Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#3 - Mattias Gardell

Intervjudatum: 2012-10-26

xG

Född

Augusti 1959

Bor

Hyrestvåa på östra Söder

Familj

Hustru Edda Manga. De nio barnen, Linus, Emma, Moa, Ida, Sofia, Stefan, Kim och Amanda och Ina. Fem barnbarn (hittills): Saga, Theo, Yassin, Amir och Ayleen. Bara Bajare!

Vår tredje grönvita profil är religionshistorikern Mattias Gardell. En trogen bajare med många strängar på sin lyra.
Herr Gardell inledde studier i antropologi och religionshistoria vid Stockholms universitet 1984, avlade filosofie doktorsexamen i religionshistoria 1995 och blev docent 1999. Från 1 juli 2006 är han innehavare av Nathan Söderbloms professur i jämförande religionsvetenskap vid Uppsala universitet.
Gardell är initiativtagare till och språkrör för den svenska föreningen Ship to Gaza. Ship to Gaza ingick i den internationella fartygskonvojen "Gaza Freedom Flotilla" som den 31 maj 2010 bordades av israelisk militär när den försökte bryta Israels blockad av Gazaremsan. Gardell befann sig ombord på det fartyg, MV Mavi Marmara, där nio turkiska aktivister dödades av israelisk militär sedan stridigheter utbrutit i samband med bordningen. När Herr Gardell svarade på dessa frågor var han just hemkommen från ytterligare ett försök att bryta den illegala blockaden, denna gång med den tremastade skonaren Estelle, som också den bordades av pirater.

Hej Mattias, hur är läget Just Idag?

Just idag mår jag bra. Just idag är jag stark. Kom tillbaka från israeliskt fängelse igår och i god tid inför avslutningsmatchen mot Trelleborg.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Av födsel och ohejdad vana.

Niklas Rådström rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Niklas är en lysande poet, essäist och manusförfattare med det grönvita hjärtat till vänster. Han skrev manus till Bröderna Mozart och Troells Maria Larssons eviga ögonblick. Brukar se honom på Söderstadion.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag tillhör dem som är så privilegierade att jag får betalt för det jag tycker bäst om att göra: skriva, tänka, tala, resa. Jag är forskare och författare. Föreläser en hel del externt. Skulle gärna skriva skönlitterärt eller film/teatermanus en dag.

Hur ser ditt liv ut idag?

Fantastiskt bra, om än lite väl hektiskt ibland. Om ett par år, när sista dottern lämnat hemmet, tänker jag bo halvårsvis i varmare trakter. Mest troligt Colombia, eller Mexico, så att jag får tid att läsa och skriva och så att jag slipper de gråtrista vintrarna som gör mig allt mer deprimerad för varje år.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Det är en hel del. Men det förflutna kan inte göras ogjort. Med tiden lär man sig prioritera bättre.

Ursäkta en olärd, du innehar Nathan Söderblomsprofessuren i jämförande religionsvetenskap på Uppsala Universitet. Kan du någorlunda kortfattat förklara vad det innebär?

Det är en hedrande utmärkelse som innebär att jag kan utveckla den forskning inom spänningsfältet religion och politik som jag själv finner mest givande. Nathan Söderblom fick ju Nobels fredspris - vilket kanske inte säger så mycket idag då Kissinger, Obama och EU också fått priset. Men det möjliggör för mig att fokusera frågor om religion och makt, våld, förtryck och motstånd. Det jämförande momentet innebär att jag inte fokuserar enbart en religiös tradition, utan flera. Just nu arbetar jag på en jämförande studie av Anders Behring Breivik och Peter Mangs (Lasermannen II) och deras religiösa och politiska föreställningsvärldar.

Ryktet säger att du är född i Solna. Om så, hur lyckades du fly denna "Mordorstämplade" utpost och komma till den goda sidan?

Ryktet talar sant. Uppväxt på Åsvägen, nära gamla Haga. Därefter blev det en del förorter på fel sida stan - Näsby, Enebyberg, Rinkeby, Husby, innan jag lyckades ta mig till Skarpnäck. Efter ett dussin år där ramlade det plötsligt ner ett erbjudande om en lägenhet på Söder. Efter drygt tjugo år i bostadskön. På den tiden då det ännu fanns hyresrätter.

Du har själv tre syskon och nio egna barn. Hur ser bajensympatierna ut bland alla dessa individer?

Bara bajare. Och alla har valt själv ;)

Du sitter i den bekvämaste skinnfåtöljen med en favoritbok i knät. Vilken är det och varför läser du den?

Det finns så många favoriter. 2666 av Roberto Bolaño är en fantastisk bok, en halsbrytande labyrint av historier inom historier som är så medryckande och litterärt genialt sammanvävda att den ger fulländad njutning. Klart i klass med Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Márquez och Kafka på stranden av Haruki Murakami. Just nu är jag sugen på Ximen Nao och hans sju liv av Mo Yan, som verkar vara i samma tradition, och som ligger och väntar bredvid datorn.

Hur ser din framtid ut de närmsta åren?

Kommer att fortsätta med det jag gör nu: undersöka problem som intresserar mig, resa till de platser i världen som attraherar mig, skriva, läsa, vara aktiv politiskt, dricka för många Guinness, få ångest för att jag blir för fet, försöka skärpa mig, träna regelbundet, dricka rödvin och rökig maltwhiskey, lägga mig i en hängmatta i tropikerna, umgås med alla fina vänner. Och sjunga för Bajen.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Orättvisor och dubbla måttstockar (gör mig arg)
Soul, funk, dub, med bra blåssektion (gör mig danssugen)
Min sexiga fru (gör mig nödvändig att censurera)
Resor, gärna med bil, genom Amerika, Afrika, Asien (gör mig lycklig)
Likgiltiga och korkade hipsters (gör mig trött)
Sommarens grillpartyn (gör mig hungrig)
Intelligenta, kritiska tänkare (gör mig intresserad)
En ensam saxofon och en Lagavulin i natten (gör mig finstämd)
Tid till reflexiv kontemplation (gör mig rofylld, ger energi)
Bajenpremiär (finns det ngt bättre?)
Bajenseger (skulle väl vara det, då)

Vilket är ditt första grönvita minne?

Måste ha varit säsongen 1970. Jag var typ 11, publikrekord, över 30000 såg Bajen spöa aik. Det året föddes klacken på riktigt.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

1982 var ju fantastiskt och jag saknar fortfarande draget i den klacken, med Hägersten Hot Heaven. Min bild av Bajen, Bajenlivet och Bajensamban formades då och lever fortfarande kvar. Men guldet 2001 var förstås också exceptionellt.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Värst vad du är förtjust i att man bara skall välja en. I verkligheten är det flera: Kenta och Billy Ohlsson, Ronnie Hellström, Dedé Anderson - även om hans inspel var kort - och nu har ju Kennedy Bakircioglü som var en oberäknelig kalv då vi tog guldet, växt fram till ny favorit. Tillsammans med Lallet vars energi gör mig lycklig, även om han också kan göra mig galen.

Årstakex är ett speciellt fenomen i grönvita kretsar, vet du något om detta?

Årstakexen är ju kvinnorna i ens liv, hustru och döttrar undantagna.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Egentligen är säsongen en enda ångestresa, med akut ångest i nittio minuter under matchdagarna, och de alltför sällsynta förlösningarna när vi faktiskt spelar bra och vinner. Dagen går i förväntans tecken, samlas med vänner, helst i tid för försnack, öl och mat. Under matchen står jag där jag alltid står, bredvid alla vänner som alltid står kring pelaren där vi alltid står, och sjunger. Därefter lycka eller depression. Mer öl eller nattsvart hemgång. Men alltid hes. Märkligt att man skall vara så påverkad av hur det går. För mig gäller det endast Bajen. Att se landslaget spela och vinna eller förlora är betydligt mindre ansträngande, mindre viktigt.

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

Norra stå, kring mittpelaren, mellan L och K, nedanför haschläktaren.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Nog för att en del spelare har för många extrakilon för att spela så explosivt som de borde, men jag inser idag att jag borde behålla tolvan.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Inte mycket, om jag skall vara ärlig. Fast jag kollade upp er på nätet. Verkar hur soft som helst. Gillar särskilt idén med en resebyrå där resmålet är hemligt.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Appen och hemsidorna. Fast bäst är förstås kalenderbitarbröder.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Vi går upp nästa år, håller oss därefter i topp under några år, till ledningen får hjärnsläpp och säljer ut de bra spelarna till underpris, och så halkar vi ner igen och börjar om.

Och sist men inte minst, har du några visa avslutningsord till folket?

Som Bajare vet man att det är bäst att ta ut glädjen i förskott.
I övrigt bör man inse att det enda vi vet är hur det kommer att sluta: vi kommer alla att dö. Därför blir den enda meningsfulla frågan hur man väljer att leva sitt liv.

Nästa intervjuoffer

Mattias tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Har två i könsbalanseringens tecken: Katarina Kuick som skrivit Sveriges bästa barnbok - Elin, starkast i världen. Min dotter Amanda kan den ännu utantill. Och Anders "Balsam" Hellström, filmare, producent, anarkist. Två fantastiska människor som är bajare i själen.
Mattias Gardell

Länkar relaterade till intervjun

Herr Gardells profilsida på Uppsala Universitets hemsida (Klicka här)

En mer utförlig lista av Gardells vetenskapliga publikationer (Klicka här)

Hemsidan för Ship To Gaza (Klicka här)

Årstakexen Pernilla, Mia och Anna. (Klicka här)

Övrigt

Herr Gardells monografier

In the Name of Elijah Muhammad: Louis Farrakhan and the Nation of Islam (Duke University Press 1996)

Rasrisk (Natur & Kultur 2003 [1998]),

Gods of the Blood. White Separatism and the Pagan Revival (Duke University Press 2003)

Bin Laden i våra hjärtan. Globalisering och framväxten av politisk islam (Leopard 2005)

Tortyrens återkomst (Leopard 2008)

Islamofobi (Leopard 2010)

Revolution i Egypten (Leopard 2011 - tillsammans med Jan Hjärpe, Per Björklund och Bitte Hammargren).

[En monografi är en skrift som på uttömmande sätt avhandlar ett särskilt föremål eller ämne inom någon vetenskap]


Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020