Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#31 - Johan Hammarström

Intervjudatum: 2013-10-08

xG

Född

SØS 1967 (Stockholm)

Bor

Kongsvinger (Norge)

Familj

Sara 14, Johanna 11 och Julian 6 år

Nu tar sig intervjustafetten till oljekällornas land Norge. Grönvit profil nummer 31 är ingen mindre än gamla trotjänaren i Bajen, Johan Hammarström. Under tio säsonger i Hammarbys a-lag mellan 1987 och 1996 hann Johan med att spela 181 matcher och nätade framåt fjorton gånger. Antalet självmål finns inte med i statistiken. Säsongerna 1997 och -98 spelade Johan i Kongsvinger IL, det blev totalt 22 matcher i det rödvita stället. Efter att ha lagt fotbollsskorna på hyllan axlade Johan ledarskapets mantel i en norsk skola för elitidrottare. Han var tränare för Norges motsvarighet till Manchester United, Galterud IF innan han tog över ledarskapet för Kongvsingers damlag. Johan har ett stort musikintresse, han är själv en duktig musiker och att detta kan härstamma från pappa Rolf är nog ingen gissning. Rolf spelade gitarr i det eminenta bandet The Violents som senare fick en viss frontfigur som heter Jerry Williams. Vi får se om Johan svarar på svenska eller norska nu när han under lång tid levt i exil. I värsta fall får ni använda google translate om ni inte förstår svaren.

Hej Johan, hur är läget Just Idag?

Läget är bra...trivs bra här men det tog en stund... :-) ...men älskar att dra till Stockholm på besøk med barna till farmor och farfar på Magnus Ladulåsgatan :-)

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Hur jag blev Bajare ja...jag och Leffe Strandh gick till Bajen 1981 när vi var 13 år...och som du vet så var åren som kom en bra tid før Hammarby. VI var bollkallar 1981 och fick ett naturligt førhållande till Søderstadon... :-) ...tränade vid sidan av lilla Hovet och såg upp till alla a-lagspelare så klart. 1982 løpte man øver till klacken under finalen.. :-) ..det var ju inte stängsel på den tiden..

Hasse Esklisson rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Hans Eskilsson och jag var väl som brøder under några år och umgicks nästan varje dag..:)..en annorlunda men otroligt sympatisk människa. Han høll alltid reda på ställiningen i våra matcher på tränngarna och gav sig aldrig även om alla andra 18 på träningen menade att det blev et annat slutresultat..Bra med siffror var han...En gång räknade han ut sin målprocent på vårsesongen och kom fram till ett väldigt starkt tal...Nån i laget sa att det inte stämde, varpå Eskil snabbt svarade att dom 3 matcher som han inte gjort mål i var på grus, så han räknade inte med dom i statistiken..:-)..typisk Eskil och vrida och vända på allt till sin førdel..:-))
När han var liten fick han en fråga var på plan han spelade...Eskil svarade ordinarie!!

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Växte upp i Vårberg (linje 13 orange mot Norsborg)...bra barndom med bra skola och en bra lokal klubb i IFK Stockholm. Vi hade ett 7 manna lag på den tiden som innehøll mig sjælv,Leffe Strandh og Micke Borgqvist...också en kille som hette Anders Källman ingick i AIKs a-lag ett par sesonger men gjorde ingen allsvensk match..men spelade før Spåret några sesonger i div 1....så det 7 manna laget var inte så illa nej..»Borgarn» eller «Borken» spelade libero och jag och Leffe på topp..:-)

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

I dag jobbar jag som Daglig Leder (chef) før klubben Kongsvinger IL. Heltidsjobb + lite till :-)

Du spelade i bajens legendariska 67:or. Hur bra var ni egentligen?

Bajens 67:or var en bra årgång med Leffe, Aspen, Linkan, Hauta och undertecknad...vi blev jæmførda med 59:erna som var en ännu bättre årgång..men det var tuffa år i på slutet av 80 och børjan på 90...många av de gamla slutade samtidigt och det var inte så lätt att gå från ung och lovande till en bærebjälke på ett år eller två..

Smeknamnet "Jorre". Hur uppstod det och lever du med det fortfarande?

Jorre var det Tommy D som børjade med...han hittade smeknamn på allt och alla... :-) gillar inte namnet själv men gillade Tommy som betydde mycket før min utveckling i junioråldern...

Ditt premiärmål i bajens a-lagströja skedde mot Östers IF 1988. Klassisk fråga, hur kändes det?

Ja mitt førsta mål i Hammarby är nog mitt starkaste minne också...nervøs i 4 dagar när Backa sa att jag skulle spela på mitten på mittfältet..hade legat i lumpen nästan hela året och inte tränat så mycket...får en boll snett bakåt lite utanfør straffområdet och drar till...Ravelli kastet sig inte ens...J..då øppnade sig himmelriket ja..:-)))

I Hammarbys matchprogram från dåtiden kunde man utläsa vilka yrken spelarna hade. På dig varierade det från år till år, det stod bl.a. Musiker, Affärsbiträde, Montör, Fritidsledare samt Studerande. Var du bara rastlös eller bytte du yrke/sysselsättning årsvis?

Ja du... før att kunna träna så måste man på den tiden ha en juste arbetsgivare som tyckte det var OK att man gick tidigare från jobbet, så det blev lite olika jobb efter gymnasiet när man var skoltrøtt.

I augusti 1990 mötte du Liverpool FC med ett Stockholmslag. Har du några schyssta minnen från den matchen?

Ja, jag blev uttagen som en av fyra att spela den matchen... roligt minne.. Kom ihåg att jag såg John Barnes (stor idol) i kostym 10 min føre matchen. Tyckte det var både synd och bra att han inte skulle spela... när vi kom ut till matchstart stod han klar i mittcirkeln och stretchade låret lite bara. :-) ...I andra halvlek kom Ian Rush inn (ännu større idol)... minnet av honom var att han luktade fruktansvärt mycket svett och var helt iskall i matchen... MEN jag och Niclas Kindvall hade gjort en deal føre matchen att man fick en øl av den andra før varje tunnel i matchen...Hade glømt det ..men när John Barnes gør 1-0 på hørna med 10 min kvar kom jag på det..:-)..bollen kommer tillbaka till mig som spelar høgerback...och Peter Beardsley tjuvrusar..fintar en lite längre passning och lägger den mellan bena på honom och får ett tillrop från Niclas..(kommer inte ihåg vad han skrek men han såg den...det var väl egentligen det viktigaste där och då..:)

Efter tio säsonger i bajen hamnade du i Kongsvinger IL. Vad var största skillnaden och dito likheten mellan dessa båda klubbar?

Storleken på stad och klubb är väl den størsta skillnaden. Men i Norge är idrott och fotboll stort..och när jag gick hit var Norge långt fram och hade en del gyllene år i sin fotbollshistoria..så det var tufft med ny spelstil kommer jag ihåg...men brøt benet efetr 11 seriematcher..och var tvungen att sluta med boll året efter.:-(

Den 27:e maj 1991 spelade du musik på Kvarnen, en stödgala för Bajen. Berätta allt om denna kväll. Vad var detta för evenemang?

Kvarnen ja..:-)..hur kul som helst..Vi var faktisk dragplåstret under kvällen..:-)... Linkan på sång och Robert Plazszyck på trummor bl a...ett jätteminne..

Hur långt gick du egentligen i din musikkarriär? Finns det något på vinyl, kassett eller t.o.m. cd?

Musikkarriär och musikkarriär ja... :-) ...alltid varit øverintresserad i musik. Skriver mycket melodier fortfarande men hinner inte skriva texter då jag som regel har alldeles før många järn i elden. Har spelat in ca 30 låter før «eget bruk» bara...inte gjort så mycket med dem..

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Ångrar säkert en hel del men det är en del av livet...så hade inte A hänt så händer inte B...man får tackla livet som det kommer...

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Just nu lite osäkert vad som händer i framtiden..men trivs här som sagt..har inte bråttom..men saknar storstaden ibland ja..

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Gå gång ja...Bra musik..se unga bra fotbollspelare ger mig inspiration.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Førsta grønvita minne..oj...ett derby mot DIF 1979?...Bajen krossade med 5-2 på Råsunda tror jag..var vel min førsta Bajenmatch tror jag..

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Er nog mitt førsta mål som var min førsta match på Søderstadion..fick ha nr 7 i den matchen som var Puttes..bara det kändes stort..kommer ihåg att jag hade trøjan utanfør brallorna som Putte brukade ha..;-)..Putte var før øvrigt en otrolig person..synd man inte fick spela mer med honom...

Runtomkring 1994 gjorde du och Leffe Strand ett trendbrott. Ni kom till en träning med vita fotbollsskor. Hur var omgivningens reaktion på detta?

Ja Jensa G jobbade før vår sponsor (puma) och ville gärna marknadsføra skorna..de var de dyraste skorna med känguruskinn...kanonskor, men fick mycket kritik av många kommer jag ihåg..efter det kom det ju skor i alla färger..:-)

En viss snubbe med stort barr hävdade att du tidigt fick högt hårfäste och brände pannan på Cypern. Iförd keps fick du enbart passningar i huvudhöjd. Stämmer detta, kan du utveckla?

Nja..stämmer väl nte helt..jo att jag børjade få høgt hårfäste ja...och fick lov av Kenta O att spela med keps (bakochfram) før att skydda pannan som blivit bränd på Cypern..men att dom bara slog højdbollar tror jag är en efterhandskonstruktion :)

Det hävdas att du som back aldrig har glidtacklat någon motståndare. Visste du inte hur man gjorde eller var du alltid rätt placerad?

Glidtacklade sällan ja..var väl en svaghet som spelare men samtidigt stod jag ganska rätt så jag behøvde sällan gøra det..men så lart hade det varit ett pluss før mig om jag var bra på det...men dom som är bra på det har blivit bra på det av en anledning..stått fel eller kommit efter i hela sin uppväxt ;-)..skämt och sido så hade jag ønskat att jag var bättre på det ja..

Ida Nilsen Bergersen och Pernille Velta som spelar i Kongsvingers damlag har positionen "Spiss" i laget. Hmm, var spelar man då, i köket?

Spiss = spets...dom spelar alltså forwards..:-)

Din yngre bror Peter valde ishockey och du fotboll. Hade han svårt att lära sig gå och behövde stödja sig på en klubba eller berodde era val på någonting annat?

Valet av idrott var nog lite tillfälligt...just när skolan blev viktig och man kørde 5 dar i veckan med både hockeyn och fotbollen var ag tvungen att välga när jag var 14...just då gick bollen bättre och jag hade just gått till Bajen..så där och då var valet lätt.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Hmm...favorit ja. .jättesvårt...många goda vänner...Synd man inte fick spela med Uffe och Putte mer...Annars var väl Marteinson och Sahlin kvalitetsspelare...även Peter Berggren när han hade en bra dag..:-)...Berggren hade ett fruktansvärt bra høgsta vivå..men också en likadan lägstanivå..:-)..Matchens lirare mot Juventus men utbytt mot BK Brallan liksom....Berggren i ett nøtskal :-)

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Måste väl bli nr 8 ja..men forward..(är egentligen väldigt offensivt lagd och skulle sesongen 1993 el 1994 spela høgerkant..men ble rätt føre seriestart flyttad ner som mittback igjen..har førøvrigt spelat på alla platser utom målvakt før Hammarby.)

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Visste inget om Bajen International..

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Førkovrar mig genon hemsidor,tidningar..

Handen på hjärtat, vilken norsk spelare borde bajen värva?

Norsk spelare..hmm..vet inte vilka ekonomiska ramar jag får men har tränat Dinko Felic (syrianska)..han är en spelare som jag tror skulle passa i Bajen men sina 196 cm bra teknik och skott..Annars blir det nok Brede Hangeland (Fulham)

Vad är dina tankar om att bajen bytt arena nu i sommar? Har du varit på den nya?

Har varit på den nya mot PSG...fantastisk arena...mäktig..:-)

Har du någon skön anekdot från din tid i Bajen som är helt okänd för omvärlden som du vill dela med dig av?

Har väl dragit några anekdoter här tror jag...finnes säkert många..:-)..men kommer inte på nån när man ska tänka ..

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Får Bajen ordning på struktur och hittar en rød tråd før sin verksamhet och tänker långsiktigt så tror jag framtiden är ljus...Allt annat ligger ju till rätta før det menar jag..Stadion, publikundrlag är ju helt fantastiskt...tänk om man sulle gå upp och vara med i toppen igjen...då hade det blivit en del folk ja..:-))

Tack Johan för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Tack själv før att du ställde frågorna..:-)

Nästa intervjuoffer

Johans tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Sänder den vidare til Magnus Carlsson (Weeping Willows) som jag gjorde lumpen med i Vaxholm 1988...
Johan Hammarström

Länkar relaterade till intervjun

Johans sida på Facebook (Klicka här)

Statistik över sejouren i Kongsvinger IL (Klicka här)

Kongsvinger IL:s damlag (Klicka här)

Ny Sportchef i Bajen? Artikel hos norska nyhetssidan Glåmdalen (Klicka här)

Övrigt

Anekdot (Tillfällighet? Illuminati?)

Samma dag som Johan besvarar frågorna för denna intervju publicerar norska nyhetssajten Glåmdalen (se länk ovan) en artikel om att Johan är en av två tilltänkta personer till Sportchefstjänsten hos Hammarby Fotboll.
Bajen Berör.

Johan ombads att lämna en kommentar angående artikeln. Här är svaret:
"-Tja. jag har varit där och pratat med Bajen och är en av ett par lite "hetare" kandidater vet jeg... men vet inte nåt mer per i dag.."


Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020