Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#15 - Benjamin Thorén

Intervjudatum: 2013-02-02

xG

Född

13 maj 1965

Bor

S:t Eriksplan, Stockholm

Familj

Tre syskon med familjer, mamma, sambo och 22-åriga katten Lenin.

Femtonde grönvita profil ut är eldsjälen bakom den fantastiska hemsidan HIF Historia. Journalisten Benjamin Thorén har sedan 2010 ideellt drivit denna fullmatade hemsida med bajenkärlek. Efter utbildning på JMK har denne grönvita hjälte jobbat en längre tid på Aftonbladet, numera huserar han på Sveriges Radio där webbansvar och fotografering står på menyn. Benjamin var med och startade upp Matteus IF och var en nyckelspelare i denna klassiska klubb. Benjamin är mottagare av stipendiet "Pelle Lindberghs Minne" som tilldelades honom under Bajenkvällen på Hovet lördagen den andra februari 2013. Monica Willberg och Benjamin är de första i Bajenfamiljen som erhåller detta stipendie någonsin.

Hej Benjmin, hur är läget Just Idag?

Riktigt bra. Fredag, har slumrat lite efter jobbet och i morgon vinner jag som vanligt 180 miljoner på Lotto.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Min drygt två år äldre bror var Hammarbyare. Då finns inga alternativ.

Urban Rybrink rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Vi pluggade nästan samtidigt på journalisthögskolan, och har morsat och snackat när vi setts sedan dess. Han är en av alla viktiga personer som jobbar ideellt för föreningen på olika sätt, även om han även varit anställd på fotbollen under en period. Tack vare honom har arbetet med historiesidan gått extremt smidigt, då han "introducerat" mig till Kanalplan och Hammarby IF. Att han är trevlig och sympatisk och allt det där behöver jag ju inte säga.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Vi bodde i Hagsätra när jag föddes, men var bara två när vi flyttade till Vasastan. Vårt hem var en central punkt för föräldrarnas bekanta och de fyra barnens kompisar. Nån gång rymde någon hemifrån och hamnade i en vrå hos oss. När man kom hem från plugget så kunde man snubbla rakt in i en tv-inspelning. Kom man sent kunde två av brorsans kompisar sitta och snacka i vardagsrummet när alla andra gått och lagt sig. Som eremit har jag blivit rätt udda då jag gillar att ha folk omkring mig.

Ryktet säger att du inte är den ende journalisten i släkten, stämmer det?

Med alla journalistgener som vi fått, är det rätt konstigt att det bara är jag av fyra syskon som gått samma väg. Ja, en av syrrorna jobbar på SVT och har gjort det mesta man kan göra i ett kontrollrum. Men för att ta stamträdet: morfar hette Harry Söderström och var sportreporter på DN under signaturen Stream. Han skötte bland annat tipset under drygt 20 år. Mamma heter Lill Thorén och är journalist och författare. Hon har även arbetat med radio och tv, framför allt då med pappa Ulf Thorén som gjorde sina program under 60- och 70-talen. De hette "Lilla Journalen" "Hänt i veckan" och "Hvar fjortonde dag". Hans bror hette Arne Thorén och var under många år utrikeskorrespondent i USA. När han var drygt 20 år gammal, fick han bland annat möjlighet att intervjua den amerikanska presidenten ensam i en kvart. Skulle vara lite svårt nu, tror jag... Deras far hette Jerker Thorén. Han var reporter, och även chefredaktör under några år, på Göteborgs-Tidningen. Nu i veckan fick jag en länk till en tv-station i USA där ett kusinbarn rapporterade från ett sjukhus. Så det verkar sprida sig på den sidan Atlanten också.

Enligt uppgift har du lirat boll med självaste "Nacka". Detta måste du berätta om.

Solna-Länkarna är ett sällskap för alkoholister som försöker lägga av. De fanns då i Hagalund och såna som farsan, Nacka och Cornelis tillhörde väl då och då klientelet. Vid något tillfälle åkte vi med till någon slags kursgård ute på landet. Och då var bland annat Nacka och någon av sönerna där. Det var ett helt gäng som delade upp och spelade fotboll. Jag var 7-8 år gammal. Men jag måste säga att jag var besviken. Jag hade hört så mycket om "Nacka", så när jag såg att det bara var en gammal gubbe som inte alls snurrade upp alla så tyckte jag inte att det var någon större pryl. Å andra sidan, man har ju en del knäppa bilder i huvet när man i den åldern. Jag blev lika besviken när jag såg kungen och han inte såg ut som kungar på spelkort. Så fotboll med Nacka var pärlor för svin. Jag var inte värdig, hehe. I tonåren så träffade jag morfar i samband med en Hammarbymatch på Hovet. Han brukade då sitta med bland annat "Plutten" Andersson. Jag hälsade förstås men hajade inte storheten i det heller.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag jobbar, även om jag generellt tycker att det är slöseri med tid. Den där guden "Arbetslinjen" måste nån göra något åt.

Du jobbade länge på Aftonbladet, med vad och varför slutade du din anställning där?

De ville bli av med folk och erbjöd ett bra avgångsvederlag. Jag var inte i riskzonen på något sätt, men efter en veckas ångest så tog jag beslutet att sluta. Jag har inte ångrat det en enda gång, förutom någon sekund då jag insett att trots att jag inte har något jobb så fortsätter brevbäraren att trycka ner fönsterkuvert i min brevlåda.

Hur ser din karriär ut inom Sveriges Radio ut?

Någon karriär existerar tyvärr inte. Jag är bara i första kurvan i ett hinderlopp fyllt av programanställningar, vikariat, LAS-perioder och anställningstrixande som det semistatliga public service har utvecklat till perfektion.

Du som fotograferar mycket, vilken är din favoritsport att föreviga på bild, och varför?

Ja, jag fotograferar mycket. Men jag är absolut ingen fotograf. Jag är en person med kamera. Det är egentligen pinsamt hur lite jag hajar av hur kameran funkar. Jag fick i alla fall min första systemkamera för 32 år sen... Sport, ja. Jag tycker nog det är ungefär lika roligt. Lagsporterna kan ju ge många situationer, så de är väl lite roligare. Speedway är ju liksom bara luta i kurva och grussprut och inte mycket mer. Fast herrfotbollen plåtar jag nästan aldrig. Då vill jag bara vara supporter.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Inget. För när jag gör det så kommer jag på att då skulle nutiden se annorlunda ut. Men det är klart att jag skulle vilja radera ut de gånger jag gjort dumma saker, det är klart.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Just nu är jag webbis på SR Minnen på deltid till och med maj. I februari fyller jag ut arbetstiden på SR:s barnwebb. Jag hoppas att de kan tråckla ihop en tjänst som bara fortsätter och att de nån gång framöver glömmer bort att slänga ut mig utan istället ger mig en anställning. Min högsta önskan just nu är att beställarna (alltså de som bestämmer vilka program som ska sändas i radio) köper mitt programförslag. Då blir det jobb över sommaren också.

Du var ju med i uppstartandet av Bajen Fans ishockeyförening, kan du berätta lite om det?

Nej, jag var faktiskt inte med över huvud taget. Jag känner ju dem som gjorde det och följde med på forum och så. Men nej, det var helt och hållet Sverre Furberg, Magnus Landström och några till som jobbade häcken av sig.

Det sägs att det fanns en dispyt med en viss Karl P inom Bajen Fans ishockeyförening med dig inblandad, vad handlade det om?

Nu påminner du mig om något jag glömt bort. Det var ingen större grej. I perioden efter Hammarby Hockeys konkurs och Bajen Fans Hockeys start så var det förstås mycket snack på forum. Vid något tillfälle tyckte jag att diskussionerna bara handlade om en tidigare konflikt mellan några människor. Då tyckte jag att det var viktigare att lägga energi på framtiden i stället för att älta gamla oförrätter. Det tolkades som om jag stod på denne Karl P:s sida, en person som jag bara flyktigt kände till. Det kom bokstavligen till ett sånt där George W. Bush-läge: Är du inte med oss så är du emot oss. Jag gillar inte att hata på entreprenad så då blev det lite kyligt ett tag.

Vad är historien bakom hemsidan HIF Historia? Hur uppstod idén att dra igång den?

På Hammarby Hockeys sida, som jag var med och rattade under en rad år, fanns en liten avdelning om historien som jag byggde ut vartefter. Efter konkursen sparade jag ner hela sajten med alla bortglömda texter och bilder och gjorde den till en renodlad historisk sajt. Vid något tillfälle föreslog någon på gästboken att jag borde göra en likadan sajt fast med hela Hammarby. Jag tyckte det var helt vrickat. Det är ju ett tröstlöst evighetsjobb att ens försöka. Samma kväll satte jag igång.

HIF Historia sköter du ideellt, hur många timmar i veckan lägger du ned på detta mästerverk?

Jag började under ledigheten efter Aftonbladet. Jag konsultade bara då och då och hade mycket tid över, så det blev väldigt mycket. Att uppdatera ett nytt år tar ungefär två fullmatade arbetsveckor. Det vet jag, för det gjorde jag 2010. Så nu försöker jag dela upp det, gör lite när vintersporterna är klara och resten i december. Däremellan så beror det på om jag har något inflöde av grejer. I somras plockade jag en hel del från Stockholms stadsarkiv och då blev det några veckor varje dag. Jag går på lust. Har jag ingen lust i några veckor så gör jag inget. ... Hm, nu märker jag att jag inte svarar på frågan. Har ingen aning. Nån timme i veckan blir det väl alltid. Och så upp till all vaken tid.

Vilken är den vanligaste frågan du får som rör HIF Historia?

Jag får så få frågor att ingen har kommit två gånger ännu. Jo, kanske det här med hur det började. Den har jag väl svarat tre gånger på nu.

I en intervju i tidningen Södermalmsnytt myntade du uttrycket "Bajenporr". Vad innebär det och/eller kan man se det på valfri betalkanal?

Bajenporr är som en riktig snuskig herrtidning, fast i stället för en bystig blondin på mittuppslaget så är det en bandytabell från 1932.
Av någon anledning så tycker jag ord som slutar med suffixet "-godis" är äckliga. När jag hör kommentatorer som säger "fotbollsgodis" så stänger jag av. Äckliga ord är något som vår familj, under ledning av en svåger, samlar på. Personligen tycker jag "örongodis" är det äckligaste. Men även "tarmludd", "självplock" och "armhåla" är rätt äckliga. Så, bajenporr är samma sak som bajeng***s.

Du har ju personligen läst protokollet som bevisar att Thomas Brolin var klar för Bajen 1989. Vad är din teori om vad som egentligen hände sedan?

Vet nästan ingenting om hur värvningar går till. Kanske att de hade pratat med Brolin och bestämt något, och sen har någon av parterna ångrat sig.

På SVT går just nu serien "En pilgrims död". Din profilbild på Facebook påminner om en viss fantombild. Exakt vad gjorde du på kvällen den 28:e februari 1986?

Nej, du får nog träna lite på "Finns i sjön" för du skulle ju para ihop en struts och en gräsklippare och tro att det var samma bild! Jag skickar med en bild från den 28 februari 1986 tagen vid en turnering i Nynäshamn. Då har du både min "fantombild" och ett vattentätt alibi. [Benjamins bild finns längre ned på sidan, avgör själv. BI:s anm]

Hur ser din egna sportkarriär ut?

Har gjort så mycket så att det bara skulle bli en trist uppräkning. Det mest avancerade var division 4-hockey i Skarpnäcks AIK och division 7-fotboll i Matteus IF.

Du gjorde stort avtryck i Matteus IF, berätta om den epoken.

Vi satt ett gäng i vårt vardagsrum och bildade ett fotbollslag som fick heta Matteusskolans IF (eftersom skolan sponsrade första tröjorna). I laget var jag väl en Hermansson-typ. "BEMMA SPRING" brukade vara en vanlig replik, framför allt från Matte Nyström (ja, han på SVT-sporten) som gillade att slå avgörande passningar. Och så sprang jag utav helvete och gjorde ett och annat mål. Klubben höll väl ut i drygt tio år och hade överrepresentation av journalister. Det var halva SVT-sporten, frilansare, datatidningsmoguler, ja en massa olika. De sista åren blev jag placerad ute på kanten. Så det blev mest terränglöpning och det var inget kul.

Bonniers slanglexikon, vad är det och varför skrev du den boken?

Jag saknade en slangordlista som gick från rikssvenska till slang. Kort: Elva år senare gav Bonniers ut den. Efter det så har jag skrivit om den helt och hållet och fyllt på en massa. Googlat vartenda ord och hittat mycket nytt på nätet. Så det finns en ny version klar.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Det är klart att spännande idrott, framför allt Hammarby, får igång en. Annars går jag mest igång (negativt) på idiotiska saker i vårt samhälle.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Ett derby på Råsunda. Hammarby gör två mål. Det kommer jag ihåg för mormors bekant lyfte upp mig på raka armar när det blev mål. Det var troligtvis Hammarby-AIK den 24 september 1970. Den matchen slutade 2-0. Men på våren innan har jag minne av min första hockeymatch. En VM-match mellan Polen och Tjeckoslovakien inför 2 000 åskådare (varför i hela jävla världen kommer man ihåg sånt?) Något jag inte kom ihåg var att jag sa när jag kom hem "Mamma, mamma, verkligheten sänds i färg!!!" Vi hade bara svartvit tv då.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Karlstad 6-0 1989.
Jag kommer aldrig att få uppleva ett sånt Hollywoodupplägg mer i mitt liv.
Varför? Jo, i hela mitt medvetna liv hade Bajen legat i allsvenskan. När de åkte ur var det därför total katastrof.
Säsongen i tvåan startade okej men inte bra. Och sedan hade laget flera fullkomliga ångestveckor under sommaren med förlust efter förlust.
Under hösten började man vinna. Sakta segade man sig i kapp, tills Vasalund lyckades maska till sig ett oavgjort, så att det nästan var kört med några få omgångar kvar.
Inför sista matchen krävdes ett under. När det var fem minuter kvar krävdes ett mirakel. Alla vet ju vad som hände. Minuterna mellan 5-0 och 6-0, när hoppet på allvar hade tänts var helt makalös. 700 personer som bara skriker rakt ut. Framåt, framåt. Och så målet ...
Nej, SM-guldet är faktiskt inte i närheten (även om den långsiktiga njutningen var större. Man njuter ju nästan fortfarande).

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Herregud, vilken fråga. Att någon kan svara är obegripligt. En spelare med grönvit tröja är min absoluta favorit.
Sedan finns det ju såna som har varit en njutning att se. Och då kan jag ju nämna... Nej, jag kan inte. Det här är ett intervjusvar, inte en matrikel.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

De senaste fyra åren: åker dit - surar - åker hem.
Jag tycker att en match är tillräckligt förlösande så jag vill ha total kontroll. Då kan man njuta av känslostormarna fullkomligt. Men gärna en segeröl efteråt.

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

Norra läktaren, på sittplats sektion L, fem meter från klacken under den närmaste stolpen. Efter sommaren någonstans halvvägs till Nynäshamn.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Förr i tiden Hermansson, som sagt. Nu mer Kennedy. Jag är en jävel på att passa igenom åtta pers, om ni fattar. Jag har en sån där matematisk hjärna som räknar ut var alla spelarna finns när bollen kommer rullande. Och jag är ganska kreativ när jag dribblar. Fast jag är rätt dålig på allt annat.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Hade hört det nån gång, i övrigt ingenting.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Jag har vissa sajter jag scannar varje dag, andra en gång i veckan. Det är de stora sektionernas sidor, supportersidor och svenskafans.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Nu kan jag skryta lite, för det är bara jag och en till som är medlem i fyra sektioner. Fotboll, bandy, damfotboll och handboll. Sen Bajen Fans Hockey. Supportersekterna är Bajen Fans, Sällskapet Hammarbyveteranerna, Hammarbys Supporterklubb och Bamsingarna.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Om säger fem år så har bandyn tagit minst ett guld till, handbollen har åtminstone varit uppe i final, fotbollen har gjort en toksäsong där de leder i 22 omgångar och döms bort av Martin Hansson i en avgörande match, damerna skuggar topplagen i allsvenskan, friidrotten tar fler och fler guld varje år, hockeyn nosar på Allsvenskan (fast de klarar sig kvar och går till play off och åker ut mot Färjestad). Speedwayen tar äntligen sitt SM-guld, liksom rugbyn. Åtminstone en Hammarbyförening har akut brist på pengar varje år.

Ett stort grattis till stipendiet "Pelle Lindbergs minne", en klassisk fråga: Hur känns det?

Det känns riktigt bra. Jag blir glad över att det jag har gjort och gör är uppskattat.

Tack Benjamin för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Varsågod, det var kul. Jag kommer säkert på en massa saker jag har missat. Speciellt en massa visa avslutningord jag inte kommer på nu.

Nästa intervjuoffer

Benjamins tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Jag tycker att ni ska intervjua Magnus Hagström. Han är en frilansjournalist som skrivit om Bajen så länge att jag tror han snodde ihop en notis till någon av Stockholmstidningarna redan då Schönthal bildade roddklubben. Han är en genomtrevlig ur-Bajare som man inte kan ringa, för då snackar man bara bort flera timmar.
Benjamin Thorén

Länkar relaterade till intervjun

HIF Historia (Klicka här)

Bajenkavlen hos Bara Bajen (Klicka här)

Hyllning hos Årstakexen (Klicka här)

Södermalmsnytt om HIF Historia (Klicka här)

Matteus IF, presentation av "Bemma" Thorén (Klicka här)

Benjamins Facebooksida (Klicka här)

Krönika hos Aftonbladet (december 2000) (Klicka här)

Pelle Lindberghs Minne - Stipendiater 2013 (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020