Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#14 - Urban Rybrink

Intervjudatum: 2013-01-26

xG

Född

1969

Bor

Sandfjärdsgatan, Årstas Manhattan

Familj

Två underbara döttrar

Nummer fjorton ut i intervjuserien är Urban Rybrink. En entreprenör som i skrivande stund främst sysselsätter sig med ordförandeskapet för Hammarby Damfotboll samt kommunikationschefsrollen på Kungliga biblioteket. Han är även ledamot i Hammarby IF:s styrelse och en av Hammarbys representanter i Stockholms-alliansens styrelse samt innehar styrelseuppdrag i Svensk bokkonst. Urban har tidigare varit speaker på Söderstadion under en herrans massa år samt mellan 2006 och 2010 informationschef hos Hammarby Fotboll. Yttermera har Urban härjat runt på Sveriges Radio en längre tid. För de läsare som fortfarande har minnen kvar från åttiotalet har Urban nog ett bra tips på en radiokanal.

Hej Urban, hur är läget Just Idag?

Idag är en helt ledig kväll. Det kan ju låta märkligt, men fritiden fylls ofta av ideellt arbete. Den här veckan har det varit två styrelsemöten, ett för HIF och ett för Hammarby Damfotboll.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Hur jag blev hammarbyit vet jag inte. Det har alltid funnits där. Min mamma brukar retas med att jag var djurgårdare en vecka då någon grannunge lurade i mig att det var bättre eftersom Gröna Lund och Skansen låg där, men det gick snabbt över.

Ylva Johansson rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om henne?

Det jag känner till om Ylvas yrkesliv skiljer sig inte från alla som tar del av nyhetsflödet. Däremot är Ylvas engagemang för Hammarby stort. Hon är mer eller mindre fanatisk bajare och fotbollsälskare och besöker oss på Kanalplan och herrarna på Söderstadion så ofta hon kan.

Ylva Johansson hävdar att du som ordförande för Hammarby Damfotboll har gett föreningen både nytändning och stabilitet, vad menar hon med det tror du?

Det är alltid svårt att tolka andras uttalanden, men det är ingen hemlighet att Hammarby var illa ute för ett år sedan då vi åkte ur Damallsvenskan och många spelare lämnade klubben. Styrelsen har lagt ner ett mycket hårt arbete för att vända trenden under 2012 och tillsammans med ledare och spelare har vi lämnat en framgångsrik säsong bakom oss och rustar för en bättre säsong 2013 i Elitettan på Kanalplan.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag är uppväxt i Skärholmen. Gick i klassiska miljonbyggesskolor och i Skärholmens gymnasium som måste ha varit bland de fulaste gymnasieskolorna i landet. Om jag har förstått det rätt är det nedlagt nu.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag försörjer mig som kommunikationschef för Kungliga biblioteket. Det är en uppgift som är precis lika inspirerande som den låter att få arbeta med kommunikation på ett ställe där man rör sig mellan audiovisuella samlingar och Strindbergs originalmanuskript. Givetvis finns samtliga Hammarbyiten bevarade på KB.

Urban Radio, vad är det för något, hur många lyssnare har den?

Urban Radio är den första svenska renodlade 80-talssationen och sänder dygnet runt på webben, www.urbanradio.se. På något sätt kom jag underfund med att det var genomförbart att starta en webbradiostation. Tillsammans med bajenprofilen Kent Granqvist, som bl a sänder radio för www.barabajen.se, så förverkligade vi iden. Att det blev 80-tal är inte för att det är en favoritgenre utan för att stationen behövde ett tydligt format. Urban Radio har ca 150-200 lyssnare om dagen.

På Urban Radios hemsida kan man rösta på sin favoritdokusåpa från 80-talet. Vilken är din favorit och varför?

Att såpor (inte dokusåpor=skillnaden mellan 80- och 90-tal) är för omröstning på sajten beror mer på att jag inte bytt ut den på länge. Ska jag välja en favoritsåpa från tiden så blir det Storstad eftersom den spelades in vid min dåvarande bostad på Kungsholmen och för att det fanns två rollkaraktärer som hette Coma och Bimbo.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Vad jag ångrar mest? Att jag inte åkte på utbytesår till USA under gymnasietiden och att Katrin Sundberg (häxan surtant) antydde att hon ville skriva material tillsammans med mig, men jag fattade inte och nappade inte.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Det är naturligtvis mina döttrar som står i centrum. I övrigt har jag nyligen skilt mig och flyttat till Årsta så det är mycket nya vanor i livet. När det gäller framtiden är jag inte så mycket för att planera. Jag tycker om att låta livet överraska mig.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Orättvisor får mig att gå igång. Det är kanske ett ganska trist och förutsägbart svar. Just nu är det tydligt att kvinnlig lagidrott inte prioriteras tillräckligt i Stockholm. Det är dags att det görs en satsning på damfotbollen så vi får fler tjejer som idrottar och bygger förebilder åt yngre. Sen påverkar musik mig väldigt mycket emotionellt och är central i mitt liv.

Vad är dina tankar om Anders Burius, den s.k. "KB-mannen". Chefen på Kungliga Biblioteket som stal värdefulla böcker och sålde dem vidare? Har ni fortfarande inte fått tillbaka en enda av de stulna böckerna?

Jag jobbade ju inte på KB när böckerna stals, så jag har ingen relation till själva händelsen. Däremot var jag med om ett fantastiskt äventyr i somras då vi fick tillbaka den första av de stulna böckerna. En atlas från 1597 över den Nya världen, dvs Amerika. Vi ville nå ut med budskapet att vi fortfarande jagar böckerna och att vi inte tänker ge oss så jag var med och arrangerade en presskonferens på Manhattan i New York och vi fick ett enormt genomslag. Det blev en världsnyhet med notiser i tidningar i hela världen. Jättekul!

Vilket är ditt första grönvita minne?

Jag vet faktiskt inte. Jag minns att vi hade en massa spelare från början på 80-talet som var instruktörer på IFK Stockholms fotbollsskola där jag var med. Och så var det säkert några matcher i Stockholm cup ute på Vårbergs IP, där a-lagen deltog på den tiden.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Guldet! Och en massa roliga minnen från åren som aktiv ledare i Hammarby.

Under din tid som speaker på Söderstadion, vilken är din värsta felsägning?

Jag skulle läsa laguppställningen en gång och kom till Karl-Oskar Fjörtoft. Samtidigt dök hans smeknamn KAOS upp i huvudet och jag fick en låsning. Jag hann bara säga Karl-Oskar och tappade bort hans efternamn. Jag löste det genom att låtsas att micken krånglade och sa Örtoft, så det skulle verka som Fj försvann i störningen.

Hur var det som supporter att jobba i Hammarby Fotboll?

I början var det märkligt, men man måste förhålla sig professionellt för att göra ett bra jobb. Det fanns situationer där supporteridentiteten fick vika för arbetet för att jag skulle förhålla mig professionell.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Kenta Ohlsson, Kennedy, Petter Andersson, Kicki Bengtsson och Göran Rosendahl.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Det är olika på matchdagar, men jag hinner sällan "värma upp" innan match. Jag och pappa brukar gå och se matcherna ihop och vi försöker gå och äta en bit innan om vi hinner. Ganska odramatiskt alltså. För tjugo år sedan var det däremot en jäkla massa meck och vidskepligheter.

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

Jag har suttit på Södra, nästan bredvid spelargången. Jag är osäker på om det blir något säsongskort i år eftersom jag är varannan veckas pappa, så jag kommer säkerligen missa en del matcher.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Jag är ganska nöjd med att stå vid sidan av planen. Som ledare gör jag mest nytta för laget.

Du har uppenbarligen ett stort idrottsintresse. Har du själv utövat någon sport?

Jag spelade fotboll i tio år i IFK Stockholm och bandy i samma förening i två år. Fotbollen gick hyfsat, men bandyliret var en katastrof. Jag har också ett meriterande spel i universitetscupen då jag pluggade på JMK. I laget AC Paparazzi.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Jag är lite osäker, men jag har för mig att ni är ett gäng som gör en utlandsresa per år och så har jag pluggat, inte i samma klass dock, samtidigt som lillmyran i ert gäng.

En fågel viskade i mitt öra och undrar om dina tatueringar och vad de har för betydelse. Kan vi få en beskrivning av dessa (både utseende och betydelse)?

Den första tatueringen jag gjorde var Bajens klubbmärke på armen. Sen har jag mina döttrars förnamn på underarmarna. På högerarmen har jag tre fantastiska tatueringar av Ella Fitzgerald, Billie Holiday och Sarah Vaughan. Jag ska nog klämma in Nina Simone också innan bilderna ska bindas ihop. Jag gillar jazz helt enkelt. Min tatuerare är Fru Dufva på Bläckbyrån i Gröndal. Hon är helt galet bra!

Söderbönorna krigar ju vidare i Elitettan 2013, har du en slogan/uppmaning till allmänheten som gör att de kommer till Kanalplan och hejar?

Det finns två hammarbyanledningar att komma till Kanalplan. Damlaget spelar en väldigt rolig fotboll och de spelar med hjärtat. Det finns inga pengar i damfotbollen utan tjejerna kämpar för att kunna utöva sin idrott och de är riktiga bajare i stort sett allihop. Kom dit och stötta laget. I år har vi derbyn mot Gnaget och Djurgårn också.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Jag läser nästa aldrig hemsidor och sånt längre. Det är inte så viktigt att vara först med information för mig. Jag tar del av ganska mycket via sociala medier, t ex facebook och twitter. @rybrink heter jag på twitter.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Hammarby IF Damfotbollförening, Sällskapet Hammarbyveteranerna och Hammarby Supporterklubb. Jag brukar vara medlem i Hammarby IF Fotbollförening också, men jag har inte fått något inbetalningskort i år. Jag fixar väl till det i alla fall så småningom.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Hammarbys medlemsföreningar har ganska olika förutsättningar. Friidrotten är ju de som är mest framgångsrika de senaste åren. Tendensen är väl annars just nu att de stora föreningarna blir större och de mindre föreningarna blir ännu mindre.

En gång om året är du på den "Årliga Hammarbykonferensen". Vad är detta, vilka är där, vad avhandlas där?

Det är faktiskt jag som skapat Hammarbykonferensen. Det är en dag då alla styrelseledamöter i alla medlemsföreningar bjuds in till föreläsningar med generösa pauser så man hinner träffas över föreningsgränserna. Hammarby tappade den sammanhållningen då man blev en alliansförening, vilket är helt naturligt, men det här är ett sätt att utbyta erfarenheter och få inspiration av bra föreläsningar. I år är det journalisten Jens Lind, RF:s generalsekreterare Erik Strand och Hammarby Friidrotts ordförande Ingvar Åstrand som ska tala. Assisterande förbundskaptenen Lilli Persson skulle vara med också, men sa återbud.

Om/när du har egentid, vad intresserar du dig för då?

Jag är en mycket stor musikkonsument och gillar i stort sett alla genrer, men har en stor kärlek till jazz, funk och soul. Jag går ofta på konserter. Och jag tycker om att resa.

Ryktet säger att du är/har varit medlem i huliganfraktionen HAH (Hammarby Akademiska Huliganer). Berätta allt om detta.

Ha ha... Vi var ett gäng som gick på Söderstadion och Zinken och som alla andra fotbollsälskare fick vi höra att det bara var skit på läktarna. Då skulle ju alla ha något namn på sin gruppering och eftersom vi var högutbildade nästan allihop så hade vi namnet Hammarbys Akademiska Huliganer, HAH. Men det var ingen formell gruppering utan bara ett namn vi använde.

Tack Urban för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Jag brukar alltid uppmana människor att engagera sig ideellt i Hammarby. För att föreningarna ska kunna utvecklas behövs människor som är beredda att hugga i och hjälpa till. Idrotten bygger på ideellt engagemang. Så innan man skriker avgå efter en ideellt arbetande person kan man försöka värva in två nya. Självklart tycker jag att ni ska engagera er i Hammarby Damfotboll och vara med på vår resa mot allsvenskan och framtida sm-guld.

Nästa intervjuoffer

Urbans tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Jag tycker ni ska intervua Bemma, Benjamin Thoren om hans engagemang i Hammarbys historia. Han driver www.hifhistoria.se.
Urban Rybrink

Länkar relaterade till intervjun

Urbans Twitter (Klicka här)

Urban Radio (Klicka här)

Urban Radio på Facebook (Klicka här)

Söderbönornas pressrum (Klicka här)

Kungliga Biblioteket (Klicka här)

KB-mannen Burius (Klicka här)

Artikel i New York Times om den återfunna boken "1597 Wytfliet atlas" (Klicka här)

HAH (Hammarby Akademiska Huliganer) nämns i denna artikel hos Svenska Fans (från 2004) (Klicka här)

TV-såpan Storstads sida hos IMDB (Bajaren Joel Kinnaman spelade karaktären Felix Lundström för er som inte kommer ihåg...) (Klicka här)

Tatueringsstudion Bläckbyråns sida på Facebook (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020