Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#4 - Katarina Kuick

Intervjudatum: 2012-10-31

xG

Född

1962

Bor

Farsta

Familj

Make

Stafettens fjärde intervjuoffer, Katarina Kuick, är en hängiven bajensupporter. I åratal har hon skumpat land å rike runt och troget följt våra grönvita hjältar.

Katarina är en erkänd författare, medlem av svenska barnboksakademin och mottagare av det mycket prestigefyllda litterära Augustpriset. Förutom sitt eget författarskap så arbetar Katarina som översättare.

Hej Katarina, hur är läget Just Idag?

Just idag är jag fortfarande lite seg efter sista-höstmatchen-någonsin-på-Söderstadion i förrgår.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

När jag gick i tvåan i Salem skulle man säga vad man höll på. Jag sa Hammarby, eftersom brorsan och pappa höll på dem. Men egentligen blev jag inte bajare på riktigt förrän i sexan. Vi var fem stycken i klassen som kom på att vi skulle gå på derbyt mellan Hammarby och AIK. Tre gick hem och frågade sina föräldrar och fick blankt nej. Jag och Freddan gick hem och frågade inga föräldrar, för de jobbade inte, utan tömde sparbössorna och skrev en lapp. Ungefär i samma stund som jag klev upp på Råsundas dåvarande västra läktare var jag liksom såld. Veckan efteråt fick jag med mig en annan kompis och såg Brynäs på Söderstadion. Hur många har sett dom spela allsvenskt!

Mattias Gardell rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Han brukar stå någon rad nedanför mig på Söderstadion. Kul med en religionsprofessor på läktarn. Han är inte precis medias schablonbild av ståplatspublik.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Född i Vingåker, flyttade till den lilla byn Ånn i Jämtland när jag var två, sen flyttade vi till Salem när jag var sex år. Där blev vi kvar tills vi flyttade till Söder sommaren innan jag började i åttan.

Du är ledamot i Svenska Barnboksakademin (stol nummer 13), vad innebär detta?

Barnboksakademin består av barnboksförfattare och -illustratörer och verkar på olika sätt för barnlitteraturen. Man blir invald, men det är inte som Svenska akademin att man sitter på livstid, utan man väljer själv hur länge man vill sitta kvar. Jag har ju jobbat med barnböcker på olika sätt i nästan hela mitt vuxna liv, som författare, men också som översättare, förläggare och bokhandlare. Om jag tvingades välja mellan Bajen och läsa böcker skulle jag nog... nä, jag vet inte vad jag skulle välja bort.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag skjuter på dem tills det är försent. Ibland samlar jag tråkiga uppgifter på en lista, och sen spelar jag patiens om vilken jag ska ta itu med först.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Det är ju det jag inte upplevt som jag ångrar!
Ångrar helt klart att jag inte började spela fotboll tidigare och fortsatte längre (var för lat för att träna upp ryggen när den började konstra i 35-årsåldern.)

Du (och Ylva Karlsson) fick Augustpriset 2009 för boken "Skriv om och om igen". Berätta om alstret och vad är Augustpriset för något?

Alstret ifråga är en inspirationsbok för folk som vill skriva. Skrivövningar, råd, tips. Vi tänkte att vi skrev den för ungdomar, men har fattat att många vuxna också gillar den. Augustpriset är typ SM-guld i litteratur! Med en gala där det sprättas kuvert och man på riktigt inte vet att man vunnit förrän de läser upp ens namn. Vår bok ansågs alltså vara den bästa svenska boken för barn och ungdomar år 2009.

Den engelska författaren Aidan Chambers verkar du ha ett tätt samarbete med. På vilket sätt? Vem är han och vad har han skrivit?

Han skriver ungdomsböcker som är så bra att de flesta vuxna som läser dem vägrar gå med på att det är ungdomsböcker - eftersom de tror att ungdomsböcker inte kan vara så bra. Tullbron eller Vykort från Ingenmansland rekommenderar jag som startläsning. Jag har översatt de flesta av hans böcker som kommit på svenska - inte de första för de kom innan jag hade börjat översätta. Han är en god vän och en viktig person som hela tiden peppat mig i mitt skrivande. Däremot har han absolut noll förståelse för mitt fotbollsintresse - han hävdar att det för honom skulle vara ren tortyr att behöva stå på en sjungande fotbollsläktare.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Just nu skriver jag och skriver och skriver och skriver. Håller på med en bok om fotbollssupportrar som ska komma ut i vår. Under hela säsongen har jag följt olika hammarbyare, en för varje match, så det blir 30 kapitel som är personporträtt. Mellan dem ska jag också ha olika temakapitel där jag hoppas kunna fördjupa mig i olika frågor. Från ångest till eufori, från bengaler till sponsorer, från 51%-regeln till spontanpoesi. (Den som vill kan kolla den alltför sällan uppdaterade bloggen på Ordblandning.se (se länk nedan).
När jag är klar med den ska jag ha semester! Länge, känns det som. Och städa lägenheten.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Humor. Gärna absurd humor. Gärna absurd ordlekshumor. Havrebro!

1996 släppte du boken "Tågboken". Är det en fetischbok för tågfanatiker eller vad?

Inte precis, de riktiga tågfanatikerna tycker nog den har lite för lite loknummer, spårvidder och andra nördfakta. Men det är en 96-sidig faktabok för 8-12-åringar, typ. Som tar upp en mängd olika aspekter på tåg och järnvägar. Jag gillar att åka tåg.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Förutom vit snö på grönt gräs så är det ovan nämnda derby. Hammarby gjorde 1-0 med en kvart kvar att spela (det här var innan Öka takten-ramsan fanns hos oss) och en ung man några bänkrader nedanför oss ställde sig upp en gång i minuten och vrålade: "Bara 14 minuter kvar nu, Bajen." "Håll idet här nu, Bajen. Bara 13 kvar." Och så vidare.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Utan tvekan miraklet i Karlstad. Om jag på min dödsbädd skulle få frågan om vilken timme av mitt liv jag skulle vilja leva om så är det den timmen. Säg från 80:e minuten och framåt.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Men det går ju inte att säga! Uffe Eriksson. Eller Petur Marteinsson.
Fast det är väldigt svårt att tänka bort Putte Ramberg. Och Klasse! Och Hella!

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

I år har det varit helt beroende på vilken supporter jag följt, men ett "vanligt" år blir det någon bira innan - ibland på Willys i korsningen nere vid Olaus Magnus väg, ibland på Dickens, ibland på Tullkrogen. Under matchen står jag och sjunger mest hela tiden.

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

På E1 (det som nu heter K). Gå upp för trappan, sväng till vänster, upp till rad 12 och plöj rakt in. Fyra platser från pelarn, där brukar jag stå. Platsen hette 19 på den tiden det var träbänkar och numrerat.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

7. Innermittfält. Ett lysande spelsinne som jag hade användning för i ett av Stockholms sämsta damlag genom tiderna - BK Träsket. Dock noll bollkontroll och ännu mindre snabbhet, så ni ska vara glada att ni slipper se mig i Bajen.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Att det är en sexistisk grupp som inte tillåter kvinnliga medlemmar, även om de är toksupportrar. Och att de har ett klubbmärke med en flagga med lite konstiga ränder...
Bortsett från det är det ett skönt gäng som åker runt Europa och kollar fotboll ihop.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Genom alla Hammarby-Facebook-kontakter brukar jag få länkar till det mesta som jag läser - bloggar, hemsidor m.m.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Bajen Fans. Har aldrig varit medlem i något annat. Om man inte räknar Hammarby IF, alltså. Ständig medlem i fotbollssektionen.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Ljusare än på länge, tror jag faktiskt! Det är helt sjukt med den uppslutning som varit det här året. På lördag åker fyra eller fem bussar till Växjö, plus ett gäng bilar trots att vi sedan länge vet att vi inte går upp. Medan Gnaget inte får ihop en enda (!) buss till Häcken i morgon torsdag, trots att de har medalj- och Europaspelschans nästa år. För att den matchen "inte betyder något". Alla matcher betyder något!
Under det här året då jag följt så många hammarbyare, och träffat och lärt känna så många nya hammarbyare, är jag också helt imponerad över hur kloka folk är! I alla grupperingar, i alla åldrar. Det har skett en enorm förändring under bara några år. Nu finns det ett samarbete mellan olika supportergrupperingar, och ett samarbete mellan föreningen och supportrarna.

Tack Katarina för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Att irra är det enda raka.

Nästa intervjuoffer

Katarinas tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Robert Nyberg, tecknare.
Katarina Kuick

Länkar relaterade till intervjun

Katarinas sida hos Svenska barnboksakademin (Klicka här)

Katarinas sida hos Författarcentrum (Klicka här)

Läs mer om Augustpriset (Klicka här)

Aidan Chambers hemsida (Klicka här)

Katarinas blogg på Ordblandning.se (Klicka här)

BK Träsket - gå gärna in på damlagets länk där Katarina finns med på gamla sköna lagbilder (Klicka här)

Övrigt

Katarinas bibliografi

Inte mycket att hänga i julgran (1986)

Elin - starkast i världen (1988)

Svikare (1990)

Önskeboken (1993)

Kaniner (1994)

Undulater (1994)

Lodjur (1994)

Rävar (1994)

Björnar (1995)

Vargar (1995)

Tågboken (1996)

Livsfarligt fiske (1998)

Den första gång jag såg dig (1999)

Svarta kläder, svart mask (2004)

Skriv om och om igen (2009, tillsammans med Ylva Karlsson)


Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020