Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#45 - Marcus Priftis

Intervjudatum: 2016-01-27

xG

Född

Pinsamt nog norr om Slussen. Men det åtgärdades inom kort.

Bor

Ett stenkast från Årsta.

Familj

Två döttrar.

Som nummer fyrtiofem ut i intervjuserien hittar vi mångsysslaren Marcus Priftis. Uppväxten i kung Kennedys hemkvarter kanske gjorde att hjärtat började bulta grönvitt, vem vet? Marcus är utbildad kemist och mijövetare men är i modern tid verksam framför allt som författare, föreläsare samt skribent. På meritlistan finns även estradpoet och vissångare. Det känns som om ordet har en viktig betydelse i denna grönvita profils liv och leverne. 2010 gjorde Marcus debut som romanförfattare. Boken "Gå på djupet" släpptes och releasefesten hölls på inget mindre ställe än anrika Söderstadion. Kan det bli större än så? Hittills har det blivit fyra utgivna böcker, en femte är på gång. I artikelform är det framför allt i Svenska Dagbladet och Dagens Arena som man hittar Marcus åsikter och mening.

Hej Marcus, hur är läget Just Idag?

Starkt.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

På skolgården i mellanstadiet var man antingen djurgårdare eller också höll man på SSK i hockey och Bajen i fotboll. (Detta var innan Assyriska och Syrianska började klättra i seriesystemet.) Då djurgårdarna hade en tendens till rika föräldrar och dålig hygien, medan alla sympatiska hörde till SSK/Bajen-klicken, hamnade jag i den senare. Det var alltså mer en fråga om identitet än om idrottsintresse. När jag senare började följa lagen växte intresset successivt, och för varje år blev jag lite mer fotbollsintresserad och lite mindre brydd om hockey, samtidigt som Bajen tum för tum trängde ut SSK i mitt medvetande. När jag 18 år gammal hjälpte en ung Suleyman Varli med hans ansökan till Handels och ”tackades” med matchbiljetter rann Bajen redan i mitt blod.

Kajsa Söderström rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om henne?

En tuff brud som inte tar nån skit, och som vågar mucka med dumma normer på läktaren. Respekt!

Du är uppväxt i Södertälje. Vad är (var) det bästa respektive sämsta med denna sydliga destination?

Att det var lätt att åka därifrån.

Du har studerat i Uppsala. Vad och hur länge studerades det? Studerades det verkligen, var det inte bara ett långt festande?

Minns inte. Och det man inte minns har inte hänt, det är bara andras drömmar!

Du har (hade) ett alter ego som heter Sisyfos Bengtsson. Vad i hela fridens namn handlar det om?

Att jag gjorde pinsamma saker med ett konstigt efternamn, antar jag. Det kändes lättare att istället göra det med ett konstigt förnamn. På den tiden hade inte Google utvecklat sina stalkeregenskaper heller, så jag trodde att jag skulle komma undan.

Som Sisyfos Bengtsson uppträdde du på "Kulturnatten" i Uppsala. Vad gjorde du där? Efter dig gick Mikael "Prinsen" Trolin upp på scen. Känner du denna legend som man (förr i tiden?!?) kunde träffa på Kvarnen framåt småtimmarna?

Undrar om jag inte läste nån form av spokenwordpoesi. Jag känner inte Prinsen, men jag har träffat honom. En sann legend fast han varit folkpartist.

När jag skulle googla lite på dig kom Marcus Prinz von Anhalt upp, känner du konkurrens från denne tyska prins, tillika hallick?

Sisyfos Bengtsson sitter här bredvid mig nu och är lite avundsjuk på det namnet. Annars känner jag mig helt bekväm med hans existens, om än inte med hans yrke. Människohandel är så djävla B.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag skriver böcker och artiklar och håller föredrag. Ibland lite andra småjobb också. Fet blir man ju inte, men det är inte så jävla dumt att jobba med något man faktiskt brinner för.

På dina föreläsningar talar du om rasism, mångfald, integration, genus, manlighet och jämlikhet. Med tanke på dagens klimat, alla kategorier, är det verkligen brinnande, aktuella ämnen. Hur ser din föreläsningsagenda ut, den borde vara fullbokad?

Nej, jag har tvärtom en ganska flexibel agenda, titta gärna in på www.marcuspriftis.se om du vill boka mig!

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

På ett positivt sätt: Dropkick Murphys, en god öl och en Kennedy-rökare från 30 meter. På ett dåligt sätt: Människor som bär sig svinigt och orimligt åt. Jag är fortfarande på det stadiet att jag blir förbannad över orättvisor.

Vid releasen av din debutroman "Gå på djupet" fick du presentera boken på Söderstadion. Detta gjordes från innerplan i halvtidsvilan mellan Bajen och IFK Norrköping (1:a maj 2010). Hur kom det sig? Vad är ditt starkaste minne från den händelsen?

Såväl fotbollen i sig som Bajen spelar avgörande roller i boken, så det var ett självklart val av releaseplats. Jag har stått på udda ställen och skrikit i mikrofoner förr, men det var en särskild känsla att stå just där. Nervöst, men rätt så fint ändå.

Matchen som spelades under din releasefest, vad kommer du ihåg från den?

Förlust mot IFK Norrköping med 3-2. Det var då jag förstod att Superettan inte skulle bli någon walkthrough, och att Borken kanske inte var nån stjärna. (Något halvår tidigare hade jag glatts åt att ha en tränare som talade stockholmska. Avdelningen för mindre lyckade prioriteter...)

Att skriva om sport är en sak, att utöva en annan. Hur ser din egen karriär inom sportens ramar ut?

Jag var tävlingssimmare i unga år. Har faktiskt både JSM- och USM-medaljer nånstans i morsans källare. Jag var känd i halva simmarsverige som ”humlan som flög”, efter att en tysk professor i simmarfysiologi dömt ut min låt oss kalla det alternativa teknik. ”Mullvaden” var ett annat epitet. Sedan tröttnade jag på att gräva ner mig i bassängen nio gånger i veckan och försökte istället ägna mig åt vin, kvinnor och sång.

Du har en ny bok på gång, "Från snack till verkstad". Vad handlar den om? När kommer den ut?

Den är en intervjubok om antirasism i praktiken. Jag har intervjuat 50 personer som på olika sätt engagerat sig i praktiskt antirasistiska initiativ. Slå mig inte nu, men aik är med. Eller rättare sagt, en av de intervjuade jobbade faktiskt åt aik tills råsundafettona mobbade bort henne ur klubben. Jag vet att vi tyvärr har den typen av orpon även i Bajenled, och sörjer det relativt ofta.

Vilket är ditt första grönvita minne?

En distingerad herre som beklagade sig över att Sulo Vaattovaara flyttat till Peking. Jag tyckte det var ett så roligt namn. Av någon anledning fick det mig att tänka på Bert-Åke Varg (för övrigt ett namn jag rätt länge trodde att jag hade hittat på). Detta utspelade sig ett par år före min väckelse.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

När jag fattade det mogna beslutet att inte gå på några fler matcher 2001, och därmed tog jinxen med mig någon annanstans så att Bajen kunde börja vinna igen. (Nej, jag missade inte Örgryte. Jag tog en för laget. Förstår du hur DET känns?) Fast det är väl egentligen ett ominne, eftersom jag inte var där. Får jag säga nåt annat då? Första gången jag såg Bajen på Bårsta IP ett stenkast från min skola. Det var nån cupmatch mot Assyriska nån gång på nittiotalet, och det var två världar som möttes. Assyriska var ju kvarterslaget där grannpojkarnas kusiner spelade, de hade börjat sin klättring i seriesystemet men hjärnan hade inte kommit ifatt. Och så mötte de Bajen! Skum känsla. (PS. Vi vann. Skönt.)

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Kan inte säga nån annan än Klövjevägens kung.
(Intervjuansvarige tolkar detta som Kennedy Bakircioglu...)

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Jag går nervöst fram och tillbaka och dricker folköl, tittar på höjdpunkter från tidigare matcher och oroar mig för att jinxa. Om jag har barnen ser jag matchen på teve, barnen är ännu för små för att följa med. Sedan lurar jag med mig nån intet ont anande alternativt går själv, det har faktiskt blivit så nuförtiden. Under matchen sjunger jag ganska mycket men tystnar när det blir för nervöst. Firar gör jag på Söder, sörjer gör jag hemma.

Var på Söderstadion under en match hittade man dig?

På L ganska nära klacken, sådär så att man kunde stå upp och sjunga utan att få konstiga blickar men ändå fick sitta ner när gubbryggen gjorde sig gällande.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Jag har alltid sett mig själv som en Mikkel Jensen-typ. Så jag säger defensiv mittfältare, med nummer 11 för att reta nummerpuritanerna.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Skam till sägandes ingenting.

Enligt uppgift tål du inte russin. Trist historia. Hur ska då glögg serveras enligt dig? Vad är det perfekta receptet?

Häll ut glöggen. Skölj glaset. Häll i whisky.

Du gillar geniet Tage Danielsson. Om du fick skriva en hyllningstext till honom, vad skulle det stå?

Det är oerhört svårt att göra Tage rättvisa, så jag får nog säga pass på den tills jag kommer på något tillräckligt smart.

Sveriges absolut tyngsta fotbollspoet, Bengt "Cidden" Andersson, vad känner du till honom?

En legend! Jävligt underskattad arbetarpoet, lite Stig Sjödin style. Men Kalmarit.

Enligt en intervju i UppsalaTidningen (nummer 24, 2010) så är ditt motto "Quam difficile esse potest?" (som lyder "Hur svårt kan det vara?"). Gäller det fortfarande eller har du fått tänka om?

Nja, det KAN uppenbarligen vara väldigt svårt, så jag föredrar numera att formulera översättningen som ”Hur svårt SKA det vara”. Latinet får vara som det är, det ser snyggt ut.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Jag sörjer fortfarande Grönvita sidan upp:s hädanfärd, jag brukade alltid börja där. Det är mest webben annars. Lite twitter, lite officiella och då och då Sköndalpojkarnas träningsrapporter för det absoluta nuet och HIF-historia för det absoluta dået.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Bajen Fans.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Om några år hittar vi äntligen en stryker!

Tack Marcus för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Inga gnagarfasoner, barn! Vi är Bajen, och vi är kärlek!

Nästa intervjuoffer

Marcus tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Då nominerar jag författaren, finansföredettingen, officiellakrönikören, lebemannen och vivören Hans-Olov Öberg, tillika förläggaren till min litterära debut! För att det behövs ett skäggigt och lindrigt kritstrecksrandigt perspektiv på profileringen.
Marcus Priftis

Länkar relaterade till intervjun

Marcus hemsida - www.marcuspriftis.se (Klicka här)

Marcus finns även på Facebook (Klicka här)

Ett läsvärt blogginlägg från 2010 (Klicka här)

Artikel om legenden/arbetarpoeten Bengt Cidden Anderson (Klicka här)

Övrigt

Marcus bibliografi

Gå på djupet (Roman, maj 2010, pocket mars 2011)

En käftsmäll är också beröring (Dikter, december 2010)

Främling, vad döljer du för mig? (Sakprosa, hösten 2012)

Det otäcka könet (Sakprosa, september 2014)


Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020