Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#36 - Rickard Tennisberg

Intervjudatum: 2014-02-05

xG

Född

1977

Bor

Hägersten.

Familj

Singel.

Grönvit Profil nummer trettiosex har en imponerande svit på över trehundra hemma- och bortamatcher i rad med Bajen i seriesammanhang. Intervjuoffret är ingen mindre än Sport managern, tillika, juristen Rickard Tennisberg. Kanske är det hans juridiska färdigheter som gör att farbror Blå betraktar honom som "untouchable". Vi får se om Rickard avslöjar bakgrunden till detta. Herr Tennisberg har varit verksam i Bajen Fans styrelse ett otal antal år. Han har ett stort engagemang och driv för att föra Bara Bajare FF mot nya storhetstider. Tiden får väl utvisa om BBFF tar steget upp i allsvenskan innan Bajen gör det... Förutom det stora grönvita hjärtat och allt som kommer med det så har Rickard några till fetischer. Cyklar och julmust är några excentriska företeelser som påverkar Rickard på alla sätt. Intressant ska det bli att höra om allt detta.

Hej Rickard, hur är läget Just Idag?

Tackar som frågar. Det är faktiskt riktigt bra. Jag har börjat att komma tillbaka till vardagslunken igen. Det är nu halva Sverige börjar med någon form av träning och så även jag.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Morfar och brorsan.

Mikael Almqvist rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Den mannen alltså. Störst käft i Hammarbyland, men också ett sjuhelvetes stort hjärta. Vi träffades faktiskt första gången på en Bajen Fans-buss. Idag är han en av mina allra bästa vänner.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag är uppväxt i betongen i norra Botkyrka där jag har levt de flesta av mina år. Gick även i plugget där fram till gymnasiet då jag valde livsmedelsteknisk linje på Enskede Gårds gymnasium, mest för att slippa gå på det då ökända Botvidsgymnasiet tillsammans med alla andra jag växte upp med. Mina barndomssomrar gick oftast ut på att gå upp tidigt på morgonen, cykla ner till Brunna IP och sedan spela fotboll fram till sena kvällen. Med tanke på alla timmarna som spenderades där nere är det ett under att folk pratar om den där Zlatan och inte om mig.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag jobbar som fiskal på en domstol. Man kan säga att fiskal är det första steget på domarbanan (inte frukten banan alltså).

Du känns lite som ett fan av Wolverhampton Wanderers, är det så? Om Ja, hur blev du det och hur uttrycker det sig idag?

Först var det för att jag helt enkelt gillade deras tröjor, och sedan hade de en fantastisk spelare som heter Steve Bull. Han gjorde 306 mål för klubben och trots att de inte spelade i den högsta divisionen kom han med i den engelska VM-truppen 1990. Det är stort! Idag spelar Wolves först i tredjedivisionen (League One) varför det är lite knepigare att följa dem.

Som julmustfanatiker har du myntat "Julmust dricker man inte före den 1:a december, eller första advent om den infaller tidigare.". Utveckla din fanatism angående denna ädla dryck, kan man t.ex. dricka den under bortaresor med Bajen?

Julmusten har allt en ädel dryck ska ha. Smaken, traditionen och skummet. Klart som fan att man kan dricka den på bortaresor. Dock endast mellan den 1 december (alt. första advent) och tjugondag Knut. Och för allt i världen. Blanda inte ihop den med den bleka kopian påskmusten.

Du har gått en treårig Sport- och Managementutbildning på Idrottshögskolan i Stockholm. Vad är det för utbildning, vad blir man, har du haft användning av utbildningen efter avslutat verk?

Man kan kortfattat säga att det handlade om en tredjedel av vardera juridik, ekonomi och ledarskap, och främst då inom idrott. Utan den utbildningen hade jag inte kommit in på juridiken så visst har jag haft användning av den. Ekonomi är ju också rätt allmänbildande och även vissa idéer inom ledarskap har jag tagit med mig.

Ditt examensarbete på Idrottshögskolan heter "Artistskatt och signing bonus". Vad kom du (ni) fram till?

Det har jag nästan förträngt men Stefan Selakovic och IFK Göteborg hade i alla fall varit många miljoner rikare ifall de hade läst våran uppsats.

Det står Tingsnotarie på ditt CV. Noterar du saker eller vad? Eller är det så att du blivit tingsmeriterad?

Man kan nog säga att det handlar om både och.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Jag önskar att jag hade haft lite mer skinn på näsan när jag var yngre. Idag tar jag inte åt mig ifall någon snackar skit. Så har det väl inte alltid varit.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Jag lever väl lite av ett dubbelliv, ett på arbetsplatsen och ett annat på fritiden. Jag är professionell och försöker alltid att göra ett så bra arbete som möjligt, men det är min fritid som jag brinner för. Jag har ganska många intressen även om jag är lite av en periodare när det kommer till dessa.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Öl, fotboll, mat och kvinnor. Inte nödvändigtvis i den ordningen.

1987 kom du 384:a i Lidingöloppet för 10-åringar. Var du nöjd med den placeringen? Hur skulle du stå dig om du sprang detta lopp i nutid?

Det var jag säkert. Om jag sprang loppet för 10-åringar idag hade jag nog kunnat ta några placeringar. Det riktiga loppet skulle jag nog inte klara mig runt.

Du driver med stort engagemang den Bara Bajare FF. Berätta om denna eminenta klubb, vilka är ni, på vilken nivå spelar ni?

Vi är en grymt skön (objektivt va?) förening som grundades på årsdagen av Hammarby fotbolls SM-guld, dvs. den 21 oktober 2002. Vi har mestadels harvat i den lägsta divisionen av seriesystemet men jag tycker att vi har något större på gång nu. Förra säsongen gjorde vi vår bästa säsong på bra länge. Kom gärna ner och kolla när säsongen drar igång. Hemmamatcherna spelar vi fredagkvällar på legendariska Kanalplan. Det kan inte finnas ett bättre sätt att ladda upp inför festandet än med ett par kalla där nere.

Vad är det med cyklar som gör dig fanatiskt intresserad av dessa ting? Hur mycket lägger du ned varje år på cykelprylar?

Jag har alltid gillat att cykla. När jag var liten var jag runt i cykelaffärer i stan och hämtade olika cykelkataloger. Sedan ringade jag in de jag helst ville ha. Idag har jag råd att köpa det som jag inte kunde då. Jag vill inte veta hur mycket pengar jag lägger ned på denna hobby men det är i alla fall värt det.

Du har ju millimeterkoll på cykeltouren, vilket är ditt bästa minne från dessa tävlingar?

Claudio Chiappuccis uppvisning på den 13:e etappen mellan Saint Gervais-Sestriere i touren 1992 kommer jag aldrig att glömma. Finns på YouTube om ni missat den.

Du har smeknamnet Rocco i vissa kretsar. Vad är bakgrunden, Siffredi eller?

Det var Grönvit Profil #20 som myntade det där första gången. Jag skulle bli förvånad om han hade något annat i tanken än den där italienska stjärnskådespelaren. Fråga mig inte varför han tyckte att vi skulle dela namn.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Jag var på Söderstadion med morfar och brorsan första gången 1986. Vi mötte Malmö och torskade förstås.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Det finns så otroligt många. Självklara är givetvis gulden i fotboll, bandy och handboll. Lyckades att vara på plats vid alla de tillfällena. Annars är jag väldigt svag för bortamatcherna utanför Sverige. Vi som var i Minsk 1999 tryckte upp en t-shirt där det stod "Jag minsk ingenting". Jag tror i alla fall att det var en helt fantastisk resa.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Pétur Marteinsson, Lukas Karlsson och Salina Olsson. Okej, det var tre, men från tre olika sektioner.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Oftast är det ju vardagsmatcher och då brukar jag försöka smita lite tidigare från jobbet. Vi är några stycken som ofta brukar hamna på Tullen innan matcherna. Är det sommartid fungerar det lika bra med en medhavd kasse nere vid Årstaviken. Under matchen är det ofta högljutt och med cyklopögat på. Objektiv kan man vara innan och efter matcherna. Efter matchen blir det antingen återsamling på Tullen eller på något annat hak som för kvällen lockar mer.

Var på Söderstadion under en match hittade man dig?

På Söderstadion hittade man mig lättast (i alla fall under de sista åren) nere i Casual Corner. Förra säsongen flyttade vi till stökiga sitt på Nya. Kan dock inte påstå att flytten till sittplats har varit helt enkel och det blir säkerligen fler gästspel på ståplats den här säsongen.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Tänk dig Luke Rodgers fast målkåt. Jag skulle ha nummer 11. Det har alltid varit mitt nummer.

Hur många bortafajter med bajen snittar du egentligen per år?

Förut såg jag alla matcher även på bortaplan, men de senaste åren har det blivit mellan 4-6 stycken per år.

Vad är nyckeln till en riktigt lyckad bortaresa med bajen?

En ledig vardag, tillräckligt långt avstånd med bussen, en bra sammansättning med skönt folk och ett gäng kalla. Det är svårslaget. Hemresan brukar oftast vara den verkliga prövningen med bortaresor.

Din svit på cirka 310 matcher hemma och borta i seriesammanhang. Mycket imponerande. Händer det på något sätt ihop med dina dubbla examen, Sportmanager och Jurist, eller?

Ja, det gör det väl till viss del. Det är mycket lättare att vara flexibel som student även om allt till sist handlar om prioriteringar. Man blir ju inte direkt rik av att plugga så en del uppoffringar har jag väl ändå fått göra. Det har även missats en och annan tenta genom åren.

Ryktet säger att du har ett gott öga till Aina. Varför slipper du alltid undan när andra blir omhändertagna av farbror Blå?

Haha! Jag är hal som en ål! Nej, när jag tänker tillbaka så finns det ett antal incidenter som jag undrar hur jag klarade mig undan.

Under en bortaresa stoppar Aina en bajenbuss. Alla visiteras. Tre personer är obstinata mot farbror Blå. Två blir omhåndertagna men inte den tredje som är du. Får vi en utförlig bakgrund och förklaring till detta?

Det du pratar om hände i Malmö. Bussen stannade på en gata där det inte fanns någon bar som vi ville besöka, varför vi till fots tänkte ta oss till en annan gata. Efter att nästan alla i bussen passerat runt en husknut kom det ut några malmöjönsar från ett hak. Det visar sig vara deras ultras samling. Det var jag och några tjejer som gick längst bak. Lika modiga som malmö alltid är så spottade de på en av tjejernas rygg. Därefter blev det kalabalik och polisen som hade koll på oss tryckte upp alla bajare mot en vägg för visitering. Klart som fan att man inte var särskilt imponerad av deras eller resten av lokalbefolkningens välkomnande. Varför just jag inte blev omhändertagen? Ingen aning.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Officiella hemsidan, Facebook och ett par olika forum. Det är sällan tidningar kommer med något man inte redan visste. Jag har dock lovat mig själv att jag aldrig kommer att skaffa Twitter.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Hammarby IF Fotboll, Bajen Fans, Freddie Ferms Vänner, och Bara Bajare FF såklart.

Enligt personupplysningssajten Ratsit så finns det tjugoen stycken (vuxna) som heter Tennisberg. Är ni alla släkt? Det är ett coolt namn, vad har det för anor? Har du inte någon gång velat heta Fotbollsberg?

Har du kollat upp mig på Ratsit? Fy på dig! Men då kan du bekräfta för läsarna att man inte blir rik av att jobba för pappa staten. Men för att svara på frågan. Ja, vi är alla släkt men några av dem har jag aldrig träffat. Namnet är från början ett gårdsnamn som sedan blivit lite modifierat. En sak kan jag ge dig. Jag har hört oändligt med dåliga omskrivningar av mitt efternamn, men Fotbollsberg kan nog ha varit första gången.

Du har suttit i Bajen Fans styrelse under ett par ordföranden. Vilka uppdrag har du haft och har du några sköna "bakom kulissen" historier från dessa perioder?

Jag har bland annat varit vice ordförande och souveniransvarig. Jag kommer aldrig att glömma de evighetslånga styrelsemötena vi hade när Tobbe Häggström var ordförande. I ena ringhörnan visionärerna och pratkvarnarna Ulric Jansson och Johan "Monologen" Appelgren. I den andra ringhörnan framförallt samvetet och nej-sägaren Magnus Wilhelmsson. Haha, det var tider det. Men jag känner än idag tacksamhet till Tobbe som brukade skjutsade hem mig till förorten efteråt. En annan sak som är svår att glömma är det antal decembermånader i rad jag gjorde på Plattan när Bajen Fans sålde souvenirer på julmarknaden där. Det hände många galna grejer där nere.

Du är ju storsamlare av hammarbymemorablia oavsett officiella eller inofficiella. Var arkiverar du allt detta och vilken är din mest udda bajenprodukt som du kommit över?

Jag har ett ganska stort gäng halsdukar och matchtröjor i lådor under sängen. Idag har jag dock skurit ner rätt ordentligt på det samlandet. Det kom helt enkelt ut för mycket grejer för min dåvarande studentbudget. Idag brukar jag bara köpa ultrasgrupperingarnas halsdukar när de är vänliga att sälja dem. Matchtröjor sparar jag iof fortfarande på men det är inte lika aktivt som förr. Det enda som jag egentligen aktivt samlar idag är pins och klubbnålar och de tar ju inte så mycket plats. Om jag har något udda? Jag har bland annat matchbollen från Lira Luleå när vi senast gick upp i Allsvenskan 1997 i min ägo.

Efter sista matchen på Söderstadion kommer du över en matchtröja. Runtomkring dig är det hopar av gråtande barn...Vad hände? Vi vill veta allt...

Haha! Eller hur? Det var efter sista matchen för säsongen nu i höstas. Spelarna kom bort för att "tacka" och jag stod då strategiskt precis bakom reklamskyltarna på kortsidan. Några av spelarna började att ta av sig tröjorna och Besara av alla räckte mig sin tröja. Sedan hade tydligen Hällbom sagt åt Kennedy att samla in hela lagets tröjor för att ge till kidsen på läktaren. De flesta hamnade också där och det tycker jag var ett fint initiativ. Min behöll jag själviskt nog, tröjsamlare som jag är. Men några gråtande barn såg jag inte och har inte heller sett sedan glansdagarna på gamla Söderstadion.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Jag tror att det är oerhört viktigt att vi visar tålamod den här säsongen. Det tar tid att spela ihop ett helt nytt lag och på flera positioner är vi dessutom väldigt sårbara. Om vi klarar oss undan skador på nyckelspelare kan vi säkert vara med och slåss om en Allsvensk plats redan i år, men jag inte lika optimistisk som många andra är.

Tack Rickard för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Drick julmust! Hata påskmust! Älska Bajen!

Nästa intervjuoffer

Rickards tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Jag tycker att ni ska intervjua Karin Nauclér. Karin har funnits med så länge jag kan komma ihåg, ibland med kamera och ibland utan. Jag fick äran att lära känna henne under ett par år när vi stod på julmarknaden på Sergels torg tillsammans. Karin är en varm människa som alltid är glad. Jag gillar henne mycket.
Rickard Tennisberg

Länkar relaterade till intervjun

Wolverhampton Wanderers (Klicka här)

Artistskatt och signing bonus (Klicka här)

Tullen bar & kök (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020