Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#41 - Åke Rydén

Intervjudatum: 2014-05-20

xG

Född

Södra BB (nuvarande Maria pol)

Bor

Mitt på Södermalm

Familj

Singel, Mamma i Kärrtorp, Yngre bror i Högdalen.

Grönvit profil nummer 41 hittar vi globetrotterns värld. Åke Rydén är troligtvis den som har rekord i antal sedda bajenmatcher i rad, den exakta siffran på antalet matcher får vi se om Åke kommer ihåg. Det här är mannen som slaviskt planerar sin kalender efter bajens dito. Det är inte bara fotbollen som följs utan även andra discipliner i bajens regi har Åkes helhjärtade stöd. Förutom att följa bajen från läktaren har han suttit åtta år i Bajen Fans styrelse, han har varit aktiv på plan i den anrika föreningen Bajen United FC. Troligtvis har denna man en obegränsad källa av anekdoter och historier från resor i bajens tecken både inom och utanför rikets gränser.

Hej Åke, hur är läget Just Idag?

Stark!

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Omgivningen, Bodde på Metargatan och hörnet Södermannagatan/Gotlandsgatan till 7 år, Farsan (trots att han var polare med L. Björn, R.Stolz. dif).

Karin Nauclér rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om henne?

Genuin Söderböna med en släng Värmland, med ett stort hjärta för det hon håller på med för stunden, vänner, handboll, Bajen Fans, fotografering, handikappidrott, numera Mamma och förälder tillsammans m en snubbe som är helt ok, men gillar allmänna ik (det enda konstiga m Karin egentligen, troligen kärlek).

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

0-7 år Södermalm dagis på ängen mellan Bandhagen – Högdalen,(mamma arb i Högdalens ind omr).
7- 20 år Östberga (backarna), Östberga sk 1-6 klass, Sjöängens sk 7-9 klass, Östra Real gymn, Barnskötarlinje gymn.

Som liten var det trehjulingen till lilla Blecktornsparken el Nytorgsparken, lite bilar på den tiden, roligast var det när någon alkis dykt i den 20 cm djupa dammen för då kom ambulansen.

På Södermannagatan blev jag en gång nedskickad till kondis för att handla semlor efter maten, när jag inte tillbaka efter en stund titta mamma ut, å då stod jag utanför järnaffären och tittade på en färg TV som visade Hockey VM, (kan vara orsaken till att jag blev målvakt i hockey, grymt fascinerad av Mv Dzurilla (CZ).)

Idrott från 7år till B-lag: Hockey i Östberga mv, åkte ur TV-pucks uttagningen i sista omg , Fotboll i Östberga värvades vid 12 år till Älvsjö aik elit, Handboll i Tallen, GT-76, Bandy i Hammarby elit, JDM-Silver 1979 ,stadslaget.

Sommarledigheten i dom yngre åren bestod väl mest av Fotboll m polarna, gårdsturneringar för Victoria FC vita t-shirt m ett stort V av rött lucia band påsytt från vä axel ned till maglinningen å upp till hö axel, grymt snygga! Cykling, Jerka (Eriksdalsbadet), Älvsjöbadet, Källtorpssjön(hellasgården) Tonåren träningsläger/cuper i fotboll, Jerka, Källtorpssjön, Flaten, Vanadisbadet, cykling, rullgriller, Nattbad på jerka o vanadisbadet, "Disco" Jump In, Village mm efterfester, arbete på Gröna Lund.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Säljer Korv & Glass

Vad är din längsta svit i antal sedda bajenmatcher i rad egentligen?

1993-2009, sviten bröts i omg 10 090523 Hby-Halmstad 0-0, publ: 8110 st = 429 st matcher i svit.
Bortamatcher i svit fram t.o.m. 2013 285 st.
1993-2013 20 st perfekta säsonger av 21 st.
1993-2013 = 569 st matcher av 570 st.

Du bröt din svit med antal sedda bajenmatcher i rad för att gå på en 30-års fest i Glasgow. Berätta om festen, var det värt det?

Ja, det var en grymt rolig fest som hölls i en festlokal bakom en vanlig Pub, det var ju inte bara en fest, vi var ju även på fotboll och naturligtvis diverse andra Pubbesök. Hade ju ingen aning om att sviten skulle brytas innan jag befann mig i London på flygplatsen för byte av flyg, förutom det jag sa till flygbolagets representant (fu.., assh..., retar....,%¤#%¤#”) var inte mycket mer än, Vi går till baren! efter det var jag nog tyst i 30-60 min sen var det bearbetat å klart, Shit happens!

Rickmer, en torsk, Island. Berätta en sann historia med dessa nyckelord.

Eftermiddagen innan hemresan så drog ett gäng på 5 Bajare ut på torskfisketur, med på resan fanns även ett Islänskt svensexegäng med den blivande brudgummen iklädd kanindräkt lr kycklingdräkt, minns inte vilket för det var en grymt våt båttur som inte berodde på regn lr vågstänk. Väl i hamn så dök idén om att vi skulle ha bevis med oss tillbaka till hotellet så en torsk gled ner i en plastpåse och senare in i någons rum lite snabbt för vi skulle ju vidare till någon bar. Morgonen efter lr några timmar senare var det avfärd från hotellet och folk ställde sina väskor i foajen, då kommer någon ner från sitt rum med torskpåsen, va ska vi göra med torsken? Så jag skickar ner den i en utav alla väskor som står där, (oups det var Rickmers väska) väl ute på flygplatsen visade det sig sen att en helt oförstående Rickmer torskade dit på övervikt av sitt resebagage och fick plocka upp en torsk ur väskan, vad han sa till flygplatspersonalen förtäljer inte denna historia.

T-shirten "Jag Minsk ingenting". Har du den kvar? Berätta om tröjans historia.

Jag Minsk Ingenting är mitt svar! (what happens in Vegas stays in Vegas, kanske är en idé, men jag minsk ingenting).

Du har en stark relation till stridsvagnsmonumentet i Gomel. Berätta, vad hände?

Den stora putski resan...

Det hela börjar med en promenad i Minsk (jag jutte igge o hagge, en idé om att åka ner till Gomel för att se deras arena/plan kommer från Igge,) vi har ju trots allt en hel dag utan några planer och resan m tåg tar ju inte mer än 3-4 tim, så snabbt in i diverse butiker för inköp av vodka, öl samt champanski sen till centralstationen å med ett tåg. Lite rabalder mellan Igge (Igge pratar ryska)och 2 vitryssar, vi hade satt oss på deras platser och våra biljetter gällde till nästa avgång, lite medling av mig å Jutte så var det lugnt och drycken åkte fram till allas stora glädje men tog slut lika fort men Igge o Hagge tog tag i det lilla problemet genom ett besök hos tågvärdinnan som därefter lyckades få fram ny vodka så där precis innan flaskan var slut varje gång. Jag å Jutte blev nu lämnade ensamna m vitryssarna och mot slutet av resan gav de två vitryssarna upp, tror inte de orkade snacka längre med mig o Jutte då vi inte hade något gemensamt språk och vi dessutom var starkare än de själva i vodka drickande, dessutom var deras salt i en tändsticksask och gurka slut så de tog till coka cola vilket vi naturligtvis vägrade samt att den ena vitryska killen somnade. Plötsligt var vi framme i Gomel, Igge hade tydligen lite svårt m avståndsbedömningen och hamnade mellan perrongen och tåget han lämnade, vilket höjde glädjen av att vara framme så Hammarbyramsorna gick högljudda fram tills vi kom ut ur stationshuset där 3 Gomelsupportrar mötte upp och hyschade oss för att slippa Polisen, nu återstod ett stor esplanad upp till arenan tror den var 1km men tog oss en extremt lång tid att komma fram, dels för att vi/jag skulle köpa jordnötter, sprit samt ta en bira på ett utecafé, för att inte tala om att markera vår närvaro m klistermärken på krigsmonumentet(Tanks), återigen fick vi ta det lugnt med vår glädje å sång och listigt dra i väg för att slippa träffa polisen, har för mig att vi bara var några hundra meter ifrån arenan och våra guider lämnade oss, väl framme så löper Hagge 400 m, vi testar läktaren mm. Väl tillbaka till station så gick Hagge och Igge för att kolla tågtider samtidigt blir jag o Jutte ombedda av polisen att följa med in på polisstationen i samma byggnad, Strax efter kommer Igge in och en något hög utväxling av ryska uppstår, strax där på kommer så dyker polis nr 3 upp m hur många ränder som helst på axelklaffen, Igge säger bla,bla,bla, polis nr 3 har nu en väldigt kort och i barsk ton föreläsning för polis 1 o 2, för att sedan kort o gott önska oss en trevlig resa.

Ute igen, tåg Minsk vid 01.00, taxi Minsk 00.00, taxi det blir, tanka och iväg, själv somnar jag omgående, vaknar upp efter en lr två timmar och vi står stilla bilen har tydligen lagt av flera ggr och blivit igång puttad, chauffören vågar inte åka för att han bara har ett lyse som funkar och vi står vid en sorts vägkontroll, jag blir förbannad och vi puttar igång bilen och åker iväg framför oss passerar tåget vi kunnde åkt med, bilen går i typ 50-60 km/h och stannar efter var 3-5km och måste puttas igång när kl är 06.00 lägger bilen av helt och vi befinner oss ute på landsbyggden 10 mil från Minsk och börjar gå och lifta, många stannar men ska inte så långt men efter en 30 min så stannar en stor jänkare som gärna låter oss åka med men dom ska bara till nästa stad, alltså Minsk, å det passar oss perfekt, väl tillbaka till hotellet kl 08.00 skitiga, bakfulla mm möter vi A-laget vid frukosten, men för oss fanns det ingen frukost så vi fick äta bliner m rysk caviar till frukost, Trots allt nog den sjukaste och roligaste resa jag gjort.

Kan du rangordna de tre bästa utländska bortamatcherna med bajen? Och då avses helhetsintrycket av både resa och match. Och ge oss en kort beskrivning av själva resorna.

1. Minsk, se åvan, det var fler saker som hände om inte kommer med i denna berättelse tyvärr.

2. Utrecht, Allt från Utrecht fans span efter Bajare på tågstation, till att komma in och ifrån arenan samt hur sjukt bra Hammarby spelade med ett sånt lugn.

2,5. Höll på att glömma Spanien, extremt stort TACK till ALEX.A i Barcelona för fixande av bussar, krog och allt annat, du e grym ALEX !

3. Alla andra jag åkt på, Island, Norge, Danmark, Holland, Potugal, Färöarna.

Pommac och Sura, två andra långkörare vad gäller antalet sedda bajenmatcher i rad. Har ni kontakt nu?

Nä det har vi inte, men vi ses ju ibland på matcher, Pommac träffade jag på Rosen innan matchen mot Husqvarna.

Ge oss några tips på hur man får till en lyckad bortamatchresa? (när man inte åker arrangerat med Bajen Fans dvs...)

Planering, möte på orten ev resesällskap, mat o dryck, gärna ledig dagen efter.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Alla de ggr det blir tråkiga hemresor efter förlust, vilket inte är alltid men ofta, att jag hade en tändare i ciggpaketet på väg in å se Bajen borta mot Fredrikstad, slutade i en cell, släppt efter matchen.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Jobb å Bajen, framtiden oplanerad utom att/när Bajen lirar.

Tyvärr kom inga fler svar från Åke. Vad hände?

Det är sånt som händer. Vi gör avslut här och rullar vidare med serien
/Claes

Länkar relaterade till intervjun

Jag hör till de få som kan leva (Klicka här)

BAJEN UNITED FC (Klicka här)

Flibbens film från Trelleborg - Hammarby (2012) (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020