Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#30 - Hans Eskilsson

Intervjudatum: 2013-09-28

xG

Född

1966 i Östersund

Bor

Nacka och Valencia

Familj

Malin, Wimmo 12 år och Williot 9år

Trettionde intervjuoffret är mannen, myten, legenden Hans Eskilsson. Eskil gjorde många säsonger i bajentröjan med några korta utflykter till Portugal och Skottland samt korta äventyr i onämnbara klubbar i Sverige. Hans dominerade stort både i mittlåset som mittback och i fronten som notorisk målskytt, i den grönvita tröjan blev det ett antal Hattricks under karriären. Vi får höra vad Hans själv anser, var han egentligen mittback eller forward? Vid sidan om bollplan har det handlat och handlar om spel på olika sätt. Hans har jobbat åt olika spelbolag och är något så exotiskt som Pokerproffs, vi får se vad han har på hand... (Lex Arne Hegerfors). Även olika landslagsuppdrag har det blivit för Hans, åtta A-landskamper och 4 OS-landskamper finns på meritlistan och där ingår en femteplats i OS 1988 i Seoul. Hans har inte släppt fotbollen på något sätt sedan skorna lades på hyllan, han reser land och riken runt för att se så mycket fotboll som möjligt.

Hej Hans, hur är läget Just Idag?

Bara bra tack!

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Jag har ju spelat större delen av min fotbollskarriär(11 säsonger) i Hammarby så det faller sig naturligt. Men när jag var barn och växte upp i Östersund så var det lätt att bli påverkad när jag var i väg och såg allsvensk fotboll. Därför höll jag först på IFK Sundsvall som då låg i allsvenskan och närmast Östersund. Därefter var jag i Stockholm och såg en match på Stockholm Stadion och då höll jag ett tag på Djurgården, sorry! Därefter såg jag Öster som var väldigt bra under den tiden och då blev det Öster. Men det fjärde och sista laget jag höll på innan jag själv blev fotbollsspelare och vuxen var faktiskt Hammarby. Jag spelade Järlaträffen tre år i rad och åkte då till Söderstadion och tittadebland annat på Hammarby-IFK Sundsvall. Jag satt på västra läktaren och Hammarby förlorade men jag fastnade ändå för Hammarby. Framförallt tror jag det växte fram under slutspelet 1982, härliga matcher och tv-bilder.

Pétur Marteinsson rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Rätt så mycket tycker jag. Vi var rumskompisar och jag har hälsat på honom i både Stabeak och Stoke. Dessutom var jag på hans bröllop på Island. Jag har bara idel lovord att säga om Petur. Förutom att han var en suverän fotbollsspelare så är han en helt fantastisk människa måste jag säga, väldigt sympatisk, lugn, klok och generös människa. Hans fru Unnur är också oerhört sympatisk och faktum är att jag genom Petur träffat många islänningar och en gemensam faktor är att alla är så trevliga och med stora hjärtan.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag är född och uppväxt i Östersund. Jag har två underbara föräldrar som heter Vimmo och Kerstin. Jag har två äldre syskon som heter Peter och Annika. Alla bor kvar i Östersund, det är bara jag som är svarta fåret.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

För tillfället så har jag ingen lösning alls på denna uppgift. Jag har försörjt mig i åtta år som pokerspelare men sedan ett år tillbaka har jag trappat av med det. Anledningen till det är att jag inte ser något direkt mervärde längre. Alla mindre bra spelare har försvunnit och när det bara finns bra spelare kvar så är det svårt att försörja sig på det. Om två likvärdigt bra spelare spelar mot varandra så går både back på sikt eftersom en del av omsättning går till spelbolaget i form av så kallad rake(en sorts avgift som tas från varje pott). Jag nöjesspelar numera bara någon liveturnering då och då. Jag är annars intresserad av börsen och följer aktiemarknaden. Men mest vill jag nog benämna mig som livsnjutare. Jag älskar att resa och gärna i kombination med att titta på fotboll.

Vem tog egentligen beslutet att klippa av dina karaktärsdanande frisyr? Var ärlig nu...

Det var ändå jag själv. Jag hade träffat Malin ett drygt halvår innan och hon motarbetade inte direkt beslutet att jag skulle klippa mig om jag uttrycker mig så. Men det var ändå jag som tog det och det var lite för att jag hade svårt att se mig själv med burret som 50-åring. Dessutom var det en händelse strax innan som kanske påverkade lite. Jag var inbjudan av min aktiemäklare på ett föredrag på Operakällaren och fick äran att sitta vid ett runt bord med bara en massa företagshöjdare, idel VD:s för börsnoterade företag. De var idrottsintresserade och hade koll på vem jag var men så kommer HQ:s Mats Qviberg insläntrande lite sent. Han hälsar artigt på alla och när han ska hälsa på mig så tittar han lite snett på mig och frågar vem jag är. Innan jag hinner svara så säger han: Är du någon sorts rockmusiker? Denna 'fadäs' kan ha påverkat till klippningsbeslutet.

Du heter Vimmo i mellannamn, vad kommer det namnet ifrån?

Sant, det är bara jag, min pappa och äldsta son(Wimmo, olika stavning) som heter det i världen om jag har forskat rätt. Det kommer från att där mina föräldrar växte upp, Hackås fyra mil söder om Östersund, fanns det en som hette Vimmo Abrahamsson. Han var en så oerhört trevlig och snäll människa så min pappa döptes efter honom. Men när min son Wimmo föddes så gjorde Malins pappa en sökning på namnet och fick en träff, det fanns en flodhäst i Nilen med det namnet.

I vissa kretsar tvistas det om var din son Vimmo har fått sitt eminenta bollsinne ifrån. Vad anser du, är det från mamma eller pappa?

Faktum är att han är helt ointresserad av fotboll och har inget bollsinne alls. Däremot är hans lillebror Williot istället överintresserad om jag kan uttrycka mig så. Han har bollsinne och var det kommer ifrån? Här kan jag vara ödmjuk och säga Malin men då ljuger jag så klart.

Hur kommer det sig att två så icke båtmänniskor beslutar sig för att bo på en båt?

Nja, ingen båt däremot ett hus byggt på en ponton. Det är det optimala boendet måste jag säga, nära stan, vatten vid dörren, ingen tomt att sköta. Det kan inte bli bättre tycker jag. Däremot stämmer det med att vi inte är några båtmänniskor. Vi är de enda som inte har båt. Men det kanske ändrar sig med tiden. Dessutom kommer det vänner med båt och hälsar på och den dosen med båtliv räcker för min del än så länge.

Du medverkar i den eminenta "tv-serien" Östermalms TV. Hur kom du med där?

De ringde och frågade och jag sa 100 papp. De sa ja och så var det klart. Skämt åsido, de frågade och det var självklart att hjälpa till. Dessutom känner jag Olle Sarri väl då vi har spelat ihop en del i TV-laget i fotboll.

Kan du beskriva en arbetsdag som Pokerproffs. Känns inte som ett nio-till-fem jobb, eller?

Som sagt så har jag trappat ner men innan så var det ett seriöst yrke för mig under åtta år.
Jag beställde bland annat 30 böcker från USA som jag studerade och analyserade under mitt första pokerår. Så det var faktiskt en del jobb bakom även om jag hade mycket gratis från kortspel sedan barnsben och alltid haft lätt för matematik och siffror. De första åren spelade jag 50-60 timmar i veckan men jag trappade med tiden ner mer och mer eftersom jag tyckte livet blev lite för enformigt med att sitta för mycket framför en dataskärm. Jag spelade också mycket liveturneringar men det var under de 4,5 åren som jag var sponsrad av olika spelbolag. Det var lite av en drömtillvaro då jag reste runt och spelade stora turneringar i europa och USA och bodde på de bästa hotellen och hade allt betalt.

2007 verkar varit ett bra Pokerår för dig enligt statistiksidor på nätet, vad baseras det på?

Det är resultaten från liveturneringarna.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Det är nog att jag inte skolade om mig till mittback tidigare i karriären. Det var min bästa position som spelare. När jag spelade i Estoril hade jag Greklands nuvarande förbundskapten, Fernando Santos, som tränare och det var han som tyckte att jag hade de rätta egenskaperna för att bli en bra mittback. Då var jag 25 år men när jag kom hem till Hammarby så var det forwardsbrist och jag fick fortsätta på den positionen trots att jag egentligen ville spela mittback. Säsongen 97 tog jag upp det själv med Roffe Zetterlund och först då blev jag back vid 31 års ålder.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Det är mycket med barnens aktiviteter, skjutsande och tittande vilket är riktigt roligt. Annars är det resandet som är min stora passion.
Det blir drygt tio resor per år. Många resor är i kombination med att titta på fotboll men långtifrån alla. Men fotbollsintresset är stort och jag ser mycket fotboll både i Sverige och utlandet. Jag skriver en fotbollsblogg åt Steve Perryman travel som heter eskilsfotbollsresor.se. Jag tränar också rätt mycket, springer och styrketränar. Jag försöker också plugga en del spanska. Vi bor i Valencia på vintrarna sedan fem år tillbaka och i framtiden vill jag bo där från september till maj. Valencia ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det är en underbar stad.

2-2 matchen mot Djurgården den 1:a oktober 1997, har du några minnen kvar från den legendariska matchen?

Det var en underbar afton. Det roligaste minnet från den matchen kommer kanske för inte så länge sedan. Jag hade varit I Norrköping och satt på tåget hem till i Stockholm. Jag satt och småslumrade när jag tyckte höra mitt namn. Jag vaknade till och hörde mitt namn igen. Jag hörde då att det var Niklas Holmgrens röst. Jag gick fram längre fram i vagnen och då är det två killar som sitter och kollar på den just den matchen i datorn trots att det var 10-15 år sedan. Jag frågar varför de kollar på den och de säger då att de säkert sett den matchen 10 gånger och att de bara älskar att se den. Den hade allt tyckte de och lite nostalgi var nog inblandat med.

Inför din flytt till Portugal ryktas det om en berömd bartömning ute i Skarpnäck. Kan du berätta något om denna kväll?

Det finns nog mycket att berätta om den kvällen men det kanske inte lämpar sig i tryck. Jag kommer ihåg att flera av mina lagkamrater lovade komma och hjälpa mig med städning dagen efter men att de låg i Rålis och solade medans jag städade fastklibbade LP-skivor och mycket annat.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Det är nog ynnesten när man stod i spelargången på Söderstadion och möttes av jublet när man sprang ut, helt underbar känsla.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Omöjlig fråga att besvara på. Det finns ju hur många underbara gamla lagspelare som helst. Lasse Eriksson är den som jag umgås mest med efter karriären men annars känns det oartigt att nämna någon före någon annan. Jag kan dock säga att Dan Sahlin är en av de absolut bästa spelarna jag spelat med men som folk aldrig kanske förstod hur grymt bra han var efterson han kom fram så sent.

Var på Söderstadion under en match hittade man dig?

Jag satt oftast på E eller i mitten på de röda stolarna.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Jag visste en del eftersom jag känner 'Kinkan' och Fredrik sedan tidigare. Vi brukar pratas vid ibland och snacka resor och fotboll.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Hammarbys veteraner och Hammarbys 54:or

Du måste känna till "Legenden om Eskil och derbyt.." där du ensam spelar 1-1 mot gnaget. Vad har denna historia för ursprung?

Har inte en aning. Det skulle vara kul att veta vem som gjort den.

Handen på hjärtat, vem gjorde egentligen det där svenska 1-0 målet mot Sovjet i fyrnationsturneringen 1988?

Stefan Rehn säger alltid att det var ett självmål. Jag tror sanningen var att jag styrde den via ryssens huvud och in. Som gammal forward kan man inte få det till självmål!

Vad är din universalmetod för att lyfta Bajen från den sportsliga misär vi befunnit oss i sedan 2009?

Universalmetod vill jag inte kalla det men en förbättring som jag efterfrågat sedan jag var spelare är en väldigt noggrann arbetsbeskrivning i minsta detalj för allt som ska göras inom föreningen. Denna arbetsbeskrivning kommer inte att bli fulländad första året den görs men fylls på eftersom. Varje detalj och arbetsuppgift ska ligga under en ansvarig person så att en uppföljning kan ske. I samband med denna arbetsbeskrivning skulle jag föreslå att göra ett antal studiebesök i klubbar som ligger i framkant i sin organisation. Förslagsvis Färjestad och Elfsborg i Sverige. FC Köpenhamn i norden och ett par klubbar i europa på en nivå som man kan någorlunda likställa sig med förslagsvis PSV Eindhoven och Werder Bremen.

vi tycker att det ser ut som om dagens spelare inte "ger allt" under matcherna. Vad tycker du?

Jag är helt övertygad om att de ger allt. Jag vet hur man lever som fotbollsspelare och vad det betyder för en själv och hur hela tillvaron är uppbyggd runt fotbollen. Det finns ingen som är i närheten att lida så mycket som spelaren själv vad än någon annan säger.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Jag följer ju ungdomsfotbollen ingående eftersom min son Williot är med i 04-ornas akademilag. När det gäller Hammarbys ungdomssektion så ser det riktigt ljust ut med många bra årgångar så jag hoppas att det kan bära frukt snart.

Femtonåringar av idag brukar hänga med varandra på fredagar. Vad gjorde du varje fredag när du var femton bast?

Haha, jag anar vad som syftas. Jag var och är fortfarande noga med maten och jag hängde ofta med mamma och handlade på fredagkväll eller lördagsmorgon för att inhandla rätt matvaror. Faktum är att jag fortfarande gillar att handla mat.

Hur länge måste man samla för att få ihop Sveriges tredje största ölburkssamling? Och vad inbringade försäljningen av densamma?

Jag samlade sex-sju år och fick ihop 1700 olika. Jag sålde den till den som jag tror har flest i Sverige numera för en struntsumma häromåret. Jag ville att den skulle komma i bra händer och den hade stått på vinden i 25 år ändå.

IF Brommapojkarna, friläge och en tokig fasan. Kan du utveckla?

Helt osannolikt, jag var 19 år och spelade en reservlagsmatch med Norrköping mot BP. Det kan låta som en överdrift men sanningen är att jag kom helt fri från halva planen vilket bara det inte händer så ofta i fotboll. Då när jag störtar mot mål så ser jag något i ögonvrån som kommer närmare och närmare. Till slut är jag tvungen att stanna och skydda mig med armarna. Det visar sig vara en fasan som attackerar mig. Domaren var tvungen att blåsa av och gissa om det spekulerades om fasanen trodde att mitt barr var ett fågelbo.

Hur viljestark måste man vara som tioåring för att sluta med onyttigheter och istället satsa 110 procent på fotbollen?

Måste först korrigera, jag var tolv då jag slutade helt med att äta allt onyttigt. Under 7 år, fram till att jag var 19, så åt jag inget godis, glass, chips, kakor, läsk smör grädde fet korv etc. Men tillbaka till frågan så krävs det nog något speciellt i den åldern. Jag kom på helt själv utan någon påverkan hur viktigt det var med kosten så jag var stenhård med det. Allt för att bli så bra som möjligt. Jag var efter nitton års ålder fortfarande noga men jag blev lite mer "smidig" med maten.

Tack Hans för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Tack själv, när jag skriver detta är det strax efter av det som hände mot GAIS. Jag var också på derbyt därefter mellan Djurgården och AIK. Jag är både ledsen, orolig och bedrövad över utvecklingen som skett. Jag tycker det är så trist att se dessa aggressioner och allt hat som finns.
Det är ord som skriks som inte lämpar sig i skrift och ett beteende och uppförande som ibland är så lågt att tankarna flyger iväg till grottmänniskornas tid. Jag kan bara hoppas att den utvecklingen vänder och att vi alla försöker bidra med det genom att vara förebilder. Älska och stötta Hammarby och fotbollen men ta avstånd mot allt hata motståndarna snack osv.
Och slutligen måste jag bara utnyttja tillfället när du skriver visa avslutningsord. Om det är någon läsare som fortfarande röker 2013, fundera på varför och om det renderar i att om så bara en slutar så blir jag lycklig.

Nästa intervjuoffer

Hans tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Det är rätt många som jag skulle vilja läsa om men jag föreslår Johan Hammarström som är en stor profil som hamnade i Kongsvinger av alla ställen. Han är en man med många intressanta och kloka åsikter som jag tror följer Hammarby rätt så bra trots att han snart bott 20 år i Norge. Vi umgicks mycket under åren han spelade i Hammarby och vi hade mycket roligt ihop. Jag skulle älska att få höra hans minnen från den tiden om än dock med lite censur.
Hans Eskilsson

Länkar relaterade till intervjun

Eskil bloggar om sport (Klicka här)

Legenden om Eskil och Derbyt (Klicka här)

Östermalms TV (Klicka här)

Underbar, färgrik sida om Hans hos Hearts supporterklubb i London (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020