Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#24 - Ricardo Pousette

Intervjudatum: 2013-10-05

xG

Född

1971

Bor

Farsta

Familj

Ja

Tjugofjärde grönvita profilen hittar vi Söder om Söder, i en grönvit söderförort härbärgerar hammarbyfantasten Ricardo Pousette. Under sent nittiotal kom Ricardo tillsammans med några polare på idén att start supportergruppen Söder Bröder. Varför och hur denna falang startade hoppas vi få svar på i intervjun. Förutom grönvit passion så har Ricardo ett stort musikintresse. Han brinner för de kanske inte mest välkända musikgrupperna men kan även erkänna att han har hyfsad koll på schlagervärlden. Förutom musik så vurmar Ricardo för god mat och ädla drycker. Champagne ska inte vaskas utan drickas upp till sista droppen enligt Ricardo. Och varför inte svulla i sig en schysst hamburgertallrik i Rågsved. Vi får se vad Ricardo har att säga om saker och ting...

Hej Ricardo, hur är läget Just Idag?

Just idag är livet rätt så underbart. Det har varit ett bra år. Jag har precis börjat ett nytt jobb på Södermalm som jag trivs enormt med. Jag har fått träffa min mamma som jag inte hade fått se på nästan 25 år, jag har nyligen gift mig med världens mest underbara kvinna och till nyår så ska vi vänta in vårt barn. På Bajenfronten är det skakigt och vi borde kanske inse att, när man har valt att vara hammarbyare, så har man valt ett liv fullt med lidelse. Vi får hoppas att det medför en otroligt stor vinst på karmakontot.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Jag kom till Sverige 1989. Då befann jag mig i en stor kris (som jag insåg fem år senare). Under mina första fem år så höll jag på att bearbeta den stora förändringen som det innebar, att lämna ett helt liv på andra sidan Atlanten för att börja ett nytt här i Sverige. När stormen var över så började saker och ting att lugna sig och mycket av det som jag gjorde förr vaknade till liv igen. Jag kom på t ex att jag hade spelat gitarr sedan jag var 13 år och jag återupptog spelandet... och så fotbollen. Mitt behov av fotbollsliv skulle återuppstå. Det svåra var att välja ett lag, i och med att jag inte hade en anknytning till något här, vilket i min värld är A och O.
Jag bodde i Örebro på den tiden, då jag pluggade på Örebro universitet. En polare sa till mig "Men du, de spelar allsvenskt fotboll här". Han och jag började gå till Eyravallen för att se Allsvensksfotboll och varje gång tappade jag hakan. Jag kunde inte tro att det var så dött på läktarna. Jag minns att Örgryte hade nio man som tystade ner hela Eyravallen, att Göteborg, AIK och Djurgården kunde vara många, men de hade inget hjärta. De var ett foto som kunde skälla. Jag har så svårt för bittra attityder på läktaren. I min värld ska en klack vara fest, karneval, det ska sjungas och röjas i 100 minuter.
Och så kom den dagen då Hammarby intog Eyravallen. En höstmatch med den rätta luften mot ansiktet. Min polare hade köpt en ÖSK-halsduk till mig då, som jag hängde över, lite som när man tar emot en bärs. Vi satt där i väntan på att lagen skulle in. Då... då small det. Hammarbyläktaren exploaderade i sång och pyroteknik.
"Där! Där är mitt lag!", sa jag till min polare, medan jag artigt gav tillbaka halsduken jag fick av honom. Jag försökte på alla sätt och vis att komma över till den läktaren, men den gången gick det inte. Det var då jag kände att mitt fotbollsliv återigen kunde få finnas och att pusselbitarna för att vara en hel människa började falla på plats.

Emil Starck rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Emil är en av de mest underbara människorna jag känner. Han är en hängiven, hjärtlig och härlig vän. Han var en av de som kom fram till mig när jag var Söderstadion och började surra om Bajen och fotbollskulturen i olika delar av världen. Jag minns att jag tyckte att han var unik i sitt sätt att möta människor och väldigt insatt i hur fotbollslivet såg ut utanför Sverige. Sedan började vi jobba tillsammans i en skola, i södra förorterna... och där visade han sig vara en bra arbetskollega också.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag är född och uppväxt i Santiago de Chile. Jag fick gå i skolan lite här och var. Flytten vi gjorde berodde mycket pga säkerhetsskäl. I Chile kunde man inte riktigt ha ett lugnt liv om man valde att vara politiskt engagerad, som min familj var.
I Chile, och i resten av Sydamerika, är fotbollen en del av livet. Det är inget val, precis. Du kan vara ointresserad, men man tillhör ett lag, från generation till generation. Från tidig ålder hamnade jag på Nationalstadion för att se "La U", smeknamnet för Universidad de Chile. Ett lag vars supportrar alltid visat en ovillkorlig och (på riktigt) för evig kärlek till sitt lag, inga medgångssupportrar.
Det är Chiles Bajen, skulle jag våga säga. Oavsett division, oavsett tabellplacering, oavsett resultat, så visar man sin kärlek för sin klubb.

1998 tog du med några polare beslutet att starta supportergruppen Söder Bröder. Hur kom ni på den idén? Berätta allt om detta...

Beslutet att starta en ny grupp togs en sen höst 1997. Då satt Lasse Rosenberg, Björn Andersson, Hasse (en till polare till Lasse) och jag i Bajen Fans-lokalen och bestämde oss för att starta Söders Demoner. Det skulle vara en grupp som skulle krydda Bajen med ett sydamerikanskt touch. Lasse och jag hade erfarenheter från Sydmerikas barras bravas (sv "vilda klackar") och vi ville se våra läktare gunga på samma sätt.
Senare började många att gilla idén och joinade oss. Jag hade föreslagit i ett Bajen Fanzine att vi skulle ha egna trummor istället för att hyra in en sambaorkester som hade noll koppling till varken Bajen eller våra sånger.
Maj 1998 hade Bara Bajare fixat några pukor till cupmatchen mot Norrköping och de sa "Här, varsågoda". Då klev jag upp och började trumma. Reaktionerna var många. De flesta var negativa. Vi blev bl a hotade och folk ville aldrig mer se trummor p läktaren. Men... tydligen blev det annorlunda med åren.
Efter den matchen bestämde vi att vi skulle byta namn till något som var mer Bajenrelaterat och 1998 födds vi på nytt med namnet Söder Bröder.

Söder Bröder vann Bajen Fans Cup 2012. Var du med och spelade?

Nej, jag var inte med på planen. Jag agerade assisterande coach.
Det var en fantastisk känsla. Det mest fantastiska i det var att se att Söder Bröder lever. Under åren 1997-2000 föddes många grupper. Av dem ser jag att bara Ultra Boys och Söder Bröder har överlevt som verkliga och aktiva grupper. Så jag var mest rörd den dagen, av att se att den visionen vi hade 1997 en kylig kväll fanns där, levande.

Enligt ryktet har du största #ballen i Farsta, stämmer det?

Det är alldeles riktigt. Jag är en av de få som kan stolt säga att jag har en av Farstas största balle.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag jobbar i skolan som fritidspedagog. Jag har jobbat som det i 17 år och jag är så glad över att ha prickat ett yrke som jag älskar. Jag älskar att se att jag formar framtidens medborgare till vettiga mäniskor... och förhoppningsvis till människor med ett grönvitt hjärta.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Hmm... Jag tror att det finns inget jag ångrar speciellt mycket. Jag har självklart begått misstag i livet av olika kaliber. I de fallen då jag har insett att jag har handlat fel så har jag bett om ursäkt till den/de jag har drabbat, men annars så försöker jag alltid ta mina misstag som lärdomar. Jag tror att det är viktigt att blicka rätt. Är man i en tunnel så kan man antingen välja att se mörkret eller ljuset.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Ja, hemma är vi en till människa. Sedan vill jag helt enkelt att alltid löper på som vanligt. Tydligen lär jag behöva säsongskort på familjeläktaren också.
Jag kommer att fortsätta att stå på norra tillsammans med mina bröder och vem vet... vi kanske får se Bajen i Allsvenskan.

Du verkar ha ett stort musikintresse, hur kommer det sig?

Mitt liv har alltid varit omringat av musik. Mamma är singer-song-writer, vi gick ofta på konserter när vi var små och jag började spela gitarr när jag var 13 år gammal.
Jag inser att musik för mina öron är som luft för mina lungor... livsviktiga, dvs livsviktiga.

På din musikaliska låtlista verkar band som Mahala Rai Banda, Che Sudaka och Kvartetten Raekan finnas. Vad för slags musiksmak har du egentligen?

När man har hållit på med musik under en så lång tid och musicerar själv så blir frågan om musikstil väldigt löjlig. Jag gillar välgjord musik, helt enkelt. Rap, rock, metal, pop, indie, country, ska, balkan eller folkmusik. Det finns ingen specifik genre som jag gillar bäst. Jag föredrar dock musik som görs med händerna än elektronisk, men det är bara en soundfråga. Samma artist kan ha mästerverk och riktiga skitkompositioner.
Ah... dansband har ännu inte lyckats visa några välkomponerade stycken.

Hur är det med Melodifestivalen, har du koll på alla bidrag genom tiderna? Och vilken låt är din all-time-high favorit?

Jag har noll koll på schlager/melodifestivalen. Jag tycker så mycket om den kulturen dock för att den är så white trashig... och så kan man alltid ha den som en anledning att dricka och äta gott till.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Ja, du. Det som får mig att gå i gång är saker och ting klaffar. Samspel. På alla fronter, relationer, jobb och inte minst på läktaren. När man kör egna race eller och struntar i kollektivet eller om man väljer att vara passiv så brukar det bli knas. Är man ett Vi så brukar styrkan fyrdubblas eller mer.

Du verkar digga restaurangen "Babas Burgers & Bites" i Rågsved starkt, vad beror det på?

Babbas... åh, Babbas! Som den foodie jag har blivit så uppskattar jag oerhört mycket välgjord mat. Babbas är ett av de ställen där de maten har fått rejält med kärlek. Min favorit hittills där är Latin burger. Masa er dit och ta en bit, eller tre. Underbar mat!

Käkpartiet verkar vara ett hungrigt gäng, vad handlar detta om? Är ni på väg in i riksdagen?

Käkpartiet är också en rolig grej som har med min foodie-sida att göra. Det började som ett gäng som betade av vad Stockholm hade att erbjuda i matväg och senare som en blog.
Käkpartiet är nu rummet där vi vill lyfta matrelaterade frågor, organisationer och personer som antingen redan har belysts eller som ännu inte har fått den uppmärksamheten som de förtjänar. Kockar, recept, restauranger, gatukök, människor, tankar, råvaror, handlare, ekologiskt, händelser, nytänkande, matupplevelser och allt som kan göra oss till bättre och mer medvetna matmänniskor.

En vän i din närhet hävdar att du älskar Champagne. Stämmer det? Och hur uttrycker sig denna kärlek?

Haha... Ja, jag älskar champagne. Det hela började med att inse hur tillverkningsprocessen går till och börja förstå att champagne i sig inte behöver skilja sig så mycket från andra produkter som är framställda på samma sätt men råkar ligga utanför Champagne-disktrikten.
Kicken för mig var att dricka fantastiskt gott cava, prosecco, crèmant... dryck som kunde vara minst lika goda som bubbel från Champagne, men som kostade bara en fjärde del eller mindre. Precis som allt annat så finns det goda och mindre goda varianter av alla dessa sorter, oavsett pris.
Systembolaget har nu varit duktiga på att ta in riktigt gott och billig champagne. Så du kan gärna sitta hemma och polarna och njuta av "finbubbel" för bara 169 kr, t ex. Eller hitta en fantastisk blanc de blancs för bara 69 kr.
Jag anser inte att bubbel är så adligt. Jag tycker att det ska vara hur folkligt som helst. Borgare njuter av att dricka dyrt. De verkar verkligen skita i om det smakar gott eller inte.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Mitt första Bajenminne är just Örebro borta 1994. Det går inte att beskriva känslan av att se en riktig klack på en svensk arena.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Oj! Jag har en hel del. Kanske firandet av guldet 2001, men... Jag tror ändock att det var större då vi gick upp i allsvenskan 1997.
För länge sen brukade jag säga att det var den enda gången vi gick upp för att äntligen få stanna i Allsvenskan och att det var större än att fira guldet. Nu, med facit i handen, har kanske firandet av guldet blivit det mest minnesvärda.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Jag tror att jag är unik med att tycka att det är Leffe Strand som imponerat mig mest. Hur han ägde hans vänsterkant har jag aldrig sett någon göra det i svensk fotboll. Han var ett ånglok som inte lät någon ha en lugn stund på hans kant. En av de bästa krigare vi hat haft, i mina ögon.
Vi har idag en kille som försöker leka på samma sätt på vänsterkanten, men det går bara inte. Kan man inte så ska man inte. Punkt.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Det ser annorlunda för varje gång beroende på om arbetet har kedjat fast mig några timmar innan match. Men i det stora hela kollar vi var vi ska sitta innan. Det har blivit svårare att hitta en naturlig plats att värma upp när vi har en ny arena. Det har blivit ändå en kul grej att rulla från pub till pub, då man anländer på ställen man aldrig hade satt sin fot på förr.
Under matchen är jag på norra läktaren, vid trumman... och sjunger och sjunger. Jag har på senare tid dock blivit riktigt frustrerad då jag har sett så många som väljer att stå i klacken med armarna i kors och stängd mun. Seriöst... hur tänker de?! Jag är uppväxt med att klacken är stället där de mest trogna supportrarna står och sjunger, hoppar och exploderar.

Var på Söderstadion under en match hittade man dig?

Vid trumman. Alltid vid trumman, uppe på ett räcke, förmodligen, och med armen uppe som "håller takten". Kanske kan man hitta mig vid baren också... fast bara kanske.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Jag hade velat ha nr 14 och spela som defensiv mittfältare, där jag får kapa lite folk och fördela lite bollar framåt.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Jag visste inget. Emil kom fram och berättade lite och avslöjade att jag var nästa "offret". Det lät kul och... här är vi.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Jag försöker vara så saklig som möjligt. Jag hämtar information från officiella hemsidor samt några officiella kontakter jag har i klubben. Men media och andra supportersidor har jag en större distans till.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Endast Hammarby Fotboll. På supportersidan så är jag medlem i Bajen Fans och självklart i mitt Söder Bröder.

Hur ser din egen sportkarriär ut?

Första sporten jag ägnade mig åt var baseball. Jag lirade i Universidad de Chile och det var riktigt kul. Sedan började jag spela basket. Det berodde mycket på att jag blev 180 redan som 13-åring och i Chile har det en stooor betydelse, haha.
Som 19-åring började jag spela fotboll i korpen, men det blev riktigt lyckat ändå. Jag lirade som högst i div 4, när jag bodde i Örebro och tränade också med Örebro SK:s B-lag under tidig 90-tal.

Nya arenan som Bajen tar i bruk sommaren 2013, vad är dina tankar om detta?

Det är rätt klurigt att flytta in till en ny produktion. Man kan inte riktigt sätta sin prägel i och med att allting är så nytt och man har svårt att hitta sin egen plats.
Jag ser dock en stor möjlighet att skriva ny historia här. Vi har jobbat riktigt hårt för att få en ny arena och nu har vi den. Nu gäller det att göra det bästa av det.
Jag tycker att kortsidan har börjat profilera sig riktigt bra. Det finns mycket jobb kvar att göra.
Det är kul att andra grupper börjar att hitta sina platser på läktaren och en meningsfullhet. Jag har sett ett nytt gäng med ungt blod, ungefär fem rader ovanför trummorna, som röjer riktigt ordentligt. Det gillar jag skarpt.
Som sagt... nu gäller det att skriva ny supporterhistoria.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Puh! Jag tycker att det ser dystert ut. Det behövs en ändring från roten. Det är inte bara en tränare, en sportchef, en ordförande eller ett par spelare. Bajen behöver inte bara ersättningar på de platserna. Bajen behöver en psykolog. Hammarby har nu burit en av de sämsta självförtroende på länge.
Man går ut på planen med tanken "Hoppas det går bra idag" istället för "Vi ska krossa er, för att vi ska upp till Allsvenskan". De vågar inte tro på sig själva och den nöten kommer vi inte att knäcka om de inte själva får hjälp med det. En mentaltränare vore inte så dumt att rekrytera.

Nästa intervjuoffer

Ricardos tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Mitt tips är Mikael Almqvist.
Han är en av de bajare som "frilansar" på läktaren, men som har en otroligt bra inblick i supporterkulturen och hur de sociala processerna har varit under de senaste åren. Jag tycker att han har skarpa och vettiga åsikter kring Bajen. Han kan se vad som håller på att försvinna och vad håller på att födas.
Jag vet att han kanske vägrar, men jag vet också att det vore synd att inte ta del av hans tankar, anekdoter o dyl.
Ricardo Pousette

Länkar relaterade till intervjun

Ricardos Twitter (Klicka här)

Söder Bröder (Klicka här)

Söder Bröder vann Bajen Fans Cup 2012 (Klicka här)

Käkpartiet (Klicka här)

Kvartetten Raekan (Klicka här)

Universidad de Chile, Chiles Bajen (Klicka här)

Övrigt

#ballen

För er läsare (likt Saga Norén på Rikskrim i Malmö) som inte förstår ironi så avser ordet ballen i ovan text balkong. Inget annat. Så är det.


Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020