Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#27 - Pétur Marteinsson

Intervjudatum: 2013-09-04

xG

Född

14:e Juli 1973

Bor

Reykjavik

Familj

Frun Unnur, Dottern Lija och hunden Garpur (en ny hund, gamla boxern Offi dog 2008)

Nu tar vi oss till de varma gejsrarnas land. Tjugosjunde intervjuoffret är ingen mindre än den gamle bajenhjälten Pétur Marteinsson. I två sejourer förgyllde han livet för alla grönvita fans. Med stenhård vilja, god fysik och stenhårt spel dominerade Pétur sin omgivning under många år i den grönvita tröjan. Efter första tiden i Bajen mellan 1996 och 1998 tog han en tripp till Norge och klubben Staebek, sedan till England och Stoke för att återvända till Hammarby 2003. Till alla fans förtvivlan lämnade Marteinsson Hammarby inför säsongen 2007 då han flyttade tillbaks till Island för avrundning av karriären i KR Reykjavik. Många bajenfans har denna eminenta fotbollsspelare som sin absoluta favoritspelare i Bajen genom tiderna, där inräknat också tidigare intervjuoffer i denna stafettserie.

Hej Pétur, hur är läget Just Idag?

Just i dag mår jag bra, tack.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Jag blev kontaktad av Göran Göranson i 1995 efter en U21 match mot Sverige och det var första gången jag hörde om Hammarby. Jag ringde runt lite till Isländska spelare i Sverige (Runar Kristinsson ÖIS och Arnor Gudjonsen Örebro) och dom tyckte Bajen var hur coolt som helst.
Jag flyttade sen till Stockholm och Bajenland i januari 1996. Det tog inte lång tid innan man kände att det var något väldigt speciellt med Hammarby. Men känslan förstärktes under första året i klubben och sen har det aldrig varit tvekan. Det är inte svårt att bli påverkad av fansen och kulturen runt Hammarby.

Peter Bark rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Det var igenom Bajen så klart. Jag träffade Peter ofta på Söder och vi blev kompisar. Det är många som brinner för våran klubb och han är en av dom mest hängivna. Det var inspirerande att umgås med Peter för han var alltid positiv och konstruktiv mot Hammarby och livet generellt.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag är uppvuxen i förort i Reykjavik som heter Breidholt. Det var kanske inte det finaste området i Reykjavik (många kallade det för "slum" eller "ghetto"), men jag hade en mycket glad och bra barndom. När jag var 6 år började jag att träna fotboll för lokala laget, Leiknir, men platsade inte och bestämde att byta klubb till bästa laget på Island då, Fram Reykjavik. Jag och mina polare åkte buss i en halvtimme (one way) minst ett par gånger i veckan tills vi fick körkort.
Men det var inte bara fotboll, för på den tiden fick man också jobba på sommaren. Jag började som konstruktionsassistent (assistent åt snickare vid att bygga hus) när jag var 12 år och hade sommarjobb varje år innan jag kom till Sverige. Det låter säkert konstigt i dag att börja jobba när man är 12 år men så var det på Island i den tiden. Man fick också jobba kvällar och helger när man var i tonåren.
Reykjavik var (och är fortfarande) en väldigt trevlig stad att bo i.

Du bor ju sedan en tid tillbaka på Island. Vad saknar du mest från Stockholm (ej fotbollsrelaterat)?

Stockholm är en fantastisk stad och Söder helt brilliant, så det är mycket man kan sakna. However, jag är inte typen som tänker mycket på det som jag saknar men since you asked:
Det låter kanske konstigt för Stockholmare, som klagar ofta på vädret, men jag saknar faktiskt dom svenska somrarna. Man saknar också kompisar och bekanta, Mariatorget, Södermalm, Årsta, Tantolunden, lukten på Söderstadion, Hammarby, fansen, Medborgarplatsen, omklädningsrummet... Shit nu börjar jag sakna Stockholm på riktigt, tack.

Hur var det egentligen att bo granne med Patrik Andersson?

Patrik är en världsartist och väldigt snäll människa. Han kunde väl ha blivit stand-up komiker efter karriären för roligare "Story-teller" har jag knappt träffat.
Han bodde på 3:e våningen i vårt hus i Hökarängen medans vi bodde på 5:e och vi umgicks en hel del.
Patte var otroligt lat och brukade gå ut i trappgången och ropa "Peeiiituuur, när är det träning?" i stället för att gå upp och knacka på dörren. Men i bland kom han upp till oss till att presentera sina blivande fruar eller låna en jacka eller skjorta till att gå på date. Jag tror att vi skulle ha umgåtts lite mer om inte Patte var hundrädd. Han var livrädd för boxern Offi men ändå tackade han ja till att vara hundvakt åt mig en gång. Den dagen var Pattes första dag på jobbet hos Göran Paulson på ICA. Patte tog med sig hunden och låste in Offi på Görans kontor. Jag tror att Göran skickade hem Patte efter någon timme när hunden hade skällt konstant i någon timme och kunderna började att bli oroliga.
Patte var helt enkelt fantastisk granne.

I Stockholmsområdet finns det 14 personer som heter Pétur. Är det en effekt av din sejour i Hammarby?

Jag tror hellre att det bor 14 islänningar i Stockholm med detta namn. Jag har aldrig hört om någon svensk som heter Pétur.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag håller med om att det är trist att betala räkningar men det är svårt att undgå. När jag flyttade hem till Island då gjorde jag klart min Master i business. Ekonomin var väldig bra på Island på den tiden och alla hade "Big Hopes" men när jag var klar med plugget så föll ekonomin platt och alla förlorade mycket pengar. Det var svårt att hitta jobb så att jag startade eget.
Jag och min kompis har nu hostel/hotell koncept på Island med restaurang och bar som heter KEX hostel. Det har varit jäkligt roligt och numera har vi en restaurang till som heter Dill Restaurant. Med jobbet i KEX hostel och Dill försöker jag betala räkningarna.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

I det stora har jag svårt med att ångra saker och ting men det är klart att man har säkert tagit fel beslut ibland.
Vissa saker skulle man säkert gjort annorlunda om man fick en andra chans. Jag är till ex. säker på att om klockan var ställd tillbaka till hösten 1998, och jag skulle ha all facit i hand, då skulle jag inte ha lämnat Hammarby för Norge. Då skulle jag kanske fått uppleva SM guld 2001 med Bajen.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Livet är bra tack. Jag har just fått en ny hund, Garpur, och Unnur och Lilja mår bra. Jag tycker framtiden ser ljus ut. Jag tror att jag kommer att hålla på med KEX dom närmaste åren, but who knows.

Enligt uppgift (Lasse Anrell, Aftonbladet 2005) ska du ha sagt Vi var ett gäng sexåringar som gick flera kilometer för att få börja spela med ett lag. När vi kom fram var dom flesta spelare runt tio år. Var det så tufft att växa upp på Island?

He he. Det är ungefär svaret vid uppväxt frågan. Lasse kryddar storyn lite men det är ganska rätt ändå. Vi var tre kompisar (fortfarande mina bästa polare) som gick ganska exakt en kilometer till träning. Det var en spontan grej och vi hade gummi stövlar på. Grabbarna var de flesta minst ett par år äldre en vi och hade tränat länge ihop. Det var då vi inte platsade och bestämde oss för att byta klubb till Fram.
Det var inte direkt tufft att växa upp på Island men det var annorlunda än idag.

Hur kommer man på idén med att starta ett vandrarhem i en gammal kexfabrik på Island?

Som sagt, då hade Island just hamnat i en rejäl ekonomisk svacka och jag och min kompis, som hade gått konkurs, bestämde oss att göra något som vi skulle tycka att var roligt. Vi skrev ner allt som vi gillade att hålla på med: mat, vin, öl, musik osv. Sen hittade vi en gammal KEX fabrik som skulle rivas när alla hade pengar men nu ville ingen ha denna kåken. Vi tittade in och bestämde att där kunde vi göra allt vi gillade att hålla på med (utom fotboll) och det blev till KEX hostel.

Vilken är den mest prominente gästen ni har haft på Kex Hostel?

Så klart Bajensupportern Alexander Skarsgård.Han bodde på KEX hostel i somras när han var på Island.
Men det har varit konstigt hur många "Celebrities" som kommit till KEX. För ett tag har Island varit ganska populärt för att filma Hollywoodfilmer och då brukar stjärnorna hänga på KEX. Det största var kanske när Russel Crowe, som hängde en hel del på KEX och han t.o.m. frågade om han fick spela gigg hos oss. Han sjöng och hans kompis lirade gitarr och mitt under spelningen då presenterar han sin kompis Patty Smith som kom upp och sjöng "Because The Night". I lokalen då fanns även Ben Stiller och Emma Watson. Helt sjuk grej på ett hostel i Reykjavik.

Före detta landslagsmålvakten David James spelar ju för IBV på Island. Har du sett honom "in Action"?

Ja, jag har sett honom några gånger på KEX. Han kom på grund av Hermann Hreidarsson som lirade tillsammans med honom i Portsmouth. Nu är Hermann coach för IBV och David James är assisterande tränare och spelare. Hermann är en gammal kompis till mig och aktieägare i KEX.

Dina tre klubbar utanför Island är Stabaek, Hammarby och Stoke. I vilken klubb trivdes du bäst, och varför?

Hammarby, inget snack. Det går inte ens att jämföra. Jag trivdes otroligt bra i Bajen och Stockholm. Jag var borta från Hammarby i 5 år och det var de tyngsta åren i min karriär, för jag var mer eller mindre skadad hela tiden.

Du har gjort drygt ett trettiotal landskamper för Island. Vilken av dessa matcher är mest minnesvärd?

Jag har väldigt goda minnen från landslaget. Jag fick vara med om stora och väldigt krävande matcher. Största matcherna var säkert mot Frankrike som nyligen blivit världsmästare. Vi gjorde bra ifrån oss och spelade oavgjort hemma men förlorade 3-2 borta inför 83.000 åskådare.

I Hammarby Fotboll gjorde du 7 säsonger, 118 matcher, 9 mål (ett målsnitt på 0.08 mål per match). Vad säger du, dags att skriva på en säsong till för att göra det där tionde målet?

Ja, man var inte direkt känd som en jättemålskytt. Min uppgift var mer att försöka hålla buren ren. Jag tror att 10:e målet skulle få vänta länge om jag skulle ta upp dojorna igen.

Varför blev alla spelare i Hammarby bättre med Anders Linderoth som tränare?

Anders hade bra fotbollsfilosofi och ville att vi skulle lira skön fotboll. Han valde bra spelare som kunde, ville och fick ta ansvar.

Vad säger du om Moldespelaren Knut Anders Fostervolds sköna dykning när du mötte (och bitch-slappade!?!) honom i mötet med ditt Staebek 1999?

Jag tror att Fostervold precis hade startat sin karriär som lokal politiker i Molde och dykningen fick en jätteuppmärksamhet på grund av det, tror jag. Det var i och för sig en katastrofalt dålig dykning av honom men jag måste erkänna att jag slog till honom. Inget jag är stolt över, men "shit happens"...

Vilken av bajenklackens alla ramsor är din favorit som du hört under dina år på Söderstadion?

Vi är vackrast vi är bäst... HAMMARBY!!! - det var alltid mäktigt när alla sjöng/skrek HAMMARBY!!!

1998 valdes du välförtjänt till allsvenskans bäste mittback, vad fick du för det, en ny Mercedes?

He he. Nej, men jag fick en glas eller kristallboll. Det var stort faktiskt. Men jag kommer ihåg att jag var jävligt besviken att Pelle Fahlström, som var nominerad till bästa målvakt, inte vann. Han var kanon bra det året och borde ha vunnit.

Om du skrev en bok som heter "Mitt liv som mittback", vem skulle du beskriva som din abslout tuffaste motståndare att möta?

Svår fråga. Det låter kanske som en kliché men du är oftast själv din svåraste "motståndare". Om du är i bra form fysiskt och mentalt då spelar ingen roll vem motståndaren är.

Vilket är ditt första grönvita minne?

När Tomas Erikson, som jobbade då åt klubben, hämtade mig på Arlanda den 3:e januari 1996 och tog mig till Kanalplan innan han skjutsade mig "hem" till Hökarängen. Dagen efter var första träningen på Annexet vid Globen och då träffade jag laget första gången.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Oj vilken svår fråga.
Svårast var att torska mot Trelleborg i kvalmatch till Allsvenskan 1996 - den känslan kommer jag aldrig att glömma.
Goda minnen var många men om jag måste nämna något då var det matchen mot Göteborg hemma 1998. Jag fick göra mål och vi kände att vi var lika bra som dom bästa i Allsvenskan.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Jag fick spela med otroligt många sköna och duktiga spelare under min tid i Bajen men jag kan inte ta ut någon enstaka favorit.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

När jag spelade då gjorde jag inget speciellt under matchdag. Jag tänkte så klart på matchen och var jättetaggad. Det svåraste med matchdag var all väntan. Jag var så "exited" att jag kunde knappt vänta och ville bara gå ut och spela fotboll.

Var på Söderstadion under en match hittade man dig?

Oftast på plan men i bland, när man var skadad eller avstängd, på gubbläktaren.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

#10 och spela forward. Eller gamla goda #3 och mittback.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Inte mycket men jag hade gått in på den via facebook någon gång.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Ibland via aftonbladet.se eller expressen.se men annars mest på facebook eller Hammarbys hemsida.

Vad är dina tankar angående Hammarby Fotbolls flytt till den nya arenan som skedde sommaren 2013?

Det är sorgligt att Söderstation är "history", men säkert viktigt för moderniseringen av klubben. Jag verkligen hoppas att kärnan i Bajen, allt Hammarby går ut på, inte tappas i en modern arena. Det är superviktigt att fansen fortsätter att gå på matcherna och att stödja klubben. Det är viktigare nu när det går dåligt att vi håller ihop. Bajen är den bästa och skönaste klubben i Sverige och vi måste hjälpas åt att göra Bajen till ett topplag igen. Det kommer.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Det kan tid att etablera oss i toppen men det kommer. Vi får bara inte glömma vad Bajen handlar om - vår identitet. Resultaten kommer.
Jag är säker på att framtiden blir bra för Hammarby.

Snälla, snälla du. Kan du scouta fram en islänning med samma spelsinne, fysik och teknik som dig själv?

De drar så unga nuförtiden till proffsklubbar men jag håller ögon och öron öppna.

Tack Pétur för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Tack själva. Nu är det dags att planera resa till Bajenland och se den nya arenan. Vi ses.

Nästa intervjuoffer

Péturs tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Jag skulle vilja att ni intervjuade Hans Eskilsson. Eskil en bra och lite ovanlig människa. Han har säkert åsikter och idéer om hur Hammarby kan hamna hos dom bästa igen.
Jag skulle också själv vilja läsa intervju med Eskil. Han verkar leva ett ovanligt liv idag; jobbar som pokerspelare, sambo med en polis, bor i Spanien och ser på mer fotboll än Sepp Blatter.
Pétur Marteinsson

Länkar relaterade till intervjun

Péturs facebooksida (Klicka här)

Knut Anders Fostervolds sköna dykning (Klicka här)

Vandrarhemmet Kex Hostel (Klicka här)

Recension av KEX hostel (Svenska Dagbladet) (Klicka här)

Russel Crowe och Patti Smiths gästspel på KEX (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020