Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#19 - Kenneth "Lunkan" Lundquist

Intervjudatum: 2013-03-26

xG

Född

1960

Bor

Östgötagatan

Familj

Frånskild, singel

Profil nummer nitton är Kenneth "Lunkan" Lundquist, en skön, grönvit profil som också är femte generationens Stockholmare. Sedan Berinmuren föll, har denne ättling till familjen Lindgren (som startade Gröns Lund) levt och vårdat sin bajensjäl boendes på Södermalm efter flytten från anrika Bandhagen. I sin ungdoms dagar utbildade sig Kenneth till trädgårdsarkitekt. Dock blev ett sommarjobb på Sparbanken ett jobb som varade i över 20 år. Bankens IT-struktur vårdades ömt av "Lunkan" tills han (till sin stora glädje) sade upp sig från banken i mitten av 2000-talet. Efter banken blev det skolbänken igen, efter en tvåårig fritidsledarutbildning i Skarpnäck var det dags att styra kosan till Nacka och Lidingö för fritidsledarjobb. Matglad som han är har Kenneth jobbat och jobbar fortfarande som servitör på diverse krogar. Nu främst på Djurgårdsbrunns Värdhus. Vi får se vad denne Jazzlyssnande och numera verksamhetsansvarige för fritidsverksamheten i Helenelund, Sollentuna har att säga.

Hej Kenneth, hur är läget Just Idag?

Just i dag är jag rastlös vill att fotbollssäsongen ska komma igång, är verkligen sugen på att kolla fotbollen, har inte hunnit kolla några träningsfighter ännu då jag har jobbat.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Genom en enträgen påverkan från morfar, morbror och min ömma moder. Min farsa är från Enskede och har inte någon koll på vad som är vettigt att hålla på då hans sympatier är att vara på skansen och kika på lemurer.

Jensa Gustafson von Zeipel rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

En bländande tekniker och fantastisk fotbollsspelare och lojal lagspelare.

Du måste berätta om hur du och Jensa Gustafson kom att träffas och bli vänner.

Det var en vrålkall fredagseftermiddag den frostiga vintern år 2000, jag hade sagt till min flickvän att jag kilar ner på konsum på Bondegatan och handlar lite fredagsmys. På vägen hem med välfylld matkasse så passerade jag den eminenta krogen Matkultur på Erstagatan, planen var att gå in och ta en öl för att belöna mig själv efter en arbetsvecka. Jag gick in och slog mig ner med en pilsner vid ett ledigt bord, hade väl suttit där en tio minuter och läste blaskan och blåste skummet på en Anchor Steam. Då glider Jensa och Baresi in med ytterligare en polare till dem och de frågade om det var ledigt vid mitt bord i den välfyllda lokalen. Jag såg vilka dom var och naturligtvis visade jag mig från den gästvänliga sidan och bjöd in sällskapet. Det visade sig att vi hade mycket att snacka om och det drog ut på tiden och ölen blev fler och till slut så var jag tvungen att åtgärda glassen och dom andra frusna varorna i matkassen så jag hängde upp den på en krok utanför krogen och tackade väderleken att den höll den temperaturen som var kallare än frysen hemmavid. Jag stannade tills krogen stängde och när jag kom hem med ett brett leende något senare än beräknat, med kassen fylld av fredagsmyset, så hade cecilia redan ätit varma koppen och mackor.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag är uppvuxen i Bandhagen på den gröna linjen och förkovrade mig i Bäckahagens skola. Somrarna var vid jerka där man badade och spanade in brudarna eller så var man ute på Adelsö hos mormor och morfar. Där man åkte ut med båten och hade härliga och som jag kommer ihåg soliga somrar med sköna bad i mälaren och med hallonsaft och Mariekex. Sedan kunde man även dra iväg med badbussarna till Flaten och sjöng mjölk o bullar de e de bästa som jag vet, man visste inte bättre då.

Du har ju en anrik Stockholmssläkt. Kan du berätta lite om den?

Det är väl främst på mammas sida som jag härstammar från Stockholm då min morfars far var tapetserare i Gamla Stan där han hade en egen verkstad och klädde om möbler för dom välbeställda. Hans fru hette Lindgren och var syster med han som öppnade Gröna Lund, min morfar är född i Gamla Stan och jobbade på Aftonbladet i Klara kvarteren och flyttade sedan ut till landet i Älvsjö där han byggde en kåk på 40-talet där min morsa föddes och hon har till största delen knegat på LM Eriksson vid Telefonplan. Min biologiska farsa är från Enskede Gård och han har väl jobbat med det mesta, bland annat rockslusk på Göta Källare, fotoaffär och ett transportbolag på Arlanda.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag jobbar just idag som verksamhetsansvarig på en fritidsgård i Helenelund.

I tidernas begynnelse utbildade du dig trädgårdsarkitekt, sitter takterna fortfarande i?

Nej det gör det inte. Jag utbildade mig till markbyggnadsarkitekt och det enda som kanske finns kvar från 1978 är att jag vann en tävling som skolan hade och det vinnande bidraget byggdes upp i ett villaområde i Bro, en liten ort utanför Kungsängen.

Ett sommarjobb som varade i över 20 år. hur gick det till, och varför var det så skönt när det var över?

Jag fick ett sommarjobb 1980 i Västberga där Spadab låg och det var alltså dåvarande sparbankernas datacentral där jag började på efterbehandlingen och packade datalistor som sedan skickades ut inbundna och fina till alla Sparbanker i Sverige. Det var på den tiden då internet ännu inte fanns och bankerna fick en del av sina uppgifter via posten varje morgon i form av magnetband och datalistor. Jag blev kvar i branschen i 24 år och under den tiden så jobbade jag som operatör, nätövervakare och dom sista sju åren jobbade jag som gruppchef och avdelningschef på sparbankernas IT-avdelning som då hade flyttat till Stora Essingen där det forfarande ligger kvar något år till.

Du som varit insatt. Vad hände egentligen på banken efter tre förr i tiden?

Mitten åttiotalet fram till början av nittiotalet var det party och rajj rajj, blandat med hårt arbete, tills bankrisen kom och därefter var det stramare tyglar. Jag minns en gång när jobbade på Spintab dåvarande sparbankernas låneinstitut, då vi skulle slå ihop två avdelningar. Vi var tretton stycken som då satt i lokaler på Regeringsgatan (nuvarande Clas Ohlsons hemvist) och skulle starta upp en liten egen datahall för att serva användarna lokalt. Då fick vi av chefen en check in blanco underskriven och klar och travade ner till Café Opera och slog våra klackar i taket som slutade med att vi stod inne i köket på Operakällaren och lät Werner Vögli signera våra nyinköpta Werner Vögli kokböcker a 300:- styck som en belöning till oss för att vi hade avslutat middagen med svanar av vaniljglass fyllda med färska hallon och bara druckit viner som kostade 1000:- kronor flaskan, det var galet och så funkar det inte idag.

Att starta Café var tydligen ingen höjdare. Vad hände?

Öppna cafet var en höjdare och det gick väldigt bra från dag ett. Det började med att det låg en tom lokal intill Wickys Livs där jag tog en del utav mitt avgångsvederlag som jag hade fått när jag slutade på banken, satsade i att öppna ett café på Skånegatan som ligger kvar och fortfarande heter Kaffebar Skåningen. Jag öppnade cafeét med fel person som inte gick att lita på när det gällde pengar och så visade det sig också att han var väldigt förtjust i buljongen som jag inte kände till när jag öppnade företaget tillsammans med honom så en vacker dag fick jag nog och avslutade samarbetet.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Att jag inte satsade hårdare på handbollen när jag var yngre men jag har i alla fall ett brons med Hammarby i veteran SM 2000. Vi torskade mot Warta i semin men krossade Tyresö i matchen om bronset...

Hur kom du på idén att utbilda dig till fritidspedagog?

Tycker att jag har ganska bra dialog med ungdomar och tycker att det skall finnas vuxna tillhands som inte är förälder eller lärare. Att det finns en arena för ungdomarna att träffas på där dom kan hålla till på sin fritid och utvecklas tillsammans med andra ungdomar och hitta sina intressen.

Under din tid som ledare på kollo. Hur var det och hur många av barnen, skulle du uppskatta, var/är bajare?

Av dom som var sportintresserade var alla bajare sen fanns det ju åkommor som får klassas som obotbara.

Hur kommer det sig att du knegar ute i Sollentuna. Finns det ingen fritid på Söder?

Arbetsmarknaden är tuff just nu och man behöver finnas där jobben finns och just nu är det i Helenelund som är en mycket bra skola och Sollentuna kommun satsar på sina fritidsgårdar kanske inte i den utsträckningen som man önskar alla gånger men det är ett kneg som det går att utvecklas inom, vi får de vad framtiden har att erbjuda.

Vadan din fetisch med Skånegatan. Varför har du jobbat på så många olika hak på just den gatan?

Jag bodde på Skånegatan under många år och lärde mig känna dom som bodde där och genom kontakter blev det så att en del ställen som jag jobbade på låg på Skånegatan.

Har du några roliga anekdoter från alla dina servitörsjobb? Tappat soppa i knät på någon kändis eller så?

Nej, jag har klarat mig trots att jag har serverat både Stellan Skarsgård och Micke Nyqust med många fler s.k. kändisar som är mycket trevliga och vill vara privata när dom är ute och äter.

Vad döljer du egentligen under västen när du jobbar på krogen? (eftersom du alltid bär en...)

Jag döljer ingenting när jag jobbar på krogen. Är mig själv och tar hand om gästerna efter bästa förmåga, det är viktigt att gästerna har det bra utifrån deras önskemål en del vill ha kontakt och snackar på medans andra vill vara ifred och bara äta.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Vet ej. Har ingen bra plan just nu, knegar på och håller tummarna.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Bra musik och glada människor som vågar säga det dom tycker och som bjuder på sig själva och det som även får mig att gå igång åt andra hållet är människor som är inskränkta oärliga och något som får mig att rysa är all mainstream musik som spelas typ Swedish House Mafia. Hajjar inte hypen kring detta läte.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Med morfar på Söderstadion.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

SM finalen 1982 och Hägersten Hot Seven. Sjukskrev mig till den första finalen på Ullevi och hade inte räknat med att TV skulle vara så närgången fick förklara för min chef varför när jag var sjuk kunde samtidigt vara på i Göteborg o kolla fotboll, men hela den finalserien mot Elfsborg och Kalmar var magisk och naturligtvis SM guldet i fotboll och när vi smiskade gnägget i hockeyn i kvalet till elitserien, det var stort.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Kenta Ohlsson.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Först nervös hela dagen där jag undrar hur det ska gå. Snackar med polarna, efter det hög volym med Kenta Gustavsson i stereon. Samling på Pelikan, köttbullar med mos, pilsner sen promenad hem över gamla Skanstullsbron hem till Södermalm i lugn och ro.

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

Då jag hade råd satt jag på Klacksparkensvänner läktarn, innan det på gamla E1, sedan några år på K läktaren, men på senare år har jag haft ont om glitter och bara köpt lösbiljetter och har då suttit främst på Södra läktaren och B sektionen.

Till sommaren kommer Bajen att byta arena. Har du införskaffat säsongskort även till nya arenan?

Ja det har jag. Har lånat stålar av en polare och vi kommer att sitta där på nya arenan som jag ännu inte varit inne på.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Nummer 16 och målvakt.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Inte nåt.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Hemsidor och bajens egna och min lillebror.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Ingen just nu men har varit medlem i Bajen Fans när Magnusson startade upp det hela.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Förhoppningsvis väldigt bra, men vi är involverade i många sporter högt upp serierna. Hur och vad kan vi göra för att ha råd att stödja vårat kära lag. Det kostar stålar, har precis pröjsat räkningarna och det är inte mycket kvar och här kan jag se en risk.

Trots ditt nuvarande yrke verkar du lida lite brist på egen fritid. Om du mot förmodan har en sådan. Vad pysslar du med?

Just nu har jag ingen fritid. All tid går åt att jobba och spara pengar för att ha råd att bo kvar här på Södermalm där hyrorna har blivit löjligt höga.

Tack Kenneth för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Var dig själv. Lita på att du är bra och gör så gott du kan och ta hand och bry dig om andra.

Nästa intervjuoffer

Kenneths tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Anders Jutterström på Swedbank IT om han jobbar kvar... det vet jag inte men han är en god människa och bryr sig om omvärlden och har ett mycket stort grönvitt hjärta.
Kenneth "Lunkan" Lundquist

Länkar relaterade till intervjun

Restaurang Matkultur (samt El Mundo) (Klicka här)

Tidningen Metros artikel om Matkultur (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020