Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#20 - Anders Jutterström

Intervjudatum: 2013-04-23

xG

Född

1973

Bor

Sturpen

Familj

Fru & 3 barn

Anders Jutterström, mer känd som "Jutte" i bajenkretsar, är tjugonde man ut i stafettserien. Det här är ingen okänding i de grönvita leden. "Jutte" har bl.a. varit ordförande för Bajen Fans på nittiotalet, suttit med i styrelsen för Hammarbyfotboll. Han har (och är) inblandad i diverse föreningar hit och dit, varit aktiv spelare i Bajen United FC och i nutid styr hans järnhårda (eller plyschmjuka, vi får se) tränarhand Stureby SK:s pojkar födda 03. Anders är medlem i en reseklubb som heter HMS Crew, som största äventyr för denna räknas kanske Hammarbys bortamatch mot portugisiska laget Braga hösten 2007. Vi får se om "Jutte" har kvar något minne från den resan. Det är inte många som kan kalla sig Kenta Gustafssons krambjörn, enligt uppgift så var det precis vad "Jutte"var på en sylta i Jakobsberg 1996. Då så, låtom oss höra vad Anders tycker och tänker...

Hej Jutte, hur är läget Just Idag?

Bara bra, förutom att jag har kraftig Bajenabstinens, då jag missat samtliga 3 matcher... Har nog aldrig hänt.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Farsan lärde mig ett & annat. Det var han som tog med mig till Söderstadion/Hovet & gav mig Hammarbysouvenirer.

Kenneth "Lunkan Lundquist" rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Jag & Lunkan jobbade ihop på Swedbank IT för ca 10 år sedan & sedan sprang vi på varandra i diverse Bajen.sammanhang, bl.a Bajenkryssningen som fotbollen höll i.Kan det ha varit 2003? Lunkan är en jävligt skön Söderkis med bra värderingar! Önskar att vi sprang på varandra oftare numera.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag är född på Sös, uppväxt i världsmetropolen Fagersjö. Bodde där tills jag var 14 år, sedan bar det av till Älvsjö. Flyttlasset hemifrån gick till Hökis med ett par polare & sedan hamnade jag i Stureby 94 & där har jag blivit kvar. Inledde studierna i Fagersjöskolan, Kvickenstorp, Nya Långbrodal & avslutade på S:t Eriks i Skärholmen & Kista.

Din far Hasse hade ett stort bajenhjärta, berätta om honom.

Som sagt, det var farsan som tog med mig på Bajenmatcherna när jag var liten. Min farfar var djurgårdare & försökte överföra det på mig, men farsan slängde dom tröjor mm som jag fick & köpte grönvita istället. Han flyttade till Norge när jag var 12 bast & förutom saknaden av mig & syrran, så var saknaden av Bajen stor. Han försökte få med någon Bajenmatch vid sina Stockholmsbesök. Han berättade för mig att han blev gripen av farbror blå, peking borta 84 men lyckades slita sig. Den historien kan vi ta över en kall någon gång. En av mina sista minnen av han var när jag fixade 2 plåtar till guldmatchen 2001. Då tog han med sig sin norska fru, som aldrig varit på fotboll förut. Hon trodde att alla pussades & kramades på läktarn efter den matchen.. När han sedan dog 2004, så fixade jag & syrran ett Bajenmärke på gravstenen, då han aldrig hann få sin Bajentatuering.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Idag jobbar jag som testledare (i huvudsak) på Swedbank.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Inte lätt att svara på, då jag oftast blickar framåt. I Bajensammanhang så önskar jag att jag gick på S:t Mirren hemma, samt åkte till Heerenven borta.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Försöker se alla hemmamatcher samt ett par borta varje år, när det gäller fotbollen. Annars kretsar livet mycket kring familjen & lär så göra framöver. Numera blir besöken på Söderstadion oftast med min äldste son, Liam. Sedan försöker jag ses med grabbarna någongång per år.

1995 valdes du till ordförande i Bajen Fans, den tredje i ordningen. Hur länge höll du i klubban och berätta mer om din tid som ordförande.

Jag valdes 95 & satt t.o.m 98, 4 år. Sedan tyckte jag att det var bra att kliva av & lämna till någon hungrigare. Min första stora utmaning som ordförande var bortapremiären 95 mot ösk. Tror att vi hade en ca 15-20 bussar i BF:s regi & det var en del strul på den tiden mellan bl.a Tyresö & Tumba fraktionerna... Kommer ihåg att jag skulle redovisa ca 1000 st klackbiljetter på ösk:s kansli & jag hade stålarna i en pappkartong med ett A4 block som lock, efter att ha klarat den persen skulle jag ta ett par kalla på en båt, där det var samling. När jag kom dit låg båten mer eller mindre i slagläge efter lite interna oegentligheter..

Du har suttit med i styrelsen för Hammarby IF FF. Berätta om dina intryck/avtryck från den tiden.

Det var mycket intressant att se hur det var från insidan, både bra & dåligt. Sedan blev det inte som jag hoppats, vare sig för egen del eller för Hammarby!

Vad hände egentligen på Millenium Palace 1996 när självaste Kenta Gustafsson hellre spenderade tiden med att krama dig istället för att svara på intervjufrågor från en viss Magnus Hagström?

Det var en jävligt annorlunda & kul kväll i Jakan. På den tiden var jag ju långhårig & klev in där i en randig stickad tröja som Kenta diggade stenhårt. Kanske påminde jag honom om sig själv engång i tiden. Vet inte riktigt men han var en härlig snubbe.

Hur var det att sova jämte Nacka en viss oktobernatt 2001?

Skönt vet jag inte riktigt, men jag var helt slut & tänkte att här är det bra att vila en liten stund. Det tog inte många sekunder innan jag kvartade in. Skulle tro att jag sov där 1-2 timmar innan det var läge att dra sig hemåt till frugan.

Vadan din vurm för Aston Villa FC, räcker det inte att få magsår genom att hålla på Bajen? och är du fortfarande aktiv i AVFC:s svenska supportergrupp?

anledningarna till Villa är 3, dom har snygga tröjor, jag såg en match på tv som etsade sig fast (79 skulle jag tro) & sedan så tänkte jag att jag skulle glädja min farfar genom att hålla på hans lag i england, men när han gick bort 84 ärvde jag en arsenalhalsduk, men jag var redan fast. Intresset växte sig ännu starkare när dom åkte ut 86 & sedan var/är det kul att följa något som inte alla andra gör. Jag är fortfarande aktiv inom AVSCS.

På discshop.se recenserar du filmen Blådårar - om kärleken till ett fotbollslag med kommentaren "Jävligt bra film!". Hur full var du då?

Medvetslös!! Det där får jag fortfarande äta upp. Hade varit kul om dom hade skrivit med allt jag sa. Det där är utklippt ur en mening. Tyckte att dom fångade känslan bra av att följa ett lag, men personerna i filmen var jävligt muppiga & törstade efter framgång som om dom aldrig vunnit något!

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Frugan, fotbollspremiärer, att återse polarna inför en premiär eller stormatch, bortamatch med grabbarna i en buss genom sverige eller en bortamatch i europa!

Hur ser din egen sportkarriär ut?

Har spelat fotboll sedan jag var knatte (Farsta IF, Spårvägen, Södertörn/Sköndals IK, ABK Pelikvarnen, Bajen UTD, Hägersten Esercitos & Stureby SK Vets). Bandy I Stureby SK (inte brandmannasporten innebandy) & rugby i Hammarby IF!

Berätta om Bajen United FC och hur såg din karriär ut i den klubben?

Jag tror att jag gjorde 3 säsonger där, hade väl inte jättemycket tid för fotbollen då, ordförandejobbet tog en del tid. Det var Jonas Wollmer som lockade mig dit.

Du är tränare i Stureby SK. Vilken internationell coach skulle du säga påminner om dig, Mourinho, Wenger?

Hoppas på Paulo Di Canio, se hans glädje & känslor efter segern mot magpies för någon vecka sedan. Snacka om inlevelse!

Vilket är ditt första grönvita minne?

Kläder jag fått från farsan & morsan, hovet, söderstadion. Kommer ihåg min första match jag gick på själv när jag var 11.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Karlstad 89, guldmatchen 2001, 100-årsmatchen på kanalplan då jag hängde en på Ronnie Hellström & det finns många fler.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Uffe Eriksson & Kennedy

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Hem efter jobbet, äter middag med familjen, tar sedan med mig Liam upp till templet. Sedan drar vi hem ganska omgående. Så ser dom flesta matcherna ut idag. Annat var det förr...

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

Sedan ca 7-8 år sedan står vi på rad 7-8 i hörnet mot västra, i klacken.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Tröja nummer 4 är min, sedan hade jag gärna spelat mittfältare, men troligtvis back.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Jag hörde om er för ett antal år sedan & sedan brukar jag sladda in på eran sida då & då.

Du var på plats och stöttade Bajen borta mot Braga i Portugal 2007. Vad/vilka är dina roligaste minnen från den resan?

Eftersom att vi rasade ihop totalt i andra halvlek, så var det som vanligt allt runt omkring som var/är roligast. Träffa alla polarna mm på något förut bestämd pub, ta ett par kalla & snacka skit.Livet på en pinne...

Du är medlem i reseklubben HMS Crew. Berätta om ert upplägg/era resor och vilka ni är i klubben?

Vi startade 06 med en tripp till London, jag, Bacon, Freddan & Timmerklev såg ett par matcher då. Sedan började vi prata om resans upplägg & skämtade om alla turistmål vi skulle se på resan. Då nämnde jag att jag vart på rundvandring på HMS Belfast 89 & tyckte att det var ett självklart stopp. Därifrån kom namnet till våran grupp, HMS Crew. Numera har vi 1-2 ansvariga för kommande resa & det är bara dom som vet vart vi ska. I dagsläget är det jag, Bacon, Freddan, Crille, Martin & Calle som kör.

Hur kan en reseklubb med Bajare lägga en resa samma helg som Bajen har sin hemmapremiär?

Fråga Bacon!

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Mest på nätet numera, Hammarbyfotboll.se, fb, mail, chatt mm.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

HMS Crew, Bajen Fans (sedan -88), BF Basterds & 17!

Du som jobbat i Hammarby Hockeys souvenirshop, vad anser du om dagens utbud i Bajens souvenirshop?

Katastrof, men på G. Vet att det kommer en hel del grymma prylar framöver.

Nya arenan som Bajen ska ta i bruk sommaren 2013, vad är dina tankar om detta?

Många & osammanhängande tankar. Har försökt att göra det bästa av flytten genom att sätta ihop en stor (största) grupp med polare & polares polare för att vi ska kunna skapa drag på nya Söderstadion. Sedan har jag mina planer om vad jag vill ha för minnen med mig från Söderstadion...

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Vi måste gå upp i år, sedan tror jag på att vi sakta men säkert stabiliserar oss i mitten för att sedan ta ett par kliv upp för att kunna hota toppen.

Tack Jutte för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Nja, inte mer än att vi aldrig ska ge upp. Kör bara kör!!!

Nästa intervjuoffer

Juttes tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Min gamle vän Emil Starck, han som var med & startade tifokulturen i Sverige tillsammans med Hällbom.
Anders Jutterström

Länkar relaterade till intervjun

Intervju hos Söderst@dion (Svenska Fans) 2008 (Klicka här)

Bajenkavlen hos Bara Bajen (Klicka här)

Juttes Facebook (Klicka här)

Reseklubben HMS Crew (Klicka här)

Jutte recenserar filmen "Blådårar" (Klicka här)

Stureby SK - Pojkar 03 (Klicka här)

Round 1: Hammarby vs Braga 2-1 (Klicka här)

Round 2: Braga vs Hammarby 4-0 (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020