Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#21 - Emil Starck

Intervjudatum: 2013-06-09

xG

Född

1971

Bor

Skogås

Familj

2 barn, två katter.

Tjugoförsta intervjuoffret är Emil Starck. En stark grönvit profil från Stockholms södra förort. Vi träffas på Charles Dickens på Söder, Emils naturliga samlingspunkt innan en bajenmatch sedan över tjugo år tillbaka. Trots, eller kanske tack vare, Emils egna mindre bra skolgång jobbar han numera som lärare i förskoleklass och ska följa och forma dessa krabater upp till tredje klass. Vi hoppas och tror att kidsen fostras av Emil i sann grönvit anda. Musikintresset är stort hos denne individ. I tidiga år dominerade punken men nu i mera mogen ålder kan även Avicii och Bruce Springsteen avnjutas. Givet är dock att Stefan Sundström och det schyssta punkbandet Topper finns med på lyssningslistan. Låt oss läsa varför bensinbolaget BP fick köpa in så många flaggor hela tiden eftersom det försvann så många i söderort och en viss nyckelkopia i Mordor är av stort intresse.

Hej Emil, hur är läget Just Idag?

Inget vidare! Oerhört jobbigt att vara hammarbyare just nu.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Långt ifrån en enkel fråga om jag ska vara ärlig. Under mitt första skolår sneglade jag åt en klubb som håller till på en stadsdel där dåvarande eliten bodde. Detta berodde på att en del nya kamrater i klassen höll på denna klubb. Jag aldrig innan varit speciellt intresserad så därför blev det så. Dock räddade farsan mig med orden "Din bror och jag tänker gå och kolla Hammarbys match på Söderstadion i kväll. Vill du följa med?" Naturligtvis ville jag det, men farsan ville inte ha med någon som inte höll på Bajen. Smart av honom! Tror det var Hammarby-Öster -78.

Anders "Jutte" Jutterström rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Oerhört mycket som inte lämpar här. Men Jutte är en oerhört rolig och sympatisk man. Livet har dockblivit så att vi inte har lika mycket kontakt idag som då vi var 15-25 år. Han är ju väldans lång också, och det kanske är därför han valt sittplats nu för tiden, för att inte hamna i vägen för de bakom, vad vet jag?

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag är uppvuxen i Farsta och med tiden Farsta Strand och Skogås. Jag gick på Hästhagsskolan, Larsboda och Kvickentorpsskolan. Det var i Kvicken som jag, min brorsa och några kusinar fick kontakt med Jutte. Man kan väl konstatera att Farsta var bra att växa upp i. Man var ganska fri, fick röra sig fritt och det fanns minst 4 Parklekar att besöka i Farsta, där personalen lånade ut leksaker och såg till att man fick mellanmål. Men då jag var liten var det också många i Farsta som missbrukade olika droger. Vi ungar gick och samlade sprutor i skogsgläntorna, ungefär som ungar på landet plockar svamp och bär.
Mina barndoms somrar spenderade jag i skärgården i båt, eller på Danebo kollo på Ljusterö. Kollot var till för söderungar, men jag, mina syskon och kusiner fick dispens. Man var där en månad. 1982 var det en ledare som stack in till stan för att se Hammarby-Brage. Matchen vanns med 6-0. Snacka om att man var avundsjuk på honom som fick se den.

Du blev tidigt intresserad av Italiens Serie B. Hur gick det till, och vad låg intresset i?

Nja, det var en kompis som varit nere i Italien och kom hem med en tidning, Guerino Sportvo. Det numret hade en special om klackarna i serie B, med klubbar som Genua, Campobasso, Empoli, etc. Vi kunde inte fatta, då i slutet av -80 talet att klubbar i andradivisionen kunde ha klackar som var större än Hammarbys sammanlagda publik. Vi kikade in uttrycken de hade, enorma faggor, rökbomber osv. Vi förstod att detta var en viktig ingrediens för att om möjligt få upp intresset för fotboll i Sverige.

Ryktet säger att du kan vara den förste i Sverige att dra av en bengal på läktaren. När, var, hur hände det? (ledtråd, Karlstad -89)

Ja...det stämmer nog faktiskt. Jag och min polare var så inspirerade av italienska fotbollskulturen. Vi sydde en för den tiden, enorm flagga. Den täckte hela vardagsrumsgolvet. Den och en bengalisk eld tog vi med till Karlstad.

Hur kom det sig förr att under vissa matcher så hade matchvärdar brandsläckare. Vet du något om det?

Inte mer än att Hammarbys säkerhetspersonal måste haft en mycket god fingertoppskänsla...

Det gamla bensinbolaget BP blev av med en massa flaggor förr i tiden. Var du inblandad i detta och vad kan dessa tänkas ha använts till?

Ja, BP fick sponsra en hel del av de tyger vi använde till flaggor tidigt 90-tal. Det var väl ingen officiell sponsring utan den fick ske nattetid. Men vi hade ett gott samarbete med flera mackar på den tiden.

Flaggor i storformat gjorde ni också. Men varför välja dyrt sidentyg när det fanns billiga lakan?

Ja, det var ju fruktansvärt dyrt. Flaggan som hade premiär i Karlstad var sydd i finare tyger och kostade upp mot en tusenlapp. Lättare tyg är ett måste för stora flaggor, lakan orkar man inte hålla i luften någon längre tid.

Vad hände i Uppsala (tidigt nittiotal) när Aina ville beslagta din flagga och oförskämt beskyllde dig för att ha smakat starkt?

Ja, ett oerhört fräckt påstående naturligtvis! De ville inte släppa in mig med flaggan, och jag blev såklart sur. Då ville de bötfälla mig för att dricka alkohol på allmän plats. Jag sa att det gick bra och polisen tog fram sitt block. Då sa jag att på den första lappen kunde polisen skriva sitt eget namn, för att hon varit ute och skålat med grannarna på nyårsafton. Jag hävdade att det var samma brott. Det konstiga var att hon stoppade undan blocket och lät mig gå in med min flagga.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag jobbar som lärare på en skola i Haninge.

Som gammal punkare måste du ha en del schyssta gamla minnen från sköna konserter, är det något du kan delge oss om?

Det finns så klart en massa sådana spelningar. Lokala storheter som Inferno, Pizda, Bröderna Marx, Köttgrottorna men också Asta Kask och rariteten KSMB. Det fanns galet mycket band och varje helg var det spelning någonstans. Söndagarna tillbringade jag på Ultrahuset i Haninge, där det alltid var spelning på söndagar. Ofta lokala band, men band från hela Sverige och faktiskt hela världen dök upp.

Du verkar haft och ha ett politiskt intresse. Varför anser du Hanna Zetterberg vara en förebild?

Hon fick mig att förstå att det är i de små sammanhangen man kan påverka på riktigt. Jag läste en intervju som gjordes med henne då hon slutat i riksdagen. Hon berättade att hon trott att hon skulle kunna förändra världen då hon kom in i riksdagen, men ganska snart insett att hon förändrade världen mer om hon satt och pratade med en vän över en middag än att sitta i riksdagen. Det har jag tagit med mig. Och man kan väl säga att min polares och min vision om hur vi skulle få upp fotbollsintresset i Sverige är ett tecken på att det kan stämma.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Ha ha...ja du! Vackra damer, orättvisor, väckarklockan. Har jag fått med alla möjliga tolkningar nu?

Det enda trista med att Råsunda fotbollsstadion är riven är att en viss nyckelkopia inte längre kan användas. Vad vet du om denna nyckel?

Den kära nyckeln hade jag äran att kopiera då vi förberedde inför ett derby. Vi skulle vara utrymda från läkteren klockan 12 på dagen och det var många timmar till match. Vi hade lånat nyckeln av aik. Nu skulle jag ha den i fickan i timmar. Jag och polarn gick upp till Solna Centrum för att äta. Vi gick förbi en klackbar, där man alltså kan kopiera nycklar. Jag gick in på vinst och förlust, väl medveten om att en del nycklar var skyddade för kopiering. Men den här var det inga problem med, så 30 kronor senare gick jag ut med en egen nyckel till Mordor. Den kom till användning ett flertal tillfällen.

Du är ju teaterutbildad. Berätta om det. Håller du fortfarande på eller apar du dig bara nuförtiden?

Det är inte mycket att nämna om det, mer än att jag lirat en del och att jag på gymnasiet gick Sveriges enda gymnasiala teaterutbildning.

Det är inte alla som kan Growla. Berätta om din musikkarriär och varför står du inte med som tidigare medlem i Entombed (på wikipedia)?

Ha ha...nja, jag var med i ett band som sedan tillsammans med en hopslagning av ett annat band utvecklades till Entombed. Jag var fullständigt usel och var med i en spelning. Det var nog bäst för de som sedan blev Entombed, att de slapp mig iaf.

Punkbandet Topper verkar vara en skön grupp. Berätta om konserten på restaurang Snövit som du såg.

77-punk, fantastisk energi. Jag blev tagen. Grymma! Se dom om ni får chansen.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Hammarby mot Öster -78 eller möjligtvis -79. Mitt första Söderstadionminne är från SM-finalen i bandy 74, Ljusdal-Villa Lidköping. Det var fantastiskt. Fullknökat, och ståplats över allt. Jag har för mig att det talades om att det var 18000 på plats.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

SM-slutspelet -82, undret i Karlstad och SM-guldet.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Putte Ramberg

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Ofta blir det en öl på Dickens.

Varför träffas ni alltid på Charles Dickens innan match, och har gjorts så i över tjugo år? Vilka är ni och vars e brudarna?

Vi går på Dickens för att vi är för unga för att komma in på Kvarnen tvärs över kvarteret. I alla fall var vi för unga en gång i tiden, och vi trivs bra här. Brudarna? Dom hängde med oss de första femton åren, men sedan tröttnade de kanske på fotbollsnacket?

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

Ungefär under trummorna.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Centralt mittfält, med nummer 7 på ryggen (Puttes nummer).

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Absolut ingenting.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

svenskafans.com

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Hammarby Fotboll och Bajen Fans.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Ser ju inget vidare ut. Men vi finns och kommer fortsätta finnas, och det är det viktigaste.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Att jag satte mig i en bil med onykter förare en gång i min ungdom. Det gick åt skogen, men var ren bondröta att det inte gick värre. Då hade jag inte kunnat skriva dessa rader.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Jag jobbar, kikar på Bajen när det är match.

Hur ser din egen sportkarriär ut?

Var målvakt i innebandy, orienterat och spelat fotboll i div 6-klubbar.

Nya arenan som Bajen ska ta i bruk sommaren 2013, vad är dina tankar om detta?

Hatar att lämna vårt underbara Söderstadion. Om man vill se en sliten öststatsarena så är det i princip bara den kvar, brukar jag tänka. Jag tycker komfort och service och sådant som det nya bygget dräller av är fullständigt främmande och jag ser ingen koppling i min värld mellan sådant och fotboll. Fotboll ska upplevas stående i karg betongmiljö.

Det sägs att du vurmar för Nottingham Forest. hur kommer det sig?

Jag var tvungen att ha en anledning att slåss med brorsan framför tipsextra. Han höll på Tottenham...så jag satt å glodde på nån match mellan Tottenham och Liverpool med honom. Liverpool höll alla på, så det ville jag inte göra. Jag bestämde mig för att det lag som först plingade till i rutan skulle få mina sympatier.

Tack Emil för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Nej, det är bäst att ni slipper dom, för det kan hända att ni är lättlurade.

Nästa intervjuoffer

Emils tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Ricardo Pousette
Emil Starck

Länkar relaterade till intervjun

Emils Facebooksida (Klicka här)

Hanna Zetterberg (Klicka här)

Punkbandet Topper (Klicka här)

Entombed hos Wikipedia (inget om Emil i Tidigare medlemmar...) (Klicka här)

Entombed (Klicka här)

Restaurang Charles Dickens (Klicka här)

Restaurang Snövit (Klicka här)

Estetiska programmet inriktning Teater, Södra Latins gymnasium (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020