Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#46 - Hans-Olov Öberg

Intervjudatum: 2016-02-03

xG

Född

i Skultuna

Bor

sedan mer än halva livet på Södermalm

Familj

hustru, två vuxna barn, en glad bulldogg

Grönvit profil nummer 46 är Hans-Olov ”Hooo” Öberg. Förutom det orala musicerandet har han många olika titlar i sin vuxenryggsäck. Huvudsysslor i Hans-Olovs arbetskarriär är numera författare, förläggare, oberoende finansanalytiker, jazz & bluesmusiker samt inte minst, fotbollskrönikör för Hammarby Fotboll. Sina rötter från mässingsbruksorten Skultuna har han aldrig glömt, byn förekommer ofta i hans författarskap. 2001 bildade han Kalla Kulor Förlag (KKF) som bland annat nyligen gav ut Kung Kennedys biografi, givetvis har även Hans-Olovs egna alster publicerats av KKF. Som liten knodd ville han tydligen bli antingen operasångare eller Elvis Presley.

Hej Hans-Olov, hur är läget Just Idag?

Lycklig för stunden med stor framtidstro

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Jag satte foten på söder för första gången och sögs omedelbart in i gemenskapen. Känslan av grönvit by var oerhörd ocb för mig är och förblir Södermalm ett slags ”Stora Skultuna”. Till saken hör att jag bott både i Bromma, på Östermalm och alldeles för länge på kast-med-liten-gatstensavstånd från Råsunda innan jag hittade hem. Jag vet vad jag talar om.

Marcus Priftis rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Väldigt mycket. Har givit ut två av hans böcker. Det är en rejäl, grönvit karl.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag växte upp i mässings- och kastrullbyn Skultuna med musiklärarföräldrar och fick blocklöjt i stället för napp. Spelade kvartersfotboll, hundrasjutton olika musikinstrument och trimmade moppar. Gillade att plugga, faktiskt, och flyttade så småningom till Stockholm för att gå på Handels.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Bokförlaget är tänkt att ge mig lön, och emellanåt - men sällan - gör jag inhopp i min gamla specialitet som rådgivare till finansiella institutioner.

Hösten 2001 grundade du bokförlaget "Kalla Kulor Förlag". Skedde det i ruset av fotbollherrarnas SM-guld eller vad? En av medgrundarna är Robert Aschberg, hur gick det till? Han e väl inte bajare?

Vad kan jag säga? 2001 stod tecknen rätt för både mig och Hammarby.

Tillsammans med Pär-Jörgen Pärson har du skrivit boken "Heavy Metal Management". Den beskrivs kortfattat "Humoristiskt men välgrundat om hårdrockstänkande i företagsledning". Det låter som en spännande bok. Ge oss en lite utförligare beskrivning av boken, och varför skrev ni just denna?

Både jag och Pär-Jörgen (som bland annat sitter i Spotifys styrelse) har långa kärlekshistorier med hårdrocken. Dessutom ÄR vi djävligt slängda i managementteorier och såg sköna kopplingar och intressanta perspektiv på ett vis som fick oss att faktiskt sätta ned hela innehållsförteckningen på en servett under loppet av en medellång lunch. Management i sig är ju en väldigt torr historia, men när man klär in skelettet i faktiska exempel med metal-lyskraft blir det plötsligt både underhållande och intressant.

Vilken persons biografi, död eller levande, skulle vara den ultimata våta drömmen att som förläggare publicera? Motivera varför.

Du frågar någon som redan publicerat Kennedys biografi, men okej då: Palmemördarens. Och jag vill gärna hjälpa henne att skriva den.

Hösten 2016 ska Nanne släppa en biografi utgiven av Kalla Kulor Förlag. Vad kan du avslöja om den? Kommer den bara handla om kanelbullar eller kan vi förvänta oss något mer?

Nanne är en vis och orädd man som jag imponeras väldigt mycket av. Jag ser lika mycket fram emot de texter som handlar om boll som de som handlar om livet utan boll. Och eftersom vi hade med Kennedys mål på Casillas i hans biografi, måste förstås kanelbullen avhandlas i Nannografin.

Musikern Esbjörn Svensson omkom tragiskt 2008 efter en dykolycka. Tre år senare ger du ut boken "A strange tale - Sagan om Esbjörn Svensson Trio". Vad är historien bakom denna bok? När, var, hur skrevs den? Hur pass väl kände du Esbjörn?

Jag och Esbjörn (och Magnus i samma band) växte upp på femhundrameters avstånd från varandra i Skultuna. Vi var inte närmaste vänner, men vi spelade ihop ibland. De gjorde sin grej i hundranittio och tog inga fångar och jag var otroligt glad över deras fantastiska internationella framgångar. Sedan dog Esbjörn i en helt osannolik och onödig olycka och allt rasade. Jag känner jazzvärlden och ville bidra till att hela historien koms ihåg. e.s.t är ett band vars tankar kan och BÖR inspirera alla kulturpersoner på väg framåt.

Du älskar bulldoggar. Vad har denna hundras som inte andra har?

Alla får bli saliga på sin fason, men en bulldogg är en naturlig bajare: integritet, humor, charm, smartness och oändlig skönhet.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Att jag inte opererade bort min gallblåsa för ett år sedan i stället för akut i januari.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Jag lever en multibesatt tillvaro: jag skriver och driver förlaget så mycket jag kan och ser som i ett lyckligt rus bara mer av allt framöver. ”Mina minnesbilder av framtiden är ytterst positiva” för att tala med Nanne.

Du är ordförande för Investment AB Bajenborgen. Kan du ge oss kort resume av bolagets verksamhet? och hur är aktiviteten där per dags dato?

Vi har ett antal miljoner att förvalta - lejonparten från den ideella föreningen ”Söderkisar”, men en hel del från privata investerare. Största delen av kapitalet investerade vi direkt i Hammarby Fotboll AB, och bidrog därmed till att rädda klubben när det verkligen såg ut som värst för sådär fyra år sedan. Dealen var att AEG langade in lika mycket i den emissionen som vi på Bajensidan drog in. Så föreningen, några stora investerare och Bajenborgen skickade in så mycket deg att vi tillsammans med AEG lyckades rädda elitlicensen. Det här gjordes alldeles före jul och skapade inte så stora skriverier, men djävlar vad stolt jag är över att få vara en liten del av den insatsen och att den organiserats så att både gräsrotsinvesterare i Söderkisar och storpotatisar kan delta utan trassel. Vi har några andelar i spelare kvar, och en numera rätt värdefull post i aktiebolaget.

Du är krönikör hos Hammarby Fotboll. Hur fungerar det? Du blir arg (glad, besviken, galen...) - skriver en krönika - de publicerar den. Eller har du kontrakt på ett antal krönikor om året? Eller vad?

Det är ju en ren ära, och jag levererar helt kontraktslöst något dussin krönikor om året när en match eller någonting annat i Bajenland väckt känslor, vilket ju sker regelbundet.

Du har varit knattetränare i fotboll. Vilka/vilket lag hade du äran att fostra? Vad var det bästa/sämsta med tiden som knattetränare?

Oh, denna härliga tid! Jag tränade tillsammans med några djävligt sköna människor ett lag som kallades ”High-Five”, mer formellt 95:5. Lärde känna ett femtiotal grabbar av vilka rätt många faktiskt dyker upp då och då. Det bästa var just utvecklingen av killarna, engagemanget i hela grejen. Det sämsta var de dåliga vuxna - destruktiva farsor, överbeskyddande morsor (och tvärtom, inga könsstereotyper här!) egoistiska motståndartränare och brlsten på bra träningsytor. I efterhand tycker jag det är synd att det inte finns korpserier för tonåringar. Många tappar fotbollen när dom inte platsar längre i 12-13-årsåldern; helt i onödan och kass för folkhälsan.

Du har skrivit boken "Toppa för att krossa: 10 lektioner för onda knattetränare", onekligen en spännande titel. Hur uppkom detta alster?

Jag var skitlack på de drivande i en annan knatteorganisation och såg med stigande vämjelse hur de använde rent machiavelliska metoder för att - i första hand av egoistiska skäl - skapa ett topplag. Precis som med Heavy Metal Management, såg jag plötsligt parallellerna mellan hans handbok ”Fursten” och deras tankar ocb skrev boken som en krönikeserie för Hammarbys officiella, då under namnet ”Machiavelli och konsten att leda ett knattelag” - sedan gjorde jag en bok av det. Jag har föreläst om den för SFF’s tränarutbildning och fått en hel del beröm, faktiskt.

Hösten 2013 deltog du P1:s frågesportsprogram "Lantzkampen". Du och Svante Weyler tävlade för lag Förläggare, ni mötte lag Författare. Kommer du ihåg slutresultatet och vilka era motståndare var?

Oj, ja. Katarina Janouch och Lena Andersson. Katarina var rolig och Lena Andersson hade under tiden alla svaren. Vi fick dyngstryk.

En poänggivande uppgift i Lantzkampen var att förnya Uppsala Universitets valspråk "Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större". Ert lag kom med ett bra, kort och koncist förslag. Kommer du ihåg hur det lät?

Nej, faktiskt inte. Det var bokmässefest efteråt.
(Intervjuarens anmärkning:Lag Förläggares förslag till nytt valspråk var: "Tänk själv, typ")

Du är musiker, hur ser ditt musicerande ut? Vilket/vilka instrument spelar du?

Jag lirar mest gitarr, sax och sjunger numera. Men klarar mig fint på rätt många blås och stränginstrument. Min största grej är bandet Crash & Burn Blues Band, det enda band som givit ut en knattetränarblues på skiva. ” Bajenfarsa"

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Positivt - känsla av gemenskap… oavsett om det är på tu man hand eller med 30 000 kompisar på Nya Söderstadion.
Negativt - ansiktslöst, korkat maktmissbruk - som när snuten rider omkull barnfamiljer bakom Norra eller politikerna skickar ut Debaser från Medis.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Grönvita halsdukar överallt den dag vi flyttade in. Det måste ha varit matchdag, men gjorde ett outplånligt intryck på mig.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Sulans rakryggade marsch - helt ensam - rakt fram till buande ilskna klacken (alla andra spelare dröp snabbt som fan in i spelargången) efter den nesliga förlusten mot Gefle. Han gick fram och bad om stöd och ursäkt i samma fina gest. Karaktär!

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Jag har lärt känna Kennedy bättre än jag känner någon annan spelare, så det går inte att säga någonting annat. Han har så många goda kvaliteter som människa och lirare att det går att skriva en bok till om bara det. Utöver det är det Sulan. Han visade alltid samma karaktär som efter Geflematchen. Den dova smällen när han gick in i fullkroppstackling mot den tre huvuden högre Åboanfallaren i genrepet för tusen år sedan ekar ännu.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Morgon: upp med flaggan på balkongen mot Tjärhovsplan. Släpper loss de grönvita fjärilarna och låtsas jobba som vanligt. Det gör jag inte. Lägger fram plåtarna. Messar för många gånger till mitt sällskap för att hon ska komma i tid. Det gör hon inte. Går till match i samma slitna matchtröja som jag köpte när jag var knattetränare. Förvånas ALLTID över startelvan och tror att jag vet bättre. Det gör jag inte. Tittar koncentrerat på uppvärmningen. Lever med i matchen och sjunger så länge hjärtat inte sitter i halsgropen. Skriker aldrig negativa saker till våra eller andras spelare, men kan gnälla uppgivet över snedpassningar och domarmissar rent generellt. Promenerar hem, och skriver en lämplig krönika.

Var på Söderstadion under en match hittade man dig?

Sekton L. Rad 6. Numera hittar man den bänken hemma hos mig.

Bajens nya hemmaarena sedan tjugonde juli 2013. Vad heter den enligt dig? För- och nackdelar jämfört med anrika Söderstadion?

Nya Söderstadion. Vi har snart flyttat in där, tror jag. Och vi är redan bättre som fans än vi var efter tre år på Söderstadion.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

OM man skalar av skägg och hästsvans, skulle jag se ut rätt mycket som Luke till längd och kroppsbyggnad. Och OM Mats Jingblad läser detta, vill jag bara säga att jag nog skulle vara exakt lika produktiv för laget som han var. Tröjnummer 64, förstås. Ett bra år. Sajna, Bajen, sajna!

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Alldeles för litet.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Precis överallt. Maniskt.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

”En bajare är en risksupporter. Två bajare är en falang” - Bajenborgen, Söderkisar, Bajen Fans, har varit med i många fler, men det är bara Bajen Fans som lyckas påminna i tid om medlemsavgiften.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

SM-guld inom några år. Framgångsrikt europaspel. Medborgarplatsen döps om till Kennedytorget och det nya Hammarbyhuset (tidigare medborgarhuset) - vars stora entré mot torget har Nanne och Cratz som portalfigurer och ansiktsskulpturer av de bägge guldtrupperna inmurade i väggen - innehåller en fantastisk scen för lajvmusik - DeBajen, och en bibbla med mängder av bajenlitteratur - från Pekbok för Huliganer och uppåt i åldrarna.

Tack Hans-Olov för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

”Jag ska alltid älska bajen, gamla bajen Hammarby. Från söders höjder går en sång, den ekar från var trappuppgång: Drömmar liksom bubblor, kärlek tung som bly, jag ska alltid älska bajen, gamla bajen Hammarby”
Den går att sjunga på West Ham-melodin ”Forever blowing bubbles”. Om man vill.

Nästa intervjuoffer

Hans-Olovs tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Sandra Gaye?
Hans-Olov Öberg

Länkar relaterade till intervjun

Hans-Olov i bloggform (Klicka här)

Författaren på Facebook (Klicka här)

Hans-Olov på Twitter (Klicka här)

Hans-Olovs sida på Wikipedia (Klicka här)

Kalla Kulor Förlag (Klicka här)

Lantzkampen 27/9-2013 (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020