Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#12 - Ylva Johansson

Intervjudatum: 2013-01-20

xG

Född

1964 i Huddinge.

Bor

I stor lägenhet på Kungsholmen.

Familj

Tre egna barn: Kim 18 år, Lotten 18 år och Anton 12 år. Gift med Erik Åsbrink. Tre vuxna bonusbarn.

Nr 12 i bajensammanhang är ju något speciellt, tolfte person ut i intervjuserien är ingen mindre än Ylva Johansson. Denna ärkebajare syns frekvent både på Söderstadion och Kanalplan påhejandes sitt favoritlag. Ylva är framför allt känd i sin politiska roll för Socialdemokraterna men har många andra strängar på sin lyra. Hon är bland annat ordförande för Stockholms Fotbollsförbund och detsamma för Hammarby Damfotbolls valberedning. På CV:et står också utbildad ämneslärare i matematik och fysik. Ryktet säger att Ylva har en fotbollskarriär i den anrika föreningen BK Träsket, vi får se om det stämmer.

Hej Ylva, hur är läget Just Idag?

Tack bra. Kul att komma igång igen efter en skön julledighet. Men jag trivs inte med vinter - längtar till våren.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Jag är uppvuxen söder om stan så Hammarby har alltid legat mig nära men jag blev inte bajare förrän i vuxen ålder när min dåvarande man tog med mig till Söderstadion.

Hanna Olsson rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om henne?

En riktig bajen-tjej som nu är tillbaks på Kanalplan. Jag känner henne inte men har ju sett henne spela.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag är född i Huddinge men uppvuxen i Botkyrka/Salem. Jag är uppvuxen i skolor och miljöer präglade av att alla var inflyttade, från andra länder eller från helt andra delar av Sverige. Det skapar en mix som jag trivs med. Jag trivdes aldrig särskilt bra i skolan vilket var ett skäl till att jag bestämde mig för att bli mattelärare för att jag ville ändra på mycket. Jag gick i Tumba gymnasium och var mycket aktiv som ordförande i elevkåren.

Ryktet säger att du har en karriär som fotbollspelare bakom dig i BK Träsket. Stämmer det? Om så, berätta allt.

Ingen karriär, precis, men det stämmer att jag har spelat i BK Träsket, oftast som högerback. Jag började spela fotboll först vid 20 år i Malmö AIF och älskade det från första stund. Tyvärr var min kärlek större än min förmåga, men mycket kul har jag haft med fotbollen.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag är idag riksdagsledamot och får ett riksdagsarvode som kan jämställas med en bra lön. Jag tycker att det är fint att vara förtroendevald. Vart fjärde år kan man antingen vinna ett större ökat förtroende eller helt förlora det, det är en utmaning. Mitt "riktiga yrke" är matematik/fysik-lärare.

Du är ordförande för Stockholms Fotbollsförbund (STFF), vilken/vilka frågor brinner du mest för där?

Det är ett roligt uppdrag. Viktigast är nog att få fram fler fotbollsplaner i så att alla som vill ska kunna spela fotboll i Stockholm. Så är det inte idag och Stockholm växer hela tiden. Men jag har också stridit hårt mot det orimliga påfundet att stockholmsklubbarna skall betala miljonbelopp för polisens insatser som vi alla redan har betalat via skattsedeln. En viktig uppgift är också att hävda Stockholms intressen inom SvFF.

Du startade din politiska karriär inom (V) för att sedan göra en Bosman till (S). Hur kommer det sig?

När jag var 27 år insåg jag att jag var med i fel parti. Jag tog konsekvenserna av det och valde att inte fortsätta mitt dåvarande uppdrag som riksdagsledamot för vänsterpartiet utan gick tillbaks till lärarjobbet. Skälen till att jag valde att lämna (v) var att jag tyckte att partiet, trots namnbytet, hade mycket kommunistiskt gods kvar och ofta agerade populistiskt i riksdagen. Ett annat viktigt skäl var EU. Jag är en varm anhängare av europeiskt samarbete och det är inte (v). Efter några år som fackligt aktiv i Lärarförbundet tog jag sen steget in i socialdemokratin. Det har jag aldrig ångrat, det är här jag hör hemma.

Du är vice ordförande för Arbetsmarknadsutskottet. Ordföranden, Elisabeth Svantesson, är från Örebro. Blir det mycket fotbollssnack nu när vi ligger i samma serie?

Nej, vi har inte pratat fotboll alls. Jag har inte fått intrycket att hon är särskilt fotbollsintresserad.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Det vet jag inte. Jag har såklart gjort många misstag men man lär sig ju förhoppningsvis något av dem så det är sällan jag går omkring och ångrar mig.

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Oj, vilken stor fråga! Idag präglas mitt liv av tre saker: Familjen - jag har ett passionerat förhållande med min man och njuter av att mina barn börjar bli stora, Politiken - jag hatar att vara i opposition och ser fram emot valrörelsen nästa år, Fotbollen - längtar till säsongsstarten på Kanalplan och Söderstadion, premiären på nya arenan och EM på hemmaplan.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Många saker. Jag är en humörmänniska och engagerar mig i mycket. Jag går igång tillsammans med goda vänner som struntar i att jag är en offentlig person utan bara ser mig som Ylva, jag går igång av samhörigheten och de gemensamma hjärtslagen på Söderstadion och Kanalplan, jag går igång varje gång jag ser en annan människa lära sig något nytt och utvecklas. Jag kan också gå igång av ilska - orättvisor gör mig alltid förbannad och väldigt politisk.

I din närhet har du en man med "finansbyxor", skulle inte han kunna trolla fram en massa monetära medel till en viss klubb du sympatiserar med för framtida spelarvärvningar?

Erik har varit politiker och finansminister, då hanterade han statens finanser. Idag försröjer han sig genom uppdrag som styrelseledamot i näringslivet och som rådgivare. Några "finansbyxor" har jag dessvärre inte sett till.

Du har tre egna och tre bonusbarn, hur är det med bajensympatier hos dem?

Både Kim och Lotten är trogna och entusiastiska bajare som är väl hemmastadda på Söderstadion och på Kanalplan. Anton är bajare men inte särskilt engagerad. Bonusbarnen har jag tyvärr inte lyckats värva.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Varje gång vi sjunger "Just idag är jag stark" så ryser jag av lust och förväntan.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Svårt, det finns många. Jag tycker ofta att utveckling och inställning är mer imponerande än briljans. Jag gillade verkligen att se Petter Andersson utvecklas som spelare i Hammarby. Men min idol är Pia Sundhage.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Mitt schema är alltid hårt pressat så jag numer har sällan tid för annat än själva matchen.

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

Jag står på K.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Jag skulle aldrig platsa så det vore säkrast att ha mig på bänken. Men gärna mittback med nr 13.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Inget.

Som utbildad matematiklärare, har du aldrig funderat på att lösa "Goldbachs hypotes"?

Nej. Jag brinner för lärande och vill att alla skall få uppleva lusten och skönheten i matematiken. Har aldrig haft någon längtan efter att själv lösa de olösta gåtorna.

Du har en hemsida/blogg, vad avhandlar du där?

Jag skriver mest om politik, framförallt om jobb och utbildning. Men det blir en del fotboll också. Jag skriver också regelbundet krönikor på www.stff.se under "ordförande har ordet".

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Min bästa info-källa är min son Kim, han har alltid full koll.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Bajen Fans. Hammarby IF DFF och Hammarby IF FF.

Av alla dina politiska uppdrag/placeringar, i vilken har du trivts allra bäst? Och varför.

Som minister. Jag tycker om att ha stort ansvar och stor makt. Det är så mycket jag vill förändra.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Ljus, naturligtvis. Sportsliga framgångar är kanske inte vår bästa gren men vi är bäst ändå :-)

Söderbönorna krigar ju vidare i Elitettan 2013, har du en slogan/uppmaning till allmänheten som gör att de kommer till Kanalplan och hejar?

Det blir heta derbyn mot både Djurgården och AIK i år. Se till att de får känna av styrkan från den grönvita klacken även på Kanalplan!

Till sommaren 2013 kommer ju Söderstadion att flyttat ca 500 meter söderut. Har du redan nu ordnat din plats på nya stället?

Japp. Säsongskortet bokat och betalt.

Hur lämpligt tycker du att det är att Bajen ska dela Söderstadion med en annan (onämnbar) klubb?

Det är en realitet i många städer både i Sverige och utomlands. Inte kul, men nödvändigt tror jag.

Du får obegränsat med pengar, du får värva en spelare till Bajens herrlag och en till damlaget. Vilka blir det?

Antonia Göransson till damlaget och Petter Andersson till herrlaget.

Tack Ylva för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Forza Bajen!

Nästa intervjuoffer

Ylvas tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Urban Rybrink, en man med ett brinnande hammarbyhjärta som sedan ett år tillbaka är ordförande för Hammarby Damfotboll och har gett föreningen både nytändning och stabilitet.
Ylva Johansson

Länkar relaterade till intervjun

Ylvas hemsida (Klicka här)

Ylvas sida hos Socialdemokraterna (Klicka här)

Stockholms Fotbollsförbund (Ordförande har ordet) (Klicka här)

Goldbachs hypotes (Klicka här)

BK Träsket (Klicka här)

Ylva på Twitter (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020