Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#18 - Jens Gustafson von Zeipel

Intervjudatum: 2013-03-06

xG

Född

3 april 1973

Bor

Årsta

Familj

fru Nina

Artonde grönvita profil ut är ingen mindre än gamle bajenspelaren Jensa Gustafson. Eller rättare sagt Jens Gustafson von Zeipel som det numera står i hans pass. Det blev hela nio säsonger i bajentröjor av varierande utseende mellan åren 1992 och 2000. Jensa bommade ju en viss medalj av ädel valör året efter han lämnat Bajen men faktum är att han faktiskt har ett SM guld med Bajen. 1994 var Jensa med och tog SM guld i five-a-side inomhus. Denne otroligt tekniske mittfältare med sin gyllene vänsterfot gladde många bajenfans under sina många år i Bajen. Frågan är vilket av alla hans mål som han själv har som sin favorit. Är det månne baljan mot Vasalund 1993? Då Jensa lirat i bajen blir vissa av standardfrågorna lite krystade men så kan det gå ibland.

Hej Jensa, hur är läget Just Idag?

Känner mig stark och mår bra.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Kommer inte ihåg riktigt, men vet att pappa tog med mig och brorsan på Söderstadion i början på 80-talet.

Magnus Hagström rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Han har ett väldigt gott rykte som skribent och journalist, vet att han har ett stort Bajenhjärta och gör och har gjort mycket bra grejer för Bajen. Sen är han ju en riktigt trevlig lirare när man träffar honom.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag är uppvuxen i Handen och Jordbro där jag känt mig hemma i alla år.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Sen en tid tillbaka så jobbar jag för Haninge kommun med att skaffa långsiktiga samarbeten med företag och arbetsplatser för att förenkla för de som behöver lite extra stöd ut i arbete.

Du är ordinarie ledamot i styrelsen för Hammarby Fotboll AB, hur gick det till? Och vad innebär din roll där mer konkret?

Förra vintern blev jag tillfrågad av valberedningen att ta plats i styrelsen. Det kändes som att det inte gick att tacka nej till det hedersuppdraget. I styrelsen så är jag sammankallande i det nyinstiftade Sportrådet och sen försöker jag vara en länk mellan styrelserna och den sportsliga dagliga verksamheten där jag har mycket kontakt med sportchefen Gustaf Grauers. Är även med på Sportråd Ungdoms möten, där jag på varje möte blir glad och stolt att vara Bajare när jag hör hur anställda och ideella föräldrar jobbar med barn- och ungdomsverksamheten.

Du leder Hammarbys sportråd. Kan du ge oss någon information om vad som händer och sker där?

Det är en ny grupp som ska ha en rådgivande funktion. Vi kommer diskutera specifika frågor från styrelserna, men även prata om mer långsiktiga frågor om hur Hammarby kan utvecklas. Talangutveckling, organisation, scouting och andra spännande saker kommer vi jobba med. Förutom Gregg, Gustaf, Banda, Johan Lager, AEG:s Chris Klein så har vi även med 2 personer utanför den egna verksamheten, Thomas Dennerby och Tommy Boustedt. Känns spännande, vi kommer att ses under några timmar 1 gång i månaden ungefär.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Det var lite halvdumt att lämna Bajen året innan SM-guldet, så här i efterhand hade det ju varit alldeles lagom att göra lite inhopp i matcherna och kanske starta en match då och då. Men jag kanske hade råkat klanta till det på nåt sätt?

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Jag trivs bra med livet både med Nina och med vad jag pysslar med i övrigt, så jag hoppas det fortsätter så.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

En fin middag med min fru på Restaurang Nostrano med underbar mat, dryck och service är alltid en höjdpunkt!

Hur såg din fotbollskarriär ut innan du kom till Bajen 1992?

Började spela i Västerhaninge som knatte och spelade sen i Handen och Haninge tills jag fick göra en säsong med Haninges A-lag innan jag gick till Bajen. Kommer ihåg att Kenta Ohlsson var och kollade på en testmatch med Bajens juniorer, har för mig att jag ringde brorsan direkt efteråt och berättade att jag träffat Kenta.

Din första säsong i Bajen sammanföll med Bajen Internationals Fredrik Forséns sista (1992). Var han kaxig mot dig i omklädningsrummet?

Fredde var faktiskt inte alls kaxig, både han och de andra gamlingarna stöttade de yngre lirarna på ett bra sätt.

Hur såg/ser din fotbollskarriär ut efter att du lämnade Bajen 2000?

Spelade 3 säsonger med Enköping, var en tung omställning och första säsongen kommer jag ihåg att jag var helt usel. Sen har jag spelat i Haninge och BK Saturnus fram tills förra året.

På nio säsonger i Bajen nätade du 28 gånger i seriespelet. Vilket är din favorit och varför?

Tror det var 96 på Söderstadion mot Luleå. I friläge så chippade jag med utsidan på en touch över målvakten, efteråt menade lagkamraterna och några som sett matchen på fullt allvar att "det var tur att felträffen gick in". Om matchen hade filmats så hade det varit skönt med upprättelse på något sätt.

Vad är ditt absolut största/bästa minne från Söderstadion under din tid som spelare i Bajen?

Svårt, men ett av dem var när vi vann med 2-0 hemma mot Malmö FF, Leffe Strandh gjorde båda målen. Kommer ihåg att det var magisk stämning den kvällen.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Någon hemmamatch när jag satt i gamla kurvan på västra, kommer inte ihåg vilka vi spelade mot.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

SM-guldet, var även med och firade lite på Mosebacke framåt natten.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Måste nog bli Sten-Ove "Putte" Ramberg, han var helt fantastisk!

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Åker oftast direkt till matchen, kaffe och en korv i halvtid, åker sen oftast direkt hem. Vid seger kan det vara kul att träffa några polare på söder.

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

Senaste året så sitter jag oftast med Gustaf Grauers på hedersläktaren.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Passar nog bäst som nummer 12.

Den legendariske materialförvaltaren Börje Lundberg, vad har du att säga om honom?

Han är en härlig person som nog gillade allra bäst att sitta och dricka kaffe och surra med spelarna som kom tidigt till träningarna. Var lite glömsk när vi skulle på träning innan Tipscupmatch i Holland. Glömde västar, koner, dricka och bollar. Vad fick du med dig då frågade nån? - Ingenting, sa Börje!

Hur är det, har du fortfarande en schysst rabatt på Konsum efter reklamkampanjen 1995?

Det har jag förträngt tror jag, men de har inte skickat rabattkort direkt.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Ingenting faktiskt, men det har varit rolig läsning.

Släkten är värst heter det ju, ryktet säger att din kära fru (och hela hennes familj) är gårdare. Berätta hur en släktträff kan gå till, ligger Lars Norén i lä?

Ja, det kan bli lite stel stämning ibland. Känns bra att Isak 9 år åtminstone börjat lira i Bajen.

Grattis i efterskott till giftermålet. Det snackas om en speciell bröllopstårta. Kan du berätta (och snälla säg att du tog en bit av den rätta sidan...).

Det var väl någon slags försoningstårta mellan Bajen och Djurg..., den var god!

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Hemsidan, kompisar, hifhistoria om man vill kolla upp nåt.

Vad har du för känslor rörande kommande arenabyte?

Fantastiskt år för spelarna, de får avsluta eran på Söderstadion och vara med på nystarten på vår nya arena under samma år. Förhoppningsvis blir det ett stort år för publiken också, även om det kan bli lite sorgligt framåt sommaren.

Att vi kommer dela arena med ett visst annat onämnbart lag. Vad anser du om det?

Hade varit skönare om vi kunde vara ensamma där, men jag hoppas det kommer funka.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Hammarby IF Fotboll.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Hoppas verkligen att vi går upp i år igen, gör vi det så kan det bli några härliga år framöver.

Ryktet säger att du är en djävel på att dansa Pasodoble. Vad har du att säga om det?

Jo, trodde jag kunde dansa det på en nyårsfest en gång med Maria Bild, Andreas proffsdansarfru. Nej, jag kan nog inte det helt enkelt.

Initierade källor säger att du skryter om din enastående syn. "Norra europas bästa jack" lär du ha sagt. Så varför kan du inte se saker som ligger precis framför näsan?

Kan se grejer på långt håll, det är bra så.

Rykten från förr säger att du som yngre hade en viss grad av klantighet i kroppen. Vad hände egentligen då du slog i struphuvudet i en skolbänk och fick åka till sjukhuset? Och hur i hela fridens dar gick det till när du en vecka innan studenten passade på att bryta näsbenet?

Fick åka till sjukhus några gånger för att jag var lite klantig. Värst var när jag spelade innebandy och skulle veva upp en basketkorg och veven på nåt sätt lossnade från väggen när jag tog i, så jag svingade veven rakt över näsan. Fick skrika till polarna att de skulle sluta garva och att näsan faktiskt var alldeles sne.

Enligt uppgift har du två gudar, Bob Marley och Maradona. Kan du utveckla detta?

Bob Marley är total harmoni för mig, största minnet av honom fick jag för ett antal år sen på underbar semester på Jamaica. Maradona var min stora idol, hade varit kul att se honom live i Neapel.

Vår hemlige fotograf har lyckats ta en bild i din garderob. Den föreställer en vit fotbollsskjorta. Vad är detta för något?

Mina första år i Bajen hade vi Nippe Nilsson som materialare, en suverän människa. Nippe gav tröjan till mig och enligt myten ska Nacka ha burit den vid något tillfälle.

Tack Jensa för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Som man känner varje vår när serien närmar sig, det här året blir ett bra år.

Nästa intervjuoffer

Jensas tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Kenneth "Lunkan" Lundquist, en störskön och trevlig Bajare som jag träffade på rätt ofta under några år när jag bodde på Bondegatan. Bästa minnet av Lunkan är när jag och en kompis satt på El Mundo och han bara skulle titta in på väg hem från konsum. Så att inte fisken skulle tina innan han kom hem hängde han konsumpåsen på en krok utanför, den blev kvar där i flera timmar. Har inte träffat Lunkan på flera år, skulle vara kul om ni tog ett snack med honom.
Jens Gustafson von Zeipel

Länkar relaterade till intervjun

Jens profil hos Soccerdatabase (Klicka här)

Jobbagent på Haninge Kommun (Klicka här)

Bob Marleys officiella sida (Klicka här)

Gör som Jens, bli en fena på Pasodoble (Klicka här)

Här går Jens igång, restaurang Nostrano (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020