Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#28 - Mia Lindberg

Intervjudatum: 2013-08-25

xG

Född

1975

Bor

Årsta

Familj

Cecilia, 6 år och en hel armé av bajare som jag anser ingår i min familj.

Tjugoåttonde grönvita profilen heter Maria, dock är den nästan endast hennes mor som kallar henne det. Alla andra känner henne bättre som Mia. Vi snackar alltså om Mia Lindberg, nuvarande ordförande i Bajen Fans. Mia är nog den kvinna i Bajenland (och säkerligen Sverige i övrigt) som skulle behöva 48 timmar på ett dygn för att hinna med alla måsten, uppdrag, möten m.m. som finns i hennes agenda. De är nog få (om någon) som kan komma upp i Mias klass vad gäller engagemang i Hammarbyrelaterade uppdrag. Som bussvärd (och ibland som passagerare) på Bajen Fans bortaresor har Mia varit på otaliga upplevelseresor runtom i Sveriges städer och avkrokar. Trots att Bajen värderas högt i Mias liv är det nog dottern Cecilia som är den största guldklimpen och även hon brukar hänga med på vissa bortafajter. Spännande att se vad Mia tycker om saker och ting...

Hej Mia, hur är läget Just Idag?

Idag är läget trött. Vi var i Örebro i går och väl hemkommen på nattkvisten gick det inte att sova. Hjärnan, och hjärtat spinner på högvarv efter bortaresor.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Min pappa är sportnörd. Alltså en riktig sportnörd. En sådan sportnörd som bevakar allt. Enda sättet att få uppmärksamheten av honom var att baxa tv-fjärrkontrollen. Men, från hans engagemang formades mitt intresse för framförallt fotboll och hockey. När jag flyttade till Stockholm så hängde jag med bajare och föll hejdlöst för det grönvita livet. Historiken, traditionerna, kulturen, passionen. Jag var till mycket en ensamvarg innan jag kom in i Bajen. Tävlade i elitgymnastik många år, gjorde min egen ensamgrej i de flesta sammanhang. Det var ett uppvaknande att få vara en del av en kultur där sporten var i fokus. Tack, pappa.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag har en rätt brokig bakgrund. Huserade på många ställen innan jag kom till Stockholm. Var nog ett rätt "hopplöst tonårsfall" i mångas ögon. Försörjde mig själv från 16 års ålder. Läste många år senare in gymnasiet för att plugga vidare vid Karlstads universitet. Det var en skön revansch. Jag var en rastlös själ ända till jag hamnade i en av Stockholm söderförorter. Det var första gången jag kände mig hemma.

Mia, Maria, Årstakexet, Gullmarscorner o.s.v. Kärt barn har många namn. I vilka sammanhang kallas/tilltalas du med vilket namn?

Haha, har aldrig tänkt på att jag har så där många smeknamn. Jag är Mia på jobb och i Bajen. Årstakex när jag skriver på vår blogg, eftersom jag då ofta hänger mig åt mer spekulativa och personliga reflektioner. Gullmarscorner är det jag älskar. Nicket härstammar från mitt förra hem som låg intill gamla Söderstadion. Ett hem i ett hushörn som många passerade på vägen mot Söderstadion. Där hängde jag alltid ut en bajenflagga på matchdagar. Gullmarscorner på Twitter och Facebook. Men du glömde två: Mamma. Jag är Mamma också. Och Maria, som jag faktiskt heter. Men det är bara min egen mamma som kallar mig det. Då är det för övrigt läge att akta sig.

Tillsammans med Anna och Pernilla bildar du powertrion Årstakexen. När, var, hur och varför uppstod denna falang egentligen?

Vi var tre tjejer som fann varandra; Anna Wester, Pernilla Olsson och jag. Vi hängde alla nere på Årsta IP, men på varsin kant. Så småningom började vi hänga ihop och insåg att vi hade mycket att ge varandra och framförallt att vi tyckte om varandra!

Bloggidén levererades av Anna för ca två år sedan. Jag var skeptisk i någon timme, innan jag hann ändra mig. Jag ändrar mig fort. Vi hade inga visioner med bloggen mer än att vi tänkte att det var schysst att ha ett gemensamt forum där vi kunde skriva av oss. Det är jätteroligt att den nu faktiskt läses av en hel del människor. Många tror att Årstakex är uteslutande en bajenblogg. Så är det inte. Det är en livsstilsblogg men där den gemensamma faktorn är Bajen. Fast, vi alla tre lever till stor del med och för Bajen.
Årstakex för mig personligen handlar om en vänskap mellan tre tjejer som jag aldrig trott att jag skulle få uppleva. Pernilla och Anna är viktiga stommar i mitt och mitt barns liv.

Ditt användarnamn på Twitter är @Gullmarscorner. Var är det som är så speciellt med Gullmarsplan?

Om jag fick välja en plats att dö på, skulle jag välja Gullmarsplan. För mig är Gullmarsplan symboliskt ur flera perspektiv. Det finns en rytm och livsanda runt Gullmars som slår allt annat jag upplevt. Det är känsla, karaktär, misär och lycka - i en enda sörja. Där råder en skörhet som är påtaglig, samtidigt som livet för många är rätt hårt runt Gullmars. Det är där jag uppfostrat mitt barn. Det är där hon sprungit runt med sin dockvagn och i alla år fått godis av ägaren till Glashuset. Det är där vi fått hjälpa människor som råkat illa ut. Det är där jag kan sitta i timmar på muren och bara andas. Det är den enda plats jag känner mig fullständig på.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag betalar. Jag är måttlöst strukturerad och effektiv. Allt som dränerar ska utrotas fort.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Jag ångrar inte. Jag drar lärdom och går vidare.

Du har varit bussvärd på många av Bajen Fans bortaresor. Har du någon skön skräckupplevelse från dessa resor som du kan delge oss?

Haha! Det som händer på bortaresor stannar på orten. Det skulle dessutom vara knivigt att välja ut den värsta av resor. Eller, den mest dynamiska resan, som jag skulle kalla den. Men, generellt så råder tyvärr ofta det jag benämner "boskapsmentaliteten", dvs att vi supportrar blir behandlade som mindre kvalificerade individer med allt vad det innebär i form av aggressivt polisiärt bemötande, kroppsvisitationer, försenade hemåtfärder pga otillbörliga poliseskorter, tvivelaktiga gripanden, höjda ölpriser och sådant.
Sen att jag har sett vandrade lyktstolpar, takluckor på vift och fått tillbringa många helvetiska timmar på rastplatser ute i mörka skogar pga diverse incidenter - det hör till. För mig är bortaresorna höjden av gemenskap. Där råder en unik samhörighet och närhet supporter till supporter.

Hur många av Bajens bortamatcher åker du på under en säsong?

Olika. Den här säsongen blir det nog runt 95% av alla bortamatcher.

Din dotter Cecilia, även kallad "Shreken", verkar vara en skön krabat. Be henne beskriva sin mamma utförligt (och återge utan censurering...).

-Du är den snällaste jag vet, var svaret på den frågan.

Shreken brukar också hänga med på bortafajterna. Hur ser en sådan resa ut för henne?

Hennes resa börjar kvällen innan avfärd. Då packar vi bortareseryggsäcken tillsammans. Pennor, målarböcker, iPad, hörlurar, hörselskydd, godis, Duplogubbar, kudde, glädje och förväntan. Vid Gullmars är hon den lyckligaste ungen i världen. Hon lever rövare på bussen, får prata i micken, lattjar med övriga resenärer. Hon blir bortskämd med uppmärksamhet eftersom hon ofta är enda barnet. Alltid kommer någon tillbaka med en Barbietidning efter ett mackstopp. Att jag kan ha med henne på resor beror uteslutande på våra medresenärers inkluderande och omsorg för henne.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Tänker inte så mycket framtid. Lever nu och gillar läget. Mitt liv idag är ett liv av nyanser. Hårt och mjukt. Från läktarvrål till att bre leverpastejmackor till ett skolbarn.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Omotiverade polisnotor, maktmissbruk och överbeskyddande föräldrar.

Hur gick tankarna när frågan om ordförandeklubban i Bajen Fans kom?

När frågan först kom som en intressefråga var såväl tanke som svar nej. Jag hade svårt att förlika mig med det stora och tunga uppdraget. När den direkta frågan kom upp senare hade jag vänt och vridit på många stenar och svarade nja. När jag sedan fick peppande och övertalande samtal av hammarbypersoner som jag har stor respekt för och tillit till, och som framförallt varit med längre än jag, så blev svaret ja. Det var avgörande för mig att ha ryggen backad. Jag har vanvettigt stor ödmjukhet inför mitt uppdrag. Det är det största åtagandet jag axlat, förutom den dagen jag beslutade att skaffa barn. Jag ger min själ åt Bajen Fans och det 7-timmar-per-dygn-arbete som det innebär. Ja, jag har räknat ut snittet.
Sen är ju inte mitt uppdrag genomförbart om inte jag har en hel drös med starka och drivna medlemmar och styrelsemedlemmar. Vi är en enhet, en samlad kraft, med samma passion, och vi är i dag 8000 medlemmar. Endast tillsammans är det möjligt att komma framåt. En väg.

Varför (anser du) ska man som bajare vara medlem i Bajen Fans?

Framförallt ska man vilja vara en del av den historik, gemenskap och kultur som Bajen Fans står för.
Sedan är det så att, ju fler vi är i Bajen Fans - desto större möjlighet har vi att påverka. Desto starkare blir vår röst, både internt inom HIF, men också mot förbund, media, myndigheter, arenabolag etc. Vi väger tyngre både aktivt och på ett föreningspolitiskt plan. Som medlem hjälper man också till att sponsra läktarstöd, och framförallt med att säkra att vi kan fortsätta att subventionera bussresor som gynnar Bajens bortastöd.
Vi har Sveriges bästa supportrar, och vi är kuggarna i Bajens varumärke. Det är sjukt viktigt, och kanske ännu viktigare då det går dåligt sportsligt. Att vi finns där, många och starka. Som visar vad Hammarby är. Jag har svårt att se varför man skulle välja att inte bli medlem i Nordens största supporterförening.

Vad anser du är det bästa och sämsta i och med flytten till nya arenan denna sommar?

Det bästa är att arenan känns ok vad gäller akustik, arkitektur, att vi fick igenom en klack i form av både lång- och kortsida, och att vi har möjligheter till att förändra och påverka. Det sämsta var förseningarna i bygget, och att vi var tvungna att flytta mitt i en säsong. Sen att vi ska låna ut vår arena till ett annat lag, det verkar vi få leva med.

Det sägs att all "reklam är bra reklam", vad anser du om tv-serien Café Bärs som gått på Kanal 5?

Jag har ingen tv. Har aldrig sett programmet. Förlåt, berörda.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Hejdå till Söderstadion. Jag hade Shreken med mig och bröt ihop. Jag var oförberedd på det. Tårarna sprutade och jag hörde inget. Drog jackan över ansiktet och ville sjunka. En kille, Micke, som stod intill oss, grep in. Han drog sin bajentröja över huvudet, gav den till mitt barn, och förde min och Cecilias hand ihop. Han sa: "Cecilia, den här tröjan får du av mig. Den är ett minne från Söderstadion från mig till dig. Och nu ska du och mamma gå in på planen tillsammans. Gå nu." Och så puttade han iväg oss och vi gick in där tillsammans på skakiga ben. Så strosade vi omkring där. Sa hejdå. Till platsen barnet bjöds in till redan som 3-månaders-bebis i min famn. Klackbarnet. Mäktig upplevelse.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Jag tänker inte så. Jag tänker helhet, lag, tränarstab.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

För det första är jag alltid trött. Sover uselt natten innan match. Jag hämtar Cecilia på förskolan. Vi äter köttbullar och mos på Gullmars korvmoj. Drar sedan vidare till tunneleventet som Bajen Fans arrangerar inför varje hemmamatch. Vi står där, säljer lite souvenirer och hon skojar med folk. Dock har jag senaste matcherna varit med i Match-TV på Nya Söderstadion så jag har varit inne på arenan tidigt för att bli intervjuad som representant för Bajen Fans. Förhoppningsvis har jag lyckats övertala någon mer från styrelsen att ta det framöver. Under matchen står vi på Sektion 7 (kortsidan). Sen hem och natta barn.

Var på Söderstadion under en match hittade man dig?

På gamla Söderstadion hittade man mig i ett hörn, ofta uppe på ett räcke, på Norra. Under UB.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Min pappa försökte få mig att spela fotboll oräkneliga gånger när jag var liten. Han var lustigt hoppfull, och jag var katastrofalt eländig. Ingen vill inte se mig i Bajen eller i ett annat lag heller för den delen. Jag är bra på att vråla. Det är min uppgift.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Jag vet att ni är ett gäng killar som åker runt och kollar matcher varstans i världen. Misstänker, av ospecificerade skäl, att ni har sjuk humor också.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Oj. Alldeles för många för att specificera. Den mesta nyhetshaussen får jag via länkar och tips på Twitter.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Bajen Fans, Hammarby Fotboll, Hammarby Hockey, HIF.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Som sig bör. Kaos. Åt båda håll. Upp, och ner.

Tack Mia för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Haha! Visdomsord är inte min grej. Men uppmaningar kan jag göra.
Köp säsongskort till Hammarby Hockey!
Sjung och vråla för kung och fosterland på Nya Söderstadion. Det är en stor arena att fylla, och vi har en gedigen uppgift framför oss vad gäller att skapa optimalt tryck på läktarna.

Nästa intervjuoffer

Mias tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Finns tusen människor i vår sfär som jag vill veta mer om. Ett långt spann av intressanta profiler. Men ok. Azar Menor från Hammarby Ultras. Utraskulturen ligger mig varmt om hjärtat, och jag slutar aldrig att imponeras av deras kreativitet och arbete. Det är också en kultur som till mångt och mycket är missförstådda i media, och därmed också ute i stugorna.
Mia Lindberg

Länkar relaterade till intervjun

Mias Twitter (Klicka här)

Årstakexens hemsida (Klicka här)

Bajenkavlen med Mia hos Bara Bajen (Klicka här)

Mia intervjuas av Fotbollskanalen (Klicka här)

Södermalmsnytt intervjuar Mia (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020