Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#47 - Sandra Gaye

Intervjudatum: 2016-02-21

xG

Född

1994

Bor

Södermalm

Familj

Ja

Nummer fyrtiosju ut i intervjustafetten är ingen mindre än Bajen Fans ordförande, Sandra Gaye. Den sista januari 2016 steppade hon upp från vice-posten och tog över ordförandeklubban från Ludde Davidsson. Denna söderböna gjorde tidig entré i den grönvita gemenskapen tack vare sin morfar som tog med henne som liten parvel till Söderstadion, efter det var Sandra fast. Sandra är en väldigt engagerad grönvit själ. Hon har varit aktiv inom Bajen Fans ett flertal år.
Sportsligt är det på fotbollens- och bandyns läktare man ser Sandra mest även om det försöks hinnas med fler sporter. Säsongen 2015 gör Sandra en perfekt säsong i fotboll. Hon ser alltså herrfotbollens alla hemma- och bortamatcher. Imponerande.

Hej Sandra, hur är läget Just Idag?

Läget just idag är trots en envis brakförkylning som vägrar lämna mig rätt så bra. Inväntar i skrivande stund att sändningen av bandyns första kvartsfinal ska börja och imorgon väntar hemmamatch i fotbollen. Fina saker att se fram emot.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Min morfar, som själv gått på Bajen sen han var liten, plockade med mig till Söderstadion när jag var 6 år. Jag hade ju innan alltid svarat "Hammarby" om någon frågade vilket lag jag hejade på, men det var först när jag gjort mitt första besök på Söderstadion som jag verkligen kände starkt för klubben.

Hans-Olov Öberg rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Jag vet att han driver förlaget Kalla Kulor på Söder, där även hans schyssta bulldogg Atlas hänger om dagarna.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag bodde mina första år i Vasastan för att sedan flytta till Fredhäll på Kungsholmen där jag började skolan. I stort sätt varenda rast och eftermiddag under tiden i låg- och mellanstadiet spenderades på skolans grusplan där jag spelade fotboll med killarna.
Somrarna spenderades ofta på i en liten håla på Österlen med mamma, mormor och morfar. Jag hade inga vänner där, men jag trivdes bra där ändå - dagarna var fyllda med utflykter och bad.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag jobbar på ett fik söder om stan. Där äras jag ofta av besök av äldre bajare som kommer förbi på en java och surrar lite. Det är ett riktigt kul jobb, man har alltid någonting att ordna med och det passar mig bra.

Du är i ordningen den trettonde ordföranden i Bajen Fans sedan starten 1981. Kommer du gå all in som nummer 13 Igor Armas gjorde eller har du en mjukare approach?

Jag kommer att gå all in i mitt arbete för Bajen Fans, men med en lite mjukare framtoning än Igor Armas.

Grönvit Profil 28, Mia Lindberg, tvekade, velade, våndades men tog sitt sans till fånga och tackade Ja till att bli ordförande för Bajen Fans 2013. Hur reagerade du när frågan kom?

Jag hade under 2015 mycket kontakt med valberedningen och förstod innan frågan ställdes officiellt att jag fanns med i deras tankar kring vem som skulle kunna komma att ta över när Ludvig avgick.
Jag funderade självklart en hel del redan innan frågan kom - det är ett stort uppdrag man tar på sig och man måste vara säker på att det är någonting man klarar av.
Jag hade hört från flera personer som jag respekterar att de gärna ville se mig som ordförande, och då kände jag att tror dem på mig - då gör jag också det.
Jag visste ju också efter två år i styrelsen att det inte är en person som drar hela lasset i föreningen, utan att styrelsen hjälper varandra och omges av fantastiska människor som stället upp, att man jobbar som ett lag, och organisationen kring det. De två sakerna gjorde att jag direkt svarade ja när frågan väl kom.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Jag är inte en sån person som kan säga att jag inte ångrar någonting. Det finns säkert flera saker genom åren som jag ångrat, men jag försöker dra lärdom av misstagen, se till att inte göra om dem.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Just nu är tillvaron fylld med Bajen och jobb. Annat som jag försöker lägga så mycket tid som möjligt på är familjen, pojkvännen och mina vänner. Hur de närmsta åren blir har jag dock ingen aning om - jag är här, nu.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

En sak som jag, när jag har tid, gärna ägnar tid åt är korrekturläsning. Lite märkligt kan tyckas, men det kan höras glada rop från mitt rum när jag får ett dokument eller ett matchprogram som behöver korras.

Som artonåring fixade du dig själv in som praktikant på Supportrarnas Matchprogram. Hur gick det till? Varför ville du in där? Vad var dina uppgifter till en början och när blev du publicerad första gången?

Jag gick media på gymnasiet och hade journalistik som huvudämne. När det var dags att börja söka sig till en praktikplats där man kunde få erfarenhet och insyn i hur det gick till i verkligheten tänkte jag direkt på matchprogrammet. Att få spendera praktiken med Bajen var ju drömmen.
Jag hörde av mig till Stefan Magnusson, eftersom han var den enda jag kände i matchprogramsredaktionen, och frågade om han visste om det var möjligt att få praktisera hos matchprogrammet, och han kopplade ihop mig med redaktör Magnus Hagström.
Jag förväntade mig att få skugga redaktionsmedlemmarna vid deras intervjuer, men jag fick direkt från början en egen liten spalt i vilken jag gjorde små annorlunda intervjuer med spelare, samt fick hjälpa till med statistikkoll och korrekturläsning.
Jag publicerades första gången i premiärnumret 2012.

Supportrarnas Matchprogram nummer 7 2013. Sista matchprogrammet någonsin på anrika Söderstadion. Du ber Nahir Besara lista sina topp fem största förebilder inom fotboll. Kennedy fanns inte med på listan, hur i hela fridens dar gick det till?

Jag vet faktiskt inte, det är väl lite av ett mysterium.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Mitt första grönvita minne är min första match på Söderstadion. Jag minns inget av matchen, men jag minns mycket runtomkring. Hur jag och morfar mötte Lars "Råttan" Boman, som morfar hade som idol när han var liten grabb, i Globen före matchen. Hur häftig jag tyckte klacken var, hur höga jag tyckte trappstegen upp till läktaren var. Hur jag nervöst gång på gång kollade på resultattavlan för att se hur mycket tid det var kvar av matchen.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Spontant dök sista höstmatchen på Söderstadion upp. Jag har alltid gillat höstsäsongen, och den kvällen kändes extra magisk - kanske för att jag visste att det skulle bli sista gången jag upplevde det. Efter matchen när jag stod inne i Klacksparksrummet kände jag ett sjukt starkt vemod, men då tog min morfar med mig ut på läktaren igen. Och där stod vi ett bra tag, såg ut över de tomma läktarna och pratade om våra gemensamma Bajen-minnen.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Jag kan faktiskt inte välja bara en, utan får fuska med tre stycken. Hasse Eskilsson och Kennedy från fotbollen, Rickard Koch i bandyn.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Före matcherna hänger jag allt som oftast vid Bajen Fans souvenirbord utanför arenan, hjälper till om det behövs men för det mesta hänger jag mest, far omrking och hälsar på och snackar med folk. Under match befinner jag mig i kortsideklacken, sjunger allt vad rösten orkar och är inne i matchen. Vinner vi står jag kvar och sjunger med i "Bajen va namnet" som brukar spelas efter match innan jag lämnar läktaren. Efter det tar jag gärna en öl på Söder eller Gullmars med lite polare.

Var på Söderstadion under en match hittade man dig?

Södra sektion E.

Bajens nya hemmaarena sedan tjugonde juli 2013. Vad heter den enligt dig? För- och nackdelar jämfört med anrika Söderstadion?

Jag brukar säga Tele2 Arena, ibland vår arena. Jag har lite svårt att kalla den för Nya Söderstadion eller Söderstadion - för mig personligen är och kommer det inte bli Söderstadion. Tele2 saknar charmen, historian och minnena som Söderstadion bär på. Men med åren kommer vi förhoppningsvis skapa ny historia och fina minnen där. Rent krasst så finns det väl en klar fördel med Tele2, och det är att den nya arenan uppenbarligen lockat till sig många fler bajare. Sådana som säkert sympatiserade med Hammarby redan innan, men som inte gick på matcher.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Jag skulle lira mittback, då det var på mittbacken eller i målet jag höll hus när jag själv spelade. Tröjnumret skulle vara 6.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Inte överdrivet mycket, men jag har uppfattat det som ett gäng bajare (så klart) som tillsammans reser och ser matcher i utlandet. Jag har också läst ett gäng intervjuer här.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Lite varstans när det kommer till nyheter. Facebook- och Twitterflödet serverar en ju många nyheter och länkar till diverse sidor när de skriver om Hammarby. Sedan älskar jag hifhistoria.se, på den sidan kan jag sitta länge och kolla på gamla bilder som är tagna långt före min tid, läsa om gamla matcher och resultat.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Jag är medlem i Hammarby Boxning, Hammarby Fotboll och så klart Bajen Fans.

Nu ska man inte ta upp negativa saker, men är det något som du verkar hata så är det lövblåsare. Varför?

Mitt sovrumsfönster vetter ut mot en liten mysig innergård. På denna gård finns en del träd, vars löv så klart faller av, vilket innebär att det då och då dyker upp några lirare med lövblåsare. Jag borde ju vara glad att några ser efter vår fina gård, men till historian hör att de ALLTID lyckas pricka in mina sovmorgnar. Det värsta var när de dök upp morgonen efter ett derby och började föra oväsen utanför mitt fönster typ halv nio. Det borde finnas någon slags lokal lag som gäller på Södermalm, där lövblåsning dagen efter Hammarbymatch är strikt förbjuden.

Gratulerar till en perfekt säsong 2015, ett väl spenderat bortmatchkort. Blir det en repris 2016? Om JA, varför? om NEJ, varför?

Jag kan inte sätta mitt liv på att det blir en repris, men jag hoppas självklart på det. Jobbet spelar ju in i det hela, men jag hoppas på att även i år kunna ordna så att inte jobb krockar med match.

Om din morfar inte hade tagit med dig till Söderstadion när du var en liten tös. Hur hade ditt liv sett ut idag?

Jag har faktiskt ingen aning. Kanske hade jag gått på mer konserter, åkt på fler festivaler.

Den andra april 2016 blir det klackarna i taket på restaurang Kvarnen. Varför ska man vara på plats där och då?

För att det kommer att bli en sjukt grym kväll som man kommer att minnas. Bajen Fans firar 35-årsjubileum och stället kommer att vara smockat med bajare.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Jag är barnbarn till en av världshistoriens värsta jinxare, och tänker därför inte säga något. Då det kanske går i arv så vill jag inte riskera någonting.

Tack Sandra för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Om ni känner att ni har lite pengar över - stöd gärna Hammarby Tifo och/eller Grow Söderort.

Nästa intervjuoffer

Sandras tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Richard Slätt
Sandra Gaye

Länkar relaterade till intervjun

Sandra på Twitter (Klicka här)

Intervju hos Årstakexen (Klicka här)

Supportrarnas Matchprogram (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020