Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#34 - Andreas Hermansson

Intervjudatum: 2013-11-27

xG

Född

1973

Bor

Umeå.

Familj

Sambo med Tina, döttrarna Elin, 10 och Wilma, 7 år.

Trettifyran finns det en klassisk gammal sång som heter. Grönvit profil med samma nummer är inte gammal men ändå klassisk, en riktig bajenhjälte. Guldmakaren Andreas Hermansson spelade tre säsonger i bajen, det blev ett SM-guld och en andraplats i allsvenskans skytteliga under guldåret 2001. Redan från barnsben sattes det grönvita i ryggmärgen på Andreas trots att han föddes i norrlandsmetropolen Flurkmark. Enligt en viss sångare i Weeping Willows ska Andreas pappa, som är bajenfanatiker, ha uppfostrat Andreas enligt devisen "Hammarby eller stryk?". Ryktet gör gällande att The Herminator var en oerhört stor talang i ishockey och mycket kunnat lira i NHL om han satsat på ishockey istället för fotboll. Vi får höra vad Andreas har att säga om det. Efter att ha lagt skorna på hyllan är Andreas nu sportchef för Umeås damlag i fotboll, således tillbaks till rötterna där allt startade.

En enkel fråga, hur blev du bajare?

Jag hade inget val, farsan var ruskig bajare och mina första kläder var Hammarbykläder. Jag föddes in till det och han har helt klart påverkat mig, det ultimata beviset på att det går att forma en människa sedan barnsben.

Magnus Carlson rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Förutom att han en grym sångare är jag avundsjuk att jag inte har hans röst. Att sjunga som honom måste vara helt underbart. Jag har träffat honom i olika Bajen-sammanhang och inte minst när vi tog SM-guldet 2001. Senast hade vi en fantastiskt trevlig kväll när vi såg Örgryte-Hammarby i somras. Tack för den kvällen Magnus med polare.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag är uppvuxen i en by utanför Umeå i en by som heter Flurkmark, en fantastisk miljö med bra vänner och mycket idrott och framförallt mycket fiske.

Enligt Magnus Carlson så är du uppväxt med en pappa i Umeå som sa "Hammarby eller stryk". Stämmer det?

Kort och gott får jag säga att det stämmer bra.

Du är som sagt född i Flurkmark utanför Umeå. I byn finns en kvarn, en bilverkstad och ett bönhus. Låter oerhört charmigt, har du kvar några rötter där?

Jag har någon kompis jag fortfarande har kontakt med, annars har jag ingen direkt koppling till byn.

Hur gick det egentligen till när du värvades från IFK Göteborg till Hammarby?

Jag hade Sören Cratz som tränare i Trelleborg och när jag fick chansen att komma till Hammarby, den förening man alltid vealt spela för var valet enkelt. Jag kom i onåd med Stefan Lundin i IFK Göteborg och Hammarby kändes därför helt rätt när Sören ringde, det var klockrent. Jag visste att miljön och den typen av spelare som fanns där då skulle passa mig och jag kan inte heller sticka under stolen med att få spela på Söderstadion var både ärofyllt och häftigt.

Det sägs att du och några andra (Furst, Kennedy, Markstedt) ändrade attityden i Hammarby när ni kom dit. Från att ha varit skojiga gamänger som kanske inte tog träningarna på det största allvaret till att börja köra extra efter varje pass. Har du någon kommentar om det?

När jag kom var jag grymt revanschsugen, jag tränade hårt och mycket extra och kanske drog jag med mig några omedvetet. Hela laget börja inse att vi var bättre än vi trott, när alla bara bestämde sig för att höja nivån och miljön blev det bra. Hammarby hade ett ruskigt underskattat lag med många fantastiskt duktiga fotbollsspelare.

Guldåret 2001 kommer du tvåa i den allsvenska skytteligan på 14 mål. Ett färre än Selakovic, Halmstads BK. Hur surt är/var det att vara så nära skyttetronen?

Eftersom vi tog SM-guld var det inte speciellt surt. Det gjorde inte så mycket för min del.

Det är match på Söderstadion. Du fortsätter driva bollen fastän den är en meter utanför sidlinjen för att du är sur på domaren. Du får gult kort av en viss domare Hansson. Kommer du ihåg? kan du berätta i detalj om den händelsen?

Det var Anders Svensson som var utanför banan och spelade och domaren lät han spela vidare och det blev mål, så jag kokade över. Så när jag fick chansen så dribblade jag utanför linjen så gjorde jag det med flit och Hansson visslade som en besatt... då gick jag fram och ville han skulle bestämma om vi skulle spela utanför eller innanför linjen.

Hur många smärtstillande sprutor tog du under guldsäsongen? Och vilken effekt hade dessa på din fortsatta karriär?

Jag tog alldeles för många den säsongen och efter det kom jag aldrig tillbaka till den nivå jag kunde hålla. Det tog nästan två år innan jag kunna springa obehindrat och som jag ville. Men det sjuka är att jag nog skulle göra om det för att få uppleva 2001-års säsong.

Efter tre säsonger i Hammarby så skulle du 2003 gå till klubben Odd Grenland i Norge. Du hamnade i Enköpings SK. Vad hände?

Jag gick inte igenom läkarkontrollen tack vare foten, dessutom kände jag lite folk i Enköping. Det blev en bra lösning socialt att kunna spela med Enköping.

29:e september 2003 spelar du i Enköpings SK, ni möter Hammarby på Söderstadion. Du kliver av i 27:e minuten vid ställningen 1-0 till Bajen. Anade du vad som skulle ske?

Att jag ens spelade den matchen var för att att jag inte ville vika ner mig, jag spelade skadad. Hammarby krossade oss.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag jobbar sponsrings- och marknadssidan på ett stort fastighetsbolag i Umeå.

Sedan 2012 är du Sportchef i Umeå IK IF. Hur hamnade du där? Vad är största utmaningen med den anställningen?

Det är via klubbchefen Niklas Westman. Vi kände varandra sedan gammalt och när han ställde frågan kändes det rätt. Vi har samma filosofi. Sedan har jag ju två egna döttrar och det blir automatiskt att jag vill ta ett ansvar för fotbollen med min bakgrund. Största utmaningen som i alla andra klubbar är ekonomin.

Har du en Ettakompis? Om så är fallet, vad är det och är det viktigt att denne Ettakompis är framgångsrik?

Ha, ha...jag kan säga så här...jag har redan vunnit det som bästa Ettakompis.

Det sägs att du garanterat hade lirat i NHL om du satsat på ishockey istället för fotboll. Får vi höra om din iskrigarkarriär och varför det blev fotboll istället?

Jag har aldrig spelat hockey, men med min självbild är jag helt säker att jag hade gjort. Bandy var jag vass i, spelat ungdomslandslag.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Att jag var så lojal att jag aldrig tog chansen att spelat utomlands. Jag skulle tagit chansen för min egen skull att tjäna pengar och samlat på upplevelser.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Det ser bra ut. Jag är precis i skarven med en civil karriär och det är intressant hur mycket idrott och företagsverksamhet hör ihop. Mitt mål är att göra karriär inom det civila.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Hammarby-Djurgården Söderstadion, jag var inte gammal.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Givetvis SM-guldet 2001.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Vi vann SM-guld som lag, för mig är det självklart att inte nämna någon som var mer viktigt än någon annan, vi var verkligen ett lag.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

När jag spelade åt jag alltid Raggmunkar dagen före match, jag åkte alltid samma väg till matchen och hade alltid samma typ av rutiner. Beroende på resultat var man lite olika i humöret beroende på vinst eller förlust.

Var på Söderstadion under en match hittade man dig?

Jag hade förmånen att få vara nere på gräset och spela, efter man slutade tog jag den plats jag fick tilldelad.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Naturligtvis nummer 11 och som forward.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Inte så mycket.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Hemsidor, tidningar och TV4 sport.

Vad tycker du som gammal målspruta om dagens uteblivna målskytte i bajen? Hur får man spelarna att våga gå på avslut? Vem har ansvaret?

Känslig fråga...man måste acceptera att man spelar i Superettan och anpassar sig till spelet därefter och som bollförande lag måste man ta hänsyn till att forwards har det trångt. Man kanske borde spela ett snabbare och rakare spel så forwards får gå på avslut, men ändå inte ge avkall på att vara det spelförande laget. Man måste ta chansen när läget uppstår.

Blir det ibland hårda trycket på läktaren en belastning för dagens spelare i bajen? Hur upplevde du det? Varför hämmades du inte?

Det var ju därför jag spelade i Hammarby, jag älskade att spela inför det publiktrycket. Det var en ynnest. Jag kan inte svara på om några inte klarar av det, för det är obegripligt. Det var en ynnest att spela på Söderstadion. I Hammarby finns det alltid en press att leverera, men det är nog inte bara avhängigt av publiktrycket.

Sommaren 2013 bytte Bajen arena. Har du varit på den nya? Om så, vad är ditt intryck?

Tyvärr har jag inte var på nya arenan, men jag har bara hört positivt. För mig kommer alltid söderstadion vara nummer ett.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Man har byggt en ny arena med en annan publikkapacitet. Hammarby har alltid en ljus framtid med det intresse som finns för laget.

Vad tror du om nya konstellationen med Mats Jingblad och Nanne Bergstrand?

Jag tror att det är helt rätt och precis vad Bajen behöver i det här läget. Det kommer in två herrar som vet vad de vill och har en tydlig filosofi och kommer inte att påverkas av det yttre tryck som kan vara runt klubben.

Tack Andreas för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Det är du som bestämmer över ditt liv, ingen annan.

Nästa intervjuoffer

Andreas tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Börje Lundberg, vår gamla materialförvaltare. Han har varit där i med- och motgång och är en skön lirare. Han kan nog en hel del om spelet bakom kulisserna.
Andreas Hermansson

Länkar relaterade till intervjun

Video med Herman (avslutningen på Sös) (Klicka här)

Sportchef Umeå IK IF (Klicka här)

Matchrapport Bajen - Enköping 2003 (Klicka här)

Flurkmarks IK (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020