Kanske kan det vara dags för en nykter roll.

Du tilldelas "Special Thanks" i filmen om Cornelis (2010), vad handlar det om?

Amir var regissör till den filmen med. Jag hjälpte till som bollplank i manusarbetet.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Att jag inte följde med och såg första finalmatchen i Götet 82. Det finns självklart andra saker också, både stora och små men dom känns ointressanta för andra att ta del av.

Du har gjort en dokumentär om Thåström, kan du beskriva den och varför i h-vete är han inte bajare?

Jag har faktiskt gjort två filmer med Thåström och jag vet inte om jag skulle kalla någon av dem för dokumentärer. Jag gjorde en för SVT från förra årets Way Out West spelning som också innehåller bakomscener och intervju. Den kan man kanske kalla för en musikdokumentär. Den andra filmen är jag precis klar med. Det är en konsertfilm från turnén i vintras med material från Stockholm och Oslo. Den hade premiär på Stockholms filmfestival för ett par veckor sedan och släpptes på DVD och Blu-ray förra veckan. Joakims val av lag kan spåras till storebror och hockey.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Jag har en dotter på snart två år som jag försöker tillbringa så mycket tid som möjligt med. Arbetsmässigt så rullar det på håller för närvarande på med en dokumentär och en konsertfilm med ett en så länge hemligt band. Om fem år ser nog mitt liv ut ganska snarlikt som det jag lever idag men förhoppningsvis med Hammarby i allsvenskan. Jag måste säga att jag trivs väldigt bra med mitt liv och planerar att fortsätta göra det.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Oj oj . Jag kan bli peppad på en bra låt, bok, film osv. Jag går också i gång när jag upptäcker nya saker vilket kan vara allt mellan himmel och jord. Arg blir jag på orättvisor, inskränkthet och okunskap som yttrar sig som rasism, homofobi och intolerans.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Jag har som sagt alltid vart Hammarbyare och har inget tydligt första minne men jag minns fortfarande den magiska känslan när jag på våren gick upp för trapporna på norra och tittade ut över läktaren och den för årstiden gröna planen. Denna känsla kommer tillbaka år efter år när jag går upp för samma trappa till årets första match och bjuds på samma vy.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Det finns många stora och små minnen. Avancemangen till allsvenskan är stora där jag håller Karlstad borta som nummer ett men självklart är guldet störst. Finalerna 82 var också stora.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Som ung Billy Ohlsson men jag måste också nämna Putte och Uffe. I modern tid håller jag Kennedy väldigt högt.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Som Bajare vaknar man tidigt med lika stora delar ångest som tillförsikt men det är ångesten som styr dagen, den görs sig påmind hela vägen till avspark. Dagens arbete blir ofta lidande eftersom koncentrationen går till dagen match. Efter att ha f5:at på olika sajter på jakt efter den senaste informationen och ringt diverse olika samtal för att försöka röna ut om någon är skadad eller dylikt beger jag mig oftast ut på lokal där vänner med samma ångestfyllda ansiktsutryck möts upp. Ibland hinns det med en öl under läktaren men oftast är det för snålt om tid så vi beger oss direkt upp på läktaren. Matchen ses på norra vid stolpen mellan L och K där ångesten blandas med glädje, sorg och sång.Efteråt behöver man varva ner med någon öl, vid vinst går jag ibland förbi klacksparksrummet för att lyssna på tränar och spelarintervjuer för att sedan fortsätta till söder.

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

Tre platser från stolpen mellan L och K på norra. Närmast stolpen står Sven på platsen bredvid står Calle som jag har på min vänstra sida, på min högra sida står Katarina.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Jag har redan min drömposition och tolv är mitt drömnummer.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Jag har spanat in er sida några gånger och sen så har Sven som är en gammal medlem i BI berättat om er.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Från precis ovanstående källor.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Är medlem Bajen fans sedan tidigt 80 tal, det räcker för mig.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Jag ser faktiskt ganska ljust på framtiden. Jag tycker mig se ett flertal tecken på att klubben är på rätt väg. Om vi fans, tillsammans med klubben, kan dra åt rätt håll så tror och hoppas jag att vi snart är tillbaka i den allsvenska toppen.

Tack Balsam för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Även om jag älskar Söderstadion och ogillar att den "fina" klubben från övfre ska inkräkta på vår nya arena så är Nya Söderstadion den kanske den enskilt viktigaste nyckeln i klubbens framtid. Vi måste fortsätta vara Sveriges bästa publik som skapar det bästa och unikaste läktarrummet i Skandinavien, gör vi det kommer vi ha fantastiska publiksiffror som gör att klubben kan lyfta ännu mer. Jag är ganska övertygad om att vi kommer att klara av detta och ser därför positivt på vår framtid på VÅR nya arena.

Nästa intervjuoffer

Balsams tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Calle och Maja Moback. Far och dotter, två generationer Hammarbyare.
Anders "Balsam" Hellström

Länkar relaterade till intervjun

Som Jordgubbarna Smakade - Dokumentären om Thåström (Petsounds hemsida) (Klicka här)

Balsams sida hos IMDB (Klicka här)

Hemlös. En serie om hemlöshet (Klicka här)

DN.se : Johan Esk om Thåström och Zlatan (och Balsam) (Klicka här)

En till recension... (Klicka här)

Om Gud Vill (imdb.com) (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020