Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#23 - Jonas Karlsson

Intervjudatum: 2013-06-10

xG

Född

71

Bor

Södermalm

Familj

Ja

Den tjugotredje grönvita profilen ut är den mångfacetterade ärkebajaren Jonas Karlsson. Någon större fritid verkar herr Karlsson inte ha då han är verksam som skådespelare, dramatiker, hobbymusiker, bajare och både pjäs- samt novellförfattare. Vilken sysselsättning står härnäst på listan, pantomim månne? Som bajare är det ett måste att känna till Jonas karaktär i TV:s adventskalender från 1999. Kanske får vi veta mer om bakgrunden till denna legendariska filur? Jonas har lika många Guldbaggar som Hammarby Fotboll har SM-Guld. Frågan är vem som först plockar hem nästa statyett. En inte allt för vågad gissning är att det kommer bli Jonas. Vem vet, vem vet. Vi hoppas ju givetvis att att både Jonas och Bajen blir belönade i framtiden.

Hej Jonas, hur är läget Just Idag?

Jag är på filmfestival i Bangkok så det är ganska varmt och skönt men vad gäller Bajen är det desto svalare. Jag stack ut hakan förra året och lovade ett gäng kompisar att vi skulle gå upp i år. Det får jag nog äta upp nu.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Jag är Hammarbyare i rakt nedstigande led från en stolt Bajen-släkt på min fars sida. Fick virkade bajendockor av faster redan som småbarn. Gick på första matchen med pappa typ 80 - 81 sådär. På den vägen är det.

Christopher Wagelin rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Att han är en skön snubbe, en god vän och en grym skådespelare.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Det skulle jag aldrig berätta för dig.

Då du e bajare är du uppenbarligen mycket sportintresserad. Hur ser din egen sportkarriär ut?

Den är relativt blygsam. Spelade fotboll på mittfältet några år i Värmdö IF. Sedan dess har jag (förutom lite korpfotboll) mest ägnat mig åt löpning, mestadels på sommarhalvåret.

Alla känner vi till Bajenhunden från "Julens hjältar" (1999). Hur kom det sig att du fick en sådan drömroll?

Jag tror att den ifrån början var tänkt för Leif André men eftersom Leffe hade annat för sig eller inte fick ihop tiderna eller hur det nu var så fick jag kliva upp från backlinjen som Garntomte och signa på som Julhund direkt. Det var naturligtvis underbart. Och en fet playersbonus var det ju.

Berätta bakgrunden/upphovet till den eminenta låten "Grönvita ränder" som du briljant framför på skivan "Bajen Forever".

Magnus Carlsson drog ju ihop ett fint gäng till den där plattan och på ett planeringsmöte på Kvarnen vill jag minnas att det sas ungefär någonting i stil med "-Kom igen nu, vi kan inte bara ha upptempolåtar. Vi måste ha nån ballad också." Så jag erbjöd mig.
Jag tycker att den stämmer rätt bra med min känsla för Hammarby. Jag älskar den där miljön, dofterna, ljudet. Tycker nästan alltid att det är över för fort. Och alla Hammarbyare vet ju att segrar aldrig blir så stora som när man är van att förlora.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Med farsan på Söderstadion. (Som sagt typ 80, 81 någonting.) Bajen mot Kalmar 2-0. (+ två offsidemål. Vi fick ställa oss upp fyra gånger...)

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Jag tror nästan att det är vändningen i andra halvlek i Söderstadion-derbyt mot Djurgården. 2-1. (Petur var enorm.) Eller när Danken satte den där frisparken från halva planen mot... ja vilka var det? (Guldåret var det väl?) Jag vet inte. Det finns så många att välja på.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Jag måste nog ändå säga Kennedy.

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

På kepsläktaren.

Nästa intervjuoffer

Jonas tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Det finns ju en rad skådespelarkollegor som alla är hederliga Hammarbyare, de förtjänar naturligtvis en intervju allihop men jag tänkte tipsa om Radioprofilen, manusförfattaren och regissören (tillika trumpetaren på Grönvita ränder) Magnus Berg.
Jonas Karlsson

Länkar relaterade till intervjun

Jonas hos Wikipedia (Klicka här)

Jonas sida hos Internet Movie Database (IMDB) (Klicka här)

Jonas sida hos Dramaten (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020