Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#26 - Peter Bark

Intervjudatum: 2013-08-14

xG

Född

På Södermalm 1962

Bor

Några meter från Eriksdalshallen (Extashallen)

Familj

Ieva och Anna som flyttade hit från Riga för 2 år sedan

Nu pratar vi multipel kulturpersonlighet, tjugosjätte intervjuoffret heter Peter Bark. Tidigt väcktes herr Barks musikintresse, redan vid tolv års ålder spelade han trummor i gruppen Dirty Feet och fortsatte sedan i ett flertal olika grupper. Nu är det inte bara musik som Peter har skapat. Men en glödande penna, skrivmaskin, dator har otaliga pjäser, romaner, dikter samt noveller skapats. Bland annat har en romantriologi skrivits av Peter som handlar om Södermalms teatermiljöer. Kameror av olika slag ingår också i repertoaren. Både framför och bakom filmkameror trivs herr Bark. Foton av traditionella slaget presenteras rikligt på Peters egen hemsida som verkligen kan rekommenderas ett/flera besök. Hemsidan är fullmatad med information om/av/med Peters multikonstnärliga liv och leverne. Det som dominerat Peters vuxna liv är teaterns värld. Från 1987 och framåt har Peter regisserat ett mycket imponerande antal teateruppsättningar. Både pjäser som han själv skrivit men givetvis också verk av storheter såsom Harold Pinter, August Strindberg, Woody Allen och många, många fler. Vid sidan av allt detta har också Peter ett stort grönvitt hjärta. Vi får se vad herr Bark har att säga om saker och ting...

Hej Peter, hur är läget Just Idag?

Just idag är jag Bark!

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Fadern lär ha skrikit Heja Bajen på Södra BB - och på den vägen är det.

Magnus Berg rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Han medverkade i flera teateruppsättningar jag gjorde i början av 90-talet. Senast hjälpte han mig med inspelning av min låt På Söderstadion. En klok, kreativ, levande, positiv och godhjärtad person.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

4 år i Västberga innan vi flyttade till radhus i Sätra (där modern bodde kvar tills för 2 år sedan). Många somrar i Ronneby med omnejd (modern jobbade på hotell Ronneby brunn).

Din far, Tosse Bark, körde allsång på Söderstadion. Hur kom detta till och kan du beskriva hur det lät/upplevdes?

Eftersom jag (och mitt fotbollslag) var med var jag säkert för nervös för att höra hur det lät. Förmodligen lät det illa eftersom ljudet alltid är dåligt och man aldrig repeterar och testar. En av de tråkigaste sakerna med Hammarby är hur usla de är på att arrangera saker. Jag har medverkat flera gånger i olika sammanhang och det funkar aldrig. Inkompetent och nonchalant respektlöst mot de som ska tala eller uppträda och mot publiken.

Hur det kom sig att både din pappa och mamma blev såna devota fans och hur har det tett sig genom åren?

Fadern var ju med i Vårat Gäng som ung och där var det Bajen som gällde. Deras första dejt var på en hockeymatch tror jag. När vi alla tre började gå regelbundet på matcher på slutet av 70-talet var det på mitt initiativ - de hade slutat gå på matcher sedan länge då.

Hur var det att växa upp som son till en så uppburen och älskad (lokal) kändis som din pappa?

Det bästa var när han jobbade som konferencier på Gröna Lund och jag fick träffa mina idoler och se konserterna från bästa plats, plus att han jobbade på Sveriges Radio och jag fick en massa skivor gratis.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Hankar mig fram med teater (uppsättningar, kurser). Jag har inte haft ett anständigt jobb i hela mitt liv. Har tack och lov inget behov av att skaffa en massa prylar (utom böcker, skivor, filmer).

2003 lät du två spelare från Söderbönorna, Victoria Sahlsten och Ulrika Hultman, bli skådespelare, vad handlade det om?

En Shakespeare-uppsättning i feministisk tolkning där sporttjejer var gäster. Även Micke Hellström var med på ett hörn en gång.

Bajenrevyn från 2004. Berätta allt om den. Och kommer den att sättas upp igen?

Det var jättekul att göra den, men tyvärr lyckades vi inte sälja den som vi hade hoppats, så det blir inget mer.

Enligt din hemsida har du jobbat en dag under 2005 åt/med/för Hammarby Fotbolls A-lag, vad var det för jobb?

Jag hade improvisationsteaterövningar (jag tror det blev tre gånger). Jag var väldigt ambitiös och kopplade det i diskussioner till det de gjorde på fotbollsplanen. Det var kul. Många av spelarna var oväntat modiga och flera tyckte det var riktigt kul med teater, framför allt Petter Furuseth. Men det var också några som stod och tryckte i ett hörn och inte gillade det alls. Så vi lade ner det.

2008 skrev du en pjäs som heter "Herr Sleeman kommer". Har du inte stavat fel, borde den inte heta "Herr Sleyman kommer (upp på topp)"?

Faktum är att vi hade en modern ramhandling till Hjalmar Bergmans gamla pjäs - och den hette just så!

Du har skrivit en triologi om Södermalm, vad handlar de om och ska man som bajare läsa dessa böcker?

Den är bara utgiven på print-on-demand. Det är ganska privata saker. Jag ville mest öva mig på att skriva romaner och dela med mig av det till mina vänner. De utspelas runt millennieskiftet och Hammarbys matcher finns med. Sören Cratz har fått ett ex och han pratade om dem i en intervju i Offside.

Du har regisserat ett imponerande antal teateruppsättningar. Har du någon absolut favorit som du är mest nöjd med, och varför?

Gamla tider av Harold Pinter var den mest tillfredsställande processen för att vi jobbade precis så som mitt ideal är med skådespelare som har förmågan att spela så som mitt ideal är. Vi höll på i ett halvår tills vi kände att det var dags att möta en publik. Tre kritiker kom och skrev fina recensioner.

Komikern Henrik Elmér hade/har ett projekt som heter "Meningen med Hugo" där du är inblandad. Vad är detta och vad är din roll?

Jag har alltid varit en fan av Henriks originella, absurda humor och regisserat honom en gång. Nu fick jag äran att statera som makaronsoldat.

Vad är historien bakom låten "På Söderstadion" som finns att höra (och beskåda) på Youtube?

Den skrevs till Bajenrevyn. När det stod klart att Hammarby skulle lämna Söderstadion tänkte jag att det vore lämpligt att göra den tillgänglig för alla fans. Hammarby fotboll pratade om att spela in den i studio och ge ut en CD, men som vanligt när det gäller Hammarby rann det ut i sanden. Då fick jag ta tag i det själv och göra en hemsnickrad version med hjälp av bajenvännerna Mats Karlsson och Magnus Berg. Sedan gjorde jag ett nostalgiskt bildspel till och la ut den på YouTube. 2.000 visningar är ok, men det finns ju fler bajensupporters än så. Synd att inte Hammarby ville hjälpa mig nå ut mer med den...

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Jag har nog spelat de kort jag fått så gott jag har kunnat, så det finns inte mycket att ångra. Det här var den fråga jag tänkte längst på, men jag kan faktiskt inte komma på något stort som jag ångrar. Misstag lär man sig av, så de är det ju dumt att ångra.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Jag lever familjeliv, vilket jag inte gjort särskilt ofta i livet. Jag ser fram mot fortsättningen på det livet. Och så vill jag skriva mer. Jag håller just nu på med en bok som jag innan året är slut ska skicka till förlag.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Livet. Att vara närvarande i ögonblicket. Kärlek, närhet, intimitet, samtal, möten. Kreativitet, konst, kultur. Resor. Fotboll, handboll.

Du har en namne, en italiensk dvärg, som ofta spelar läskiga karaktärer på film. Har du någonsin förväxlats med honom?

Japp! Någon skrev besviket på YouTube att jag inte är Peter Bark. Vi är faktiskt ganska många som delar det namnet, bara i Sverige finns det en handfull och jag får då och då post som inte var ämnad för mig.

I din ungdoms dagar fotograferades du tillsammans med Floyd Pattersson samt med Ronnie Hellström, vad är historierna bakom dessa bilder?

Floyd var på Ronneby brunn när jag var barn - det minns jag inte själv. Ronnie träffade vi i kön till Madame Tussauds i London när han var där för att provträna med Chelsea i början av 70-talet.

Hur ser din egen sportkarriär ut?

Den inleddes med fotboll i Hammarby som åttaåring och avslutades med innebandy i Hammarby (division 5 tror jag). Den sista matchen gjorde jag i Hammarbys veteranlag i innebandy och satte ett skott i krysset från mittlinjen. Underbart att ha klubbmärket på sig, även om det inte är elitidrott. Däremellan blev det en del tennis, badminton och motionscykling.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Sören Mannberg minns jag av någon anledning. Han spelade högerback tror jag. Det var nog 1970 som jag såg min första match och även började spela själv. Asta hette en snäll tant på Kanalplan som tog hand om oss. Annars var jag nog rätt skraj för de andra tuffa grabbarna. Några av mina lagkamrater blev elitspelare i hockey: Peter Nilsson, Ove Pettersson. Min första tränare Björne återsåg jag en gång många år senare. Nacka var och kollade när vi tränade och tyckte att vi sprang för mycket. En skiva med sånger och prat av någon som hette Bagarn är ett annat tidigt minne. Och Stabbens torra röst i Söderstadions högtalare (ibland glömde han stänga av micken och skrek Skjut, Micke). Asta, Björne, Nacka, Bagarn, Stabben - det låter som en svunnen tid och det är det ju.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Hösten -82 får det nog bli. För att det var första gången Hammarby var bland de bästa i Sverige, vilket man aldrig hade trott vara möjligt. Och för att de spelade den bästa fotbollen och hade de bästa spelarna (i konkurrens med 2003). Hammarby har aldrig haft så många landslagsaktuella spelare som i början av 80-talet. Bästa halvleken nånsin var nog Malmö hemma. Tv-sporten visade ett helt anfall från målvakt till avslut med massor av passningar - och de visade det två gånger. 3-0 mot AIK på Råsunda var också ren lycka.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Den bästa spelare jag sett är tyvärr en kille som jag inte tror är så sympatisk och som gjort en del saker som inte varit så bra för Hammarby utanför planen, nämligen Mikael Andersson. Min absoluta favorit är nog Petur Marteinsson.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Ångest, ångest och ångest.

Var på Söderstadion under en match hittade man dig?

På gubbläktaren. Sektion B vänster, rad 15, plats 29.

Du som suttit på södra alla år - när var klacken som bäst? Har du inte nån gång önskat att du stod och vrålade på K?

Jag har stått i klacken någon enstaka gång. Jag gillar att sitta så att jag ser klacken. Ibland tänker jag på att de som mest bidrar till att göra matcherna maffiga inte själva riktigt får se hur häftigt det ser ut. Sedan är jag inte den som vrålar på matcherna. Jag lever mig in mer än lever ut.

Du som kan det här med musik. Vilken är den bästa respektive sämsta ramsan Hammarbyklacken har levererat?

Den sämsta är tveklöst en ganska ny som är totalt omöjlig att höra texten i (Jag är på väg?) Spela fotboll bonnjävlar är en favorit, även om den inte är så musikalisk. Jag gillar den där självironiska, ofarliga aggressiviteten. Som i Vi vet var du bor. Eller Sopa, idiot, bonnjävel, Lee Baxter. Humor är av tradition Bajens starka sida. Den behövs för att överleva som supporter till en klubb som sällan vinner.

Hammarby Fotboll bytte ju arena sommaren 2013, har du införskaffat säsongsplåt?

Ja. Man har ju vetat om det här ett tag och tänkt att det vore hemskt om vi ligger kvar i Superettan och spelar knackigt när vi ska in på en större arena. Och nu är vi där. Det ska bli spännande att följa publiksiffrorna framöver.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Jag stod sällan i mål i fotboll, men efter många år som målvakt i innebandy säger jag nummer 1.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Ingenting. Ska jag skämmas nu?

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

När jag försökte sprida låten och filmen På Söderstadion gick jag med i en massa grupper på facebook och nu kollar jag dem faktiskt ofta och skriver inlägg. Det är något nytt för mig, men jag tror att jag kommer att fortsätta med det. Hammarby fotbolls officiella hemsida var förr min informationskälla, men nu är jag besviken på hur det mesta sköts av Hammarby.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Det pinsamma svaret är: Jag vet inte. Inte så många alltså.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Det vågar jag knappt tänka på. Jag är faktiskt orolig. Det går upp och ned för de flesta lag, men nu har det inte gått bra för fotbollen på länge. Och trots att man bytt tränare ofta och bytt alla spelare så ser det inte bättre ut. Det börjar bli absurt. Tack och lov gillar jag handboll! Hammarby handboll har allt som fotbollen saknar; passion, vilja, glädje, lagsammanhållning. Jag förstår inte att fotbollen fortfarande drar stor publik medan ganska få hittat till Eriksdalshallen. Kom till Eriksdalshallen i höst alla bajare som läser detta!

Hade det inte varit hälsosammare att hålla på ett mer vinnande lag än Hammarby?

Jo! Eller åtminstone på en klubb som är välorganiserad och har ett lag som alltid gör ett bra jobb även när de förlorar. Det har Hammarby mycket sällan haft. Men det stora med att hålla på Bajen är ju fansens äkta, trofasta kärlek. Trots att fotbollslaget gett väldigt lite tillbaka de senaste fem åren får de bättre stöd än nästan alla andra lag - det är det som ger stoltheten över att vara Hammarby:are.

Tack Peter för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Segrar blir aldrig så stora som när man är van att förlora.

Nästa intervjuoffer

Peters tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Jonas Karlsson (men han har ju redan varit med). Han är en annan jag regisserat i början av 90-talet och han har också spelat in en låt med Magnus Berg. Textraden som blev mina avslutningsord är från den låten.Jag passar vidare till min favoritspelare Petur. Jag skrev en låt till honom i Bajenrevyn (med den töntiga texten nedan...)
PETUR LEKUR
Petur, Petur lekur.
Petur bollen smekur.
Aldrig att vi svekur Marteinsson.
Petur, aldrig tvekur.
Petur, aldrig nekur.
Aldrig att han svekur Hammarby.
I vårt spelarkartotekur
finns det ingen lika säkur
därför vi nu alla skrekur
Petur Lekur! Petur Lekur!
Peter Bark

Länkar relaterade till intervjun

Peters eminenta hemsida (Klicka här)

På Söderstadion (Youtube) (Klicka här)

Peters teateruppsättningar (Klicka här)

Bajenrevyn (Klicka här)

Peters Facebooksida (Klicka här)

Henrik Elmers "Meningen med Hugo" (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020