Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#38 - Susanne Nilsson

Intervjudatum: 2014-02-23

xG

Född

1966

Bor

Stockholm

Familj

Ja

Det är dags för Grönvit Profil nummer trettioåtta, nu snackar vi om/med en riktig bajenhjältinna. Susanne Nilsson är grönvit ända ut i fingerspetsarna. Förutom att ha ett vanligt jobb så lägger Susanne ned otaliga timmar varje år med att ideellt jobba för Hammarby Fotboll på olika sätt. Susanne hjälper till på kansliet med diverse uppgifter, om inte annat så håller hon igång snacket så att det inte är tyst i korridorerna. Hon är även nere på Årsta IP och bistår Yvonne i köket med allsköns uppgifter. Susanne har även varit med som representant för Hammarby under en sponsorresa till Liverpool, som ensam tjej bland fyrtiotalet gubbar kom Susannes skinn på näsan troligtvis till användning. Vi får se om Susanne har något skoj att avslöja om den resan och livet i övrigt.

Hej Susanne, hur är läget Just Idag?

Tack, det är bra. Cirka en vecka kvar till cupmatchen mot Ängelholm och jag ser verkligen fram emot få se killarna spela! Nu börjar jag känna suget efter att få se lite fotboll med grönvitt inslag :)

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Pappa flyttade från Lindesberg (Västmanland) till Stockholm i början av 60-talet. Fotbollsintresserad som han är kollade han in alla Stockholmslagen och fastnade då för Bajen. Det var den offensiva "roliga" fotbollen som gjorde att han blev inbiten Bajare. Så min syster och jag är hjärntvättade från födseln.

Yvonne Werner rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om henne?

Hahah, jag känner till allt och lite till. Skämt åsido, innan vi träffades så visste jag väl inte mer än att hon lagade mat åt spelarna. Men nu vill jag nog påstå att jag känner henne ganska väl. Hon är en fantastiskt trevlig och kul person som sprider väldigt mycket ljus, värme, trygghet och skratt nere på Årsta. Å hon lagar otroligt god mat!

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Född på Södersjukhuset ett stenkast från Söderstadion. Uppvuxen i Högdalen och gick även i skolan där (Bandhagen & Bäckahagen). Gick i Skanstullsgymnasium (som det hette då) och utegympan hade vi då bl.a. på Kanalplan. För det mest tillbringades somrarna dels hos farmor & farfar i Lindesberg och dels bilsemestrar i Europa.

Du började i tidig ålder gå med din pappa på Söderstadion. Kan du beskriva hur du upplevde detta? Ett barns upplevelse av saker å ting kan ju vara omfattande...

Min första match på Söderstadion var början av 70-talet. Då var det både fotboll och bandy. På en bandymatch i början av min "Söderstadionkarriär" minns jag att jag blev kallad "grabben" och blev mycket förnärmad över det. Var väl inte så vanligt då att pappor tog med sig sina döttrar så alla tog väl för givet att jag var en kille och jag var påpälsad och endast näsan syntes. Pappa stod alltid på Västra som då inte såg ut som den gör nu (inget hus etc.) och det var ståplats vilket gjorde att jag kunde springa fritt. Sprang mest ner till räcket och hängde där och sen sprang jag upp till pappa när domarna blåste för att stämma av varför han blåste, om det var frispark, offside etc. Hade ju inte riktigt hundra koll i början på reglerna. Eftersom Västra var ståplats och gott om utrymme (inte fullsatt) kunde jag ju springa runt där lite som jag ville utan att störa. Vill minnas att vid ett tillfälle om det var i samband med en riktig match (vilket jag tror) eller om det var en separat tillställning så skulle det spelas in en snutt till filmen Fimpen. Minns inte så mycket av det men minns att vi (publiken) fick lite förhållningsorder om hur vi skulle agera.

Ryktet säger att hela din familj är Hammarbyare, vilka är de och hur myntar sig deras bajenfanatism?

Det är de närmast sörjande och det tar sig många uttryck. T.ex. när min systerson var liten och ville spela innebandy och ingen hade lust att ställa upp brukade han hota med Om inte du spelar med mig kommer jag börja heja på AIK! Han visste vilka knappar han skulle trycka på. Nu har han själv säsongskort i klacken. Ett annat exempel är pappa som inte längre pallar att se Bajen live så min syster eller jag messar eller ringer efter en match och briefar honom. Han har en finwhisky som han häller upp i ett Bajenglas vid vinst. De senaste åren har det blivit lite "snålt" med whisky för honom så då har han utökat till en liten slurk även vid oavgjort.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Försöker raska av det tråkiga så fort som möjligt eller hitta en ursäkt för att skjuta upp det...

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Kan inte komma på något just nu... Så det kan inte vara någon större grej jag ångrar...

Du har periodvis hjälpt till på Hammarby Fotbolls kansli, vad har du pysslat med där?

Lite allt möjligt som de behövt hjälp med, sitta i receptionen, röja i förråd, svara i telefonen, administrativa uppgifter, fikat och varit social :)

Under dina arbetspass på bajens kansli måste du överhört något smaskigt skvaller. Finns det något du kan berätta?

Det finns det säkert men mina läppar är förseglade...

Du brukar hoppa in och hjälpa Yvonne på Årsta. Vad brukar du göra där och vad är dina intryck av atmosfären på Årsta?

Jag är då hennes co-driver så jag avlastar henne genom att hacka och skära sallad och grönsaker, plocka fram/bort saker. Det är ju väldigt många personer som ska "utfodras". Hon är ju ensam tjej där så det blir också en hel del tjejsnack :) Jag upplever atmosfären på Årsta som väldigt öppen, avslappnad och varm.

Många i din omgivning beundrar ditt arbete och engagemang som volontär i Bajens regi. Var finner du orken/styrkan att lägga så många timmar av din lediga tid på Bajen?

Nu finns det ju otroligt många som jobbar ideellt åt Hammarby och gör ett fantastiskt jobb och jag är väl en i mängden. Jag började frilansa som operativ projektledare för några år sedan och många av mina stora projekt ligger under hösten/vinter/tidig vår och då jobbar jag mycket vilket är ett medvetet val för att sen kunna få mer ledig tid. Att då under min lediga tid har jag valt att "hjälpa" Bajen vilket har varit en kontrast och något helt annat än det jag gör annars i mitt jobbliv. Som fotbollsälskare, och Bajen i synnerhet, så är det ju otroligt kul och intressant att få en inblick "bakom kulisserna" och hur det fungerar. Jag har insett att det är förhållandevis få personer (anställda), om man skulle jämföra med ett "vanligt" företag och hur det drivs, som rattar "företaget" Hammarby och det tror jag inte många förstår om man inte just fått en inblick i vad de olika arbetsuppgifterna innebär/kräver. Fick även gå med säkerhet under en matchdag och insåg då hur enormt många människor (även ideella) som är inblandade en sådan dag, vilket jag inte förstått tidigare, och vilken koordinering det kräver. Det här volontärjobbet har också gjort att jag får träffa en massa nya trevliga, roliga och intressanta människor som jag kanske inte skulle träffa annars. Å inte minst ger det mycket glädje och är tillfredsställande för själen.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Familj, vänner och en bra fotbollsmatch.

Du var som enda tjej med på Hammarby Fotbolls sponsorresa till Liverpool 2013, ditt resesällskap bestod av 30-40 gubbar. Du måste berätta allt om denna resa. Vad hände?

En hel del kul hände och det var mycket skratt och en bra match fick vi se men "det som händer i Liverpool stannar i Liverpool". Men kan säga att jag fick se lite lättklädda karlar i en otippad miljö och det lär jag minnas och skratta åt länge...

En källa sade "Det finns en som jobbar på lång sikt..." med dig i tankarna, vad avses med det tror du?

Haha, vet precis vad som avses men det ska nog berörd person svara på.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Rent generellt västra sidan på Söderstadion där jag hängde nere vid räcket i början på 70-talet.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Det får nog bli SM-guldet även om det kanske är lite förutsägbart att dra till med. Enorm lycka! På senare år även cupmatchen mot Helsingborg då stämningen var fantastisk.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Kan faktiskt inte svara på det då jag har en uppsjö av favoriter genom åren och även nu.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Om vi vann hemmamatchen innan är det viktigt att ta samma kläder, lägga upp det hela som den matchen. Förlust och man börjar på ny kula. Beroende på när matchen startar så brukar en av mina närmsta vänner (ibland är vi flera) och jag ses innan och ta en öl och äta något och även där är det lite ritualer/skrockfullhet. Om samma maträtt gett vinst tidigare så fortsätter vi att gå till samma ställe och kör samma upplägg tills det blir förlust och då får vi tänka om till nästa match. Sen träffar man ofta lite folk på själva arenan och snicksnackar lite. Under matchen är det fokus på den. Efter matchen, beroende på hur det gått så studsar man antingen euforiskt till T-banan om vinst eller klampar iväg förbannad vid förlust men hur som helst på vägen dit går man igenom matchen och ältar det som var bra/dåligt. Sen blir det sms med snabbinfo till pappa och vanligtvis också ett telefonsamtal till honom med matchreferat.

Var på Söderstadion under en match hittade man dig?

På Söderstadion så har jag de senaste åren suttit på Södra är ju lite äldre och bekvämare nu men har huserat på samtliga läktare under årens lopp. På nya Sös är det Östra nedre som gäller just nu.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Skulle ha nr 10 som är mitt favoritnummer och skulle spela mittfältare, defensiv på mitten och vara speluppläggare.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Hade väl hört namnet men visste dessvärre inte mycket, sorry...

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Hammarbys hemsida, Fotbollskanalen, sportdelen i tidningar, bloggar, vissa forum på nätet.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Hammarby IF FF och Bajen Fans.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Jag hoppas och tror att det vänder nu på alla plan och att den ser ljus ut. Jag vill verkligen tro att det blir så.

Enligt en säker källa har du ett välsmort och härligt munläder. Har det alltid varit så eller något som kommit i vuxen ålder?

Haha, jag är ganska social och "pratig" på gott och ont. Har väl alltid varit det men tror nog det "blommade ut" under gymnasietiden.

Du är en tjej med skinn på näsan. Hur kan det visa sig?

Oj, svårt att säga men är väl så att jag har varit med ett tag (privat/arbete) och då lär man sig väl också att stå upp, har lite mer erfarenhet, vara diplomatisk och "smidig", läsa av och ta tag i olika situationer o.s.v.

Hmm, ryktet förtäljer att du har plankat in på Söderstadion. Berätta allt, var du fattig student eller?

Ja, i tonåren hade man ju inte så mycket pengar så jag plankade väl in vid några tillfällen. En av de mer minnesvärda "plankningarna" var SM-finalen -82. Den var väl också utsåld och tanken var att vi skulle ju bara plocka hem guldet... "Plankningskön" ringlade sig lång i hörnet/kurvan till västra/södra (fanns inget hus där då). Lätt stressad och spänd stämning i kön för alla ville ju hinna in innan det uppdagades vad som var på gång. Syrran och jag kom i alla fall in och likt alla andra som kom in den vägen gled man snabbt iväg och blandade sig med övrig publik. Så publiksiffran (officiella), som var väldigt hög den matchen, borde egentligen ha varit ännu högre.

Det var omöjligt att hitta några skelett i din garderob, som bajare ska du ha cred för det... Så berätta själv, vilka är dina skelett?

Om det finns något litet skelett så är det nog bara bra om det fortsätter hänga kvar i garderoben...

Tack Susanne för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Näe, tror inte att jag är visare än någon annan :) Brukar vara lätt att klämma ur sig något smart men svårare att verkligen förhålla sig till det...

Nästa intervjuoffer

Susannes tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Jag lämnar över stafettpinnen till Matte Werner, en grönvit profil som var en stor Bajenspelare som aldrig vek ner sig och som är en otroligt trevlig, kul och varm person med mycket hjärta.
Susanne Nilsson

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020