Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#40 - Mats "Matte" Werner

Intervjudatum: 2014-04-06

xG

Född

1953

Bor

Värmdö

Familj

Ja

Profil fyrtio behöver egentligen ingen närmare presentation i bajensammanhang. Mats Matte Werner gjorde femton raka säsonger för Hammarby Fotboll, det blev drygt 250 matcher och cirka femtio baljor i bajentröjan. Matte dominerade gräsytan i försvaret samt anfallet, både bollskicklig och stenhård i närkamperna gjorde att Matte platsar in som en av Bajens största profiler någonsin.

Vad hände egentligen under incidenten med Hasse Selander i Halmstad 1976, vi hoppas på att få reda på hela förloppet. 1979 vann han allsvenska skytteligan på fjorton mål, mycket imponerande av en omskolad back. Matte blev också engagerad i Svenska Landslaget, sex matcher och ett mål hanns med där. Nog om detta, nu ser vi vad Matte har på hjärtat.

Hej Matte, hur är läget Just Idag?

Idag är jag stark!

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Pappa kom från Dalarna så i början var det lite känslor för Brage men vi bodde i söderort och då fanns bara ett lag och det var Bajen. Såg någon bild på Nacka med en bajentröja med snörning, fick sen en sådan i present och då var jag fast :)

Susanne Nilsson rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om henne?

Glad, snäll och omtänksam tjej som gillar tysk öl precis som jag.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Var en liten vilde... Det var mycket idrott i ungdomen, testade allt: hockey, bandy, handboll, fotboll m.m. Var faktiskt en liten jävel på skidor. På somrarna var jag mest på landet hos far- och morföräldrar i Dalarna, Värmland och Småland.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Det blir aldrig trist, Yvonne sköter det...

Vem lagar maten hemma?

Yvonne lagar maten och jag dukar. Men jag är en hejare på att göra grytor så det sticker jag mellan med ibland.

Du hänger väl en del på Årsta. Vad gör du där egentligen?

Jag är back-up till materialaren.

Hasse Selander incidenten, kan du berätta hela förloppet och är det sant att du stod och jonglerade med bollen när domaren slet upp det röda kortet?

Det drog ihop sig till slutminutrar, det stod 0-0 och vi fick en hörna. Hasse markerade mig å det blev väl lite knuffar hit å dit å han drog i tröjan/armen och då small det… Kan ha stått och jonglerat med bollen men minns faktiskt inte om det var så...

Elakaste motståndaren du har mött? Och varför.

Har inte mött någon elak motståndare. Jag var väl elakast :)

Var du själv en så elak som spelare egentligen? Hur många kort snittade du på en säsong?

Var väl egentligen inte elak men ganska hård och tuff. Fick väl nästan ihop till en kortlek.

Hur kom det sig att du skolades om till forward?

Vi hade många skador så tränaren Tom Turesson frågade om jag kunde tänka mig att spela forward när det var 5 omgångar kvar vilket jag inte hade något emot, tyckte det lät kul. Jag skulle få köra de 5 sista omgångarna som forward oavsett hur det gick om jag inte blev skadad. Måste ha gjort något bra för året där på vann jag skytteligan.

När du vann skytteligan 1979 så stod du länge på 14 kassar. Först till 15 skulle vinna pengar till ungdomsverksamheten hur kom det sig att det inte blev ett 15:e?

Jag tror inte jag kände till att vi kunde vinna pengar och jag var inte heller den slog straffarna så där tappade jag några möjligheter till att göra mål. (Det var Janne Sjöström som hade den uppgiften, att slå straffar).

Du har spelat 15 raka säsonger för Hammarby Fotboll. Kan du beskriva den första och den sista matchen i bajens tröja? Känslor, minnen?

Första matchen, då var jag 16 år och vi mötte Öster i svenska cupen. Spelade från start och fick möta min idol Harry Bild som då spelade i Öster (tidigare Norrköping). Det var stort. Vi vann, tror det var med 2-1.

Sista matchen. Jag lade av mitt i säsongen för att jag hade tröttnat. Minns inte vilken som var sista matchen eller hur det kändes. Upplevde att jag blev hindrad från bli proffs i Standard Liège. Kontraktet var klart men de släppte inte iväg mig så motivationen försvann och jag gick över till att satsa på det civila jobbet istället.

Du måste haft anbud från utlandet och diverse proffsklubbar? Vilka klubbar var intresserade och var du nära någon gång att skriva på?

Standard Liège, se svar ovan. Provspelade i Bayern München som för övrigt är ett av mina favoritlag. Kaiserslautern – där hade Torbjörn Nilsson slutat och de vill ha en ny forward. Men tränaren vill inte ha någon ny utlänning trots att jag fick ett kontraktsförslag som var godkänt men tränaren lade in sitt veto. Hade också ett anbud från Toronto Blizzard men det var aldrig intressant.

Du har ju lirat i många matchställ. Hur tycker du att dagens hemma- och bortatröjor ska se ut?

Hemma ska vara gulsvart, klassiska tigerränderna. Borta ska vara svartgult.

Sista matchen på Söderstadion. Du är med på jättemålningen med bajenlegendarer. Hur kändes det och hur upplevde du denna sorgens dag?

Otroligt jävla ballt tifo och all cred till de som gjorde tifot. Så klart en ära att uppmärksammas på det sättet. Tycker att man hade kunnat rusta upp och moderniserat Söderstadion för det är en klassisk arena.

Nya arenan som Bajen spelar på sedan 2013. Vad tycker du om den?

Den är häftig men stel och "könlös". Allt är "konstgjort" och det blir inte heller samma känsla när det är konstgräs.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Jag ångrar ingenting mer än att det var lite synd att jag inte fick testa på att vara proffs. Men jag hade en fantastisk tid i Bajen. Började spela i Bajen när jag var 11 år.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Fyra tyska bira!

Vilket är ditt första grönvita minne?

När pappa tog med mig på min första match, Bajen - Brage som spelades på Stadion, tror det var 1967, det var i alla fall Nackas "premiärmatch".

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

SM-guldet och draget som var på Medis.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Kenta Ohlsson & Ronnie Hellström.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Är oftast inte på plats utan blir mest att man kollar matcherna på TV.

Var på Söderstadion under en match hittade man dig?

När jag var på plats kom jag i princip aldrig upp till läktaren för jag fastnade alltid med folk som ville snacka med en...

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Nr 2 som jag alltid haft och skulle spela forward, det behövs en målgörare :)

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Ingenting.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Tidningar och polare.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Hammarby IF

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Ingen aning.

Du medverkade i Östermalms TV, avsnitt 2. Under 4 sekunder gjorde du en stark insats i Kvarnens entré. Varför var du med där och blir det mer starka TV-insatser i framtiden?

Det var för att skrämma Djurgårdarna lite inför inflyttningen på nya Söderstadion :) Vem vet, kanske blir man tillfrågad av Café Bärs att vara med...

Tack Matte för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Att alla ska sköta sig på arenorna och runt omkring och ta hänsyn till varandra så att farmor och mormor också lugnt kan gå och se på fotboll som i utlandet.

Nästa intervjuoffer

Mattes tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Mikael Gremo - barndomskamrat. Vi spelade ihop i Bajen under ungdomsåren. Vi "växte upp" på Kanalplan. Jag spelade också hockey i Bajens A-lag samtidigt som jag spelade i fotbollens A-lag och för Mikael var det samma upplägg. Men han satsade sen på hockeyn och jag på fotbollen.
Mats "Matte" Werner

Länkar relaterade till intervjun

Östermalms TV, avsnitt 2 (Klicka här)

30 år sedan SM-finalerna (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020