Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#35 - Börje Lundberg

Intervjudatum: 2014-01-23

xG

Född

Hammarbyhöjden 10 april 1944.
Avliden 13 maj 2020.

Bor

Skarpnäck.

Familj

Fru och 4 st barn.

Grönvit profil nummer 35 är en riktig bajenlegend. Det är ingen mindre än före detta materialaren Börje Lundberg som det är dags att intervjua. Herr Lundberg har en lång karriär i fotbollens tecken bakom sig. Innan han tog på sig den oerhört viktiga rollen som a-lagets prylansvarig var Börje bland annat tränare för Sköndals IK, lagledare för bajens juniorer. Från 1992 var han deltidsanställd som materialare men 1999 övergick tjänsten till en heltidsanställning. Många spelare har passerat revy under Börjes nästan tjugoåriga era, både inhemska som utländska individer har fått tagit del av Börjes expertis och omtanke i samband med a-lagets otaliga sammankomster. Är det någon tegelstensroman man verkligen skulle vilja läsa så vore det Börjes memoarer om sin tid i bajen. En bok som var bajare mest troligtvis skulle sträckläsa från pärm till pärm. Vi får hoppas att den kommer och att Börje avslöjar allt om spelare och ledare som han haft i sin närhet under sina tjugo år i a-laget.

Hej Börje, hur är läget Just Idag?

Läget är bra. Jag tar det lugnt nu för tiden, ibland åker jag till Årsta IP och träffar ledarna och spelarna och kollar in läget och tittar på när laget tränar.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Jag växte upp i Hammarbyhöjden på Strahlenbergsgatan , kompisarna och jag spelade fotboll och gick till Söderstadion och tittade på Bajen därför blev jag Hammarbyare.

Andreas Hermansson rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Andreas var en duktig fotbollspelare och en bra människa. Vi var lagkamrater under tre säsonger i Hammarby så man lärde känna varandra. Jag har träffat Andreas några gånger efter han slutade i Hammarby, senast när han spelade i Umeå och jag var ledare i HTFF.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag växte upp i Hammarbyhöjden, gick i Hammarbyhöjdens Folkskola i nio år. Mina barndomssomrar upplevde jag i Dalarna min mamma kom från Borlänge.

Från att ha varit ledare i bajens juniorled. Hur kom det sig att du påbörjade rollen som a-lagets materialare?

Kenta Ohlsson frågade mig om jag kunde hjälpa till med materialet i A-laget. Jag delade jobbet med Nippe Nilsson och när han slutade så tog jag över jobbet som materialare.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med nuförtiden för att lösa dessa uppgifter?

Jag är Pensionär.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Det är inte lätt att besvara den frågan jag vet inte.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Jag tar det lugnt nu för tiden.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Familjen, barnbarnen och promenaderna med min hund Nikita.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Jag kommer inte ihåg mitt första grönvita minne. Men jag kommer ihåg att vi var några kompisar som gick och tittade på Hammarbys matcher och träningar på nuvarande Söderstadion så därför blev jag Hammarbyare.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

När vi blev Svenska mästare 2001.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Jag har många favoriter men Kennedy är min favorit.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Jag gör inget speciellt före matchen sitter hemma och laddar och ibland träffar jag gamla spelare och ledare på Arenan. Under matchen sitter jag mest och lider med laget. Efter matchen åker jag hem.

Var på Söderstadion under en match hittade man dig?

På södra läktaren uppgång E.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Jag skulle spela mittback. Tröjnummer spelar ingen roll.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Hemsidor, tidningar och så pratar jag med spelare och ledare.

Bajen har ju bytt arena sommaren 2013. Har du varit på den nya? Hur är omklädningsrummen sett ur en materialares ögon? Du kanske har varit med och gett input om utformningen av dessa?

Jag har varit på den nya arenan men har inte sett hur omklädningsrummet ser ut. Jag har inte varit med om utformningen av omklädningsrummen.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Hammarbys 54:or och Bajen Fans.

Fotbollsspelare har tydligen svårt för att läsa ibland. Hur gjorde du för att spelarna skulle lägga rätt klädesplagg i rätt tvättkorg? Och vilken spelare var sämst genom tiderna på att klara av denna uppgift?

Dom har inte svårt att läsa. Utan dom hade svårt för att lägga kläderna i rätt tvättkorg så därför hängde jag upp en kortbyxa strumpa, t-tröja ovanför varje tvättkorg samt ritade en pil ned korgen så kläderna kom i rätt korg.

Som materialare måste du upplevt bra och dåliga arenor under alla dina år. Vilken arena har bäst respektive sämst upplägg för en materialare att kunna sköta sitt jobb på bästa sätt?

Bäst var Gamla Ullevi, sämst var Rambergsvallen och Strömvallen det var så trångt att man knappt fick plats med alla trunkar som man hade med sig till matchen.

Hur var det egentligen med Björn Runströms "Beauty Box". Vad innehöll den? var det du som köpte in material till den också?

Jag vet inte vad den innehöll. Nej det var Björn som köpte material till boxen.

Det är dags för en träning innan en tipscupmatch i Holland, en viss Jensa G hävdar att du i princip hade glömt allt material till denna träning. Vad hände egentligen, vill du kommentera eller dementera?

Det jag glömde till träningen i Heerenveen var västar, koner och vattenflaskor. När vi kom till hotellet kände jag mig lite dålig så jag gick och lade mig i sängen och sommnade, jag vaknade någon minut innan vi skulle åka till träningen så därför glömde jag materialt till träningen. Jag pratade med Roffe Z så vi löste problemet med att halva laget fick vända på träningströjorna och till koner fick vi använda stolar och bänkar, när vi skulle dricka fick grabbarna gå in i omklädnigsrummet det tog lite lång tid så Roffe blev inte så glad så efter träningen fick jag lite skäll.

Bajen har ju haft ett antal internationella spelare i truppen under dina år. Hur skötte du kommunikationen med dessa individer, vilka språk behärskar du? Har du någon rolig anekdot där språket har spelat dig och spelaren ett spratt?

Jag kan prata lite Engelska så det funkade för det mesta.

Du har ju avverkat ett antal tränare i klubben. Kan du berätta lite om vilka speciella egenheter dessa tränare besatt?

Kenta, Tommy Davidsson och Göran Göranssons speciella egenheter kommer jag inte ihåg, men dom var bra tränare. När Roffe Z kom 97 kändes det som han hade mer erfarenhet på högre nivå. Det var mycket snack om hans floskler men det tycker jag var lite överdrivet. När vi åkte på träningsläger så ville Roffe at vi skulle bo och träna för oss själva han ville inte att dom andra lagen skulle se hur vi tränade. Det var en speciell episod som jag kommer ihåg som visade hur Roffe var som ledare Patrik Andersson hade problem med sin bil bromsarna fungerade inte så han frågade Roffe om inte han kände någon bilmekaniker det gör jag sa Roffe Spårets materialare har egen verkstad i Statshagen så dom åkte dit Roffe körde Patriks bil och Patrik körde Roffes bil. Jag frågade varför gjorde ni så då svarade Roffe om det händer något så är det bättre att jag gör illa mig än att Patrik gör det. Sören Crats var en skojfrisk person. Anders Lindroth var en mer allvarlig person. Tony Gustafsson var en mer akademisk tränare och hade timslånga fotbollsgenomgångar.

Det var du dom uppmanade Kennedy att ta tröjnummer 10, varför tyckte du att det var han som skulle ha det numret?

Jag kommer inte ihåg varför han fick nummer 10 men jag tror att han ville ha det numret.

Vad hände egentligen 2005 när du skulle få lämna tjänsten som materialare i Hammarby Fotboll?

Jag vet inte varför jag skulle få sluta som materialare. Men jag måste tacka fansen för det stöd jag fick så jag jobbet tillbaka.

2008 fick du priset "Årets Hammarbyprofil" som delades ut av företaget G4S. Varför fick du det och vad bestod priset av?

Motiveringen löd. Börje Lundberg har under lång tid och i alla sammanhang visat att själ och hjärta hör till Hammarby han har inte bara varit en medarbetare utan har blivit en profil som stått för kontinuitet, både internt och externt. En ledarprofil vars engagemang är uppenbart för många. Priset bestod av ett diplom ock ett vandringspris.

I augusti 2010 hölls stödgalan BAJEN AID. Ett klädkit från dig auktionerades ut. Vad var det för ställ och vet du till vilket pris det ropades in och vem som blev den lycklige ägaren?

Jag tror det var en träningsoverall. Vad priset blev vet jag inte ej heller vem den lycklige ägaren är.

Hammarby mot Brage fredagen den 29:e april 2011, du avtackades på Söderstadion efter lång och trogen tjänst. Beskriv den dagen och dina känslor.

Det var en härlig känsla att få gå in på Söderstadion och få ta emot fansens ock övriga publikens hyllningar.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Jag tror att med den satsningen som Hammarby gör med ny tränare och sportchef så har vi en stor chans att komma till Allsvenskan.

När kommer din tegelstensroman om tiden i Hammarby?

Jag har inga planer på att skriva en bok.

Tack Börje för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Tack själv. Fortsätt att stötta Hammarby så tror jag vi får sköna stunder på nya arenan.

Vi skulle gärna vilja ha lite rankinglistor från dina år i klubben. Gärna med lite kommentarer.

Tre bästa spelarna?

Kennedy, Pétur Marteinsson och Mikael Hellström.

Tre bästa utländska spelarna?

Pétur Marteinsson, Trym Bergman och Sebastian Eguren.

Tre roligaste/skojfriskaste spelarna/ledarna?

Det var många som var roliga men den som framstod mest var Patrik Andersson.

Tre mest materialkänligaste spelarna?

Christer Furst och Lasse Eriksson.

Tre bästa hjälpmedel en materialare måste ha?

Tvättstuga, ett bra samarbete med andra materialare och att spelare och ledare hjälper till med materialet.

Tre minst ordningssamma spelarna i omklädningsrummet?

Det var en svår fråga men det är materialarens uppgift att ta hand om omklädningsrummet.

Nästa intervjuoffer

Börjes tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Yvonne Werner hon är en riktig Hammarbyare och har säkert mycket att berätta.
Börje Lundberg

Länkar relaterade till intervjun

Börjes Facebooksida (in och lajka nu...) (Klicka här)

Börje avtackas på Söderstadion (Youtube) (Klicka här)

Börje om sina 20 år i Bajen (Klicka här)

Intervju Aftonbladet (2002) (Klicka här)

Intervju hos coachen.se (2003) (Klicka här)

Intervju DN (2008) (Klicka här)

Årets Hammarbyprofil (2008, G4S) (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020