Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#11 - Hanna "Hanno" Olsson

Intervjudatum: 2013-01-04

xG

Född

1986

Bor

Vasastan

Familj

Ma&Pa, två storasystrar och sambo

Elfte person ut i stafetten är ingen mindre än Söderbönornas lagkapten Hanna "Hanno" Olsson. En äkta grönvita hjälte som debuterade i a-laget för sitt kära Bajen redan som fjortonåring i damallsvenskan (yngst i Sverige genom tiderna). Betongexperten Hanna kör hårt även utanför plan. Hon drillar sina undersåtar i byggsvängen med stenhård disciplin och rockar hårt i bandet Putin Sisters!?! Kanske vi också får höra om hennes mjuka sidor då kärleken till "Bonde söker fru" förklaras. Skulle du möta henne på stan hickandes så förstår du vad som är på G...

Hej Hanna, hur är läget Just Idag?

Idag är det bara bra - uppvilad efter 2 veckors julledighet och laddar inför försäsongen som börjar 7:e januari.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Jag är född på Söder, uppväxt på Nytorget. Så det var en självklarhet! Började lira i Bajen redan som 5 åring och sen dess har jag spenderat mycket tid på Kanalplan.

Olle Anrell rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om honom?

Min kompis kille. Är en riktig Bajare så han fick godkänt direkt! Skön kille som är grym på att baka onyttiga bakverk!

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Som sagt har jag bott på Nytorget hela min uppväxt och rörde mig mest mellan Katarina Södra skola och alla sporter jag utövade (även basket, innebandy och sen har jag väl prövat det mesta) Spelade även trumpet men det var svårt att tävla i så min motivation försvann. Jag gick sedan Sofia skolan och Södra Latin så jag har knappt lämnat Söders gränser...
På somrarna hängde vi ute på landstället på Vindö där jag och mina systrar spelade nån bollsport, sprang, körde triathlon eller hittade på andra tävlingar.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Jag jobbar på Skanskas broavdelning som arbetsledare för betongen och tidplanerare. Vi bygger en del av Norra Länken - så 2015 kan ni åka på mina broar vid Gärdet. Hemskt tidiga morgnar i denna bransch...

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Inget!

Hur ser ditt liv ut idag och din framtid de närmsta åren?

Idag går jag upp kl 5 jobbar, tränar, äter middag och somnar kl 21! Visst låter det kul?! Men i år tar vi upp Bajen i allsvenskan. Då slutar jag jobba så det blir fotboll som heltidssysselsättning - och går istället upp som vanligt folk på morgonen.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Att träna! Jag får nästan abstinens om jag inte får träna varje dag... Man är lite skadad men det kunde vart värre.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Jag har faktiskt minnen från mitt första lag när jag spelade i f-85 på den lilla instängslade grusplanen vid Katarina Norra skola. Men ett starkt minne är då jag spelade min första S:t Erikscups match på Tanto och av någon anledning var DN där. Dagen efter var det en stor bild på mig på första sidan när jag jublade (tandlös) efter ett mål med rubriken "Två mål i premiärmatchen". Så man fick ju vänja sig vid publiciteten tidigt...

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Det var nog min allsvenska debut som 14-åring - då jag var den yngsta som spelat allsvensk fotboll. Även då gjorde DN ett reportage (man får väl skryta lite?! Men det kan tilläggas att så många fler gånger har DN inte skrivit om mig...)

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Pia Sundhage! En riktig legend. Fick spela med henne en gång i "Bajen Ladies" - gamla tanter som dragit ihop ett lag i div.3, vi som bänkade i a-laget fick matcha med dem. Pia och de andra kom ca. 5 min innan match, drog på sig en svart-gul randig tröja och hoppade in på plan. Där fick man spela med riktigt rutinerade spelare som stod rätt men löpte dessto mindre, så det var väl det man fick bidra med.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Jag går upp, käkar frukost och tar sen en promenad. Sedan blir det lite vila och lunch antingen hemma eller med några i laget. jag häller i mig så mycket vatten som möjligt. Sen tar jag mig mot Kanalplan och då börjar det pirra till i magen. Sen är det bara fokusering och peppning under matchgenomgång och uppvärmning. Vi tågar ut till "Just idag är jag stark" och då är jag så sjukt stolt över att spela i Hammarby! Sen kör vi över motståndarna och tar 3 poäng. Efter matchen är jag så slut att jag knappt kan sova på kvällen.

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

Säljandes matchprogram (host host, jag är lite bitter över att damlaget gjorde det för 10 år sedan...) Men det slipper vi nu - ni hittar mig på Kanalplan!

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Jag har nr. 20 och då skulle jag spela innermittfält (men ni har bara sett mig på mittbacken - gammal är äldst och man åker bara bakåt i plan ju äldre man blir...)

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Ingenting faktiskt. Men nu vet jag! Låter som en riktigt kul grej!

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

hammarbydamfotboll.se - och Kanalplan på twitter. Måste ni alla följa - det är grymt!

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Damfotbollen antar jag :)

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Då spelar i allafall damlaget i Allsvenskan! Gärna redan nästa år. Det borde herrarna också göra, med de förutsättningar de har skulle i alla fall vi varit uppe redan i år :)

Ryktet säger att familjen Olsson är väldigt tävlingsinriktad, beskriv några udda tävlingar som kan uppstå hos er.

Haha, jo det är sant. Det mesta är tävling - min kille vägrar spela kort eller sällskapsspel med oss då det inte görs för att umgås utan endast för att utse en vinnare och en förlorare.

Som yngst av tre syskon brukar man få sin vilja igenom, stämmer det på dig?

Ja det kan jag nog inte förneka.

Enligt uppgift så brukade du redan som sexåring våldgästa bekantas köksskåp och rota fram chokladpudding, stämmer det och varför skedde det?

Haha, nja. Skulle snarare säga att vi kokade pasta. Jag kallades spagettiHanna då min väns storasyster aldrig sett någon som kunde äta så mycket pasta. Jag käkade hellre kalla penne-pasta till filmen än godis :)

En annan brukar rapa när man druckit några bärs, vad händer med dig? Och hur brukar diskussionerna med dörrvakterna sluta vid dessa tillfällen?

Alltså jag måste säga att Bajen International verkligen gjort en grundlig research... Men kan avslöja att jag inte kan rapa - utan kvällen brukar tillslut sluta med hicka. Vad dörrvakterna tycker om detta får du fråga dem.

Berätta om din medverkan i rockgruppen Putin Sisters, och när släpps första/nästa skiva?

Vi hade stora visioner när vi var naturnördarna på estetskolan Södra Latin. Men det enda vi lyckades släppa var ett hemmainspelat band med låtar för dagisbarn om hur man ska sopsortera. Vår första singel hette "Kompostera allt som du ej ätit upp". Vi väntar fortfarande på att något skivbolag ska vilja släppa den dock... Jag kan också avslöja att Olle Anrells tjej spelade triangel i bandet.

I Grekland 2005 frågade du alla greker du mötte om de gillade "koloss". Varför? och varför är det så roligt?

Humorn på topp! Koloss är roligt vilket språk det än är på.

Berätta om din besatthet av "Bonde söker fru", din gamla fysiklärare Olof och "Dulche de leche".

I Bonde drömmer jag mig bort om vackra gårdar (ok där ljuger jag men man kan inte förklara sin kärlek till detta program). Fysik har alltid varit mitt favoritämne där jag främst gillade att göra frågesporter om vår lärare Olof - han kunde aldrig hålla sig för skratt hur mycket han än försökte. Har nu insett varför han bara gav mig VG i ämnet... Dulce de leche är en sydamerikansk specialitet - jag är lite svag för sydamerika nämligen. Jag håller på Uruguay näst efter Hammarby - Forlan till Bajen!

Hammarby damfotboll har en mental tränare, blir det många Rorschachbilder att gå igenom eller bistår han med annat?

Framförallt har vi visualiserat, tex lukten av benskydd och känslan av att vinna! Samt att träffa tennisbollar upphängda i krysset eller att vägleda varandra i banor med ögonbindel på. Flicklagen måste undrat ganska ofta hur damlaget egentligen tränar. I övrigt så är han en grym låtskrivare inom hiphop-genren - "pengar rullar in" spelas på repeat i vårt omklädningsrum!

Vem i Hammarbys damlag: a.) har sjukast humor? b.) är största cineasten? c.) är mest dubbelfotad?

A) Cattis skulle jag nog säga, men Siggan kan nog också ligga bra till.
B) Siggan - fast hon kollar nog mest på romantiska komedier. Emilie Ekman kanske... Nej svår fråga.
C) Brukar kalla mig själv tvåfotad! Men Elle Lindbom skjuter bra med både, dock helst nån lustig utsida som hon nog är unik med att använda.

Du har varit på USA-äventyr under några år, hur länge var du där och vad gjorde du?

Jag var i Boston i 2 år. Spelade fotboll och gick på college.

Vem anser du vara den bästa kvinnliga fotbollsspelaren genom tiderna (dig själv borträknad)?

Malin Moström - jag eftersträvar hennes uthållighet och fysik, slutade aldrig springa.

Vad är din absolut högsta dröm att få uppleva som fotbollsspelare? och som privatperson?

Det är samma på båda: att få syssla med fotboll på heltid.

2005 var ditt smeknamn "Star" och du älskade kroppkakor (2002 var det lasagne), berätta om detta.

Jag saknar det smeknamnet... Var min tränare En Pärlskog som instiftade det och på den tiden ropades det ut i högtalarna på Kanalplan när jag beträdde planen. Kan väl avslöja att det inte var för att han tyckte att jag var en Star utan ev för att jag själv kallade mig det. Jag kallas fortfarande Hanna Star av mina vänner som på den tiden ofta stöttade mig på grässlänten på Kanalplan.
Om du undrar över skiftet i favoriträtt så mognade väl mina smaklökar lite :)

Efter 41 mållösa matcher i Bajentröjan nätar du i 67:e minuten av premiärmatchen 2012 mot Kvarnsveden, hur kändes det?

Underbart att få näta Hammarbys första mål i ettan! Ett långskott som jag fått många kommentarer om från vår tränare Pär då han menar att det var ett chansskott men jag drev fram som mittback och såg att målvakten var långt ut så drog till med ett långskott! I övrigt har min familj retat mig mycket att jag aldrig målade i allsvenskan, vilket tom min storasyster Ingrid Olsson gjorde som också spelade i Hammarby.

Elitettan 2013, hur kommer det att gå för er Söderbönor? Vilka blir svåraste motståndarna?

Jag tror på oss även detta år fast det blir en ännu tuffare serie. Vi hamnar i toppen! Svåraste och roligaste matcherna blir alla derbyn (DIF, AIK och Älta) - och då hoppas jag på mycket folk!

I höstas lyckades du få med ett gång undersåtar från jobbet på ett par av era matcher. De hade egna trummor och skallror men svenska språket ingick inte i deras repertoar. Hur gick egentligen med växelsången med bajenklacken på plats? Berätta allt om detta.

Bästa klacken (efter Bajen Fans som tyvärr visade sig alldeles för sällan...) Dock hade de svårt med sången pga att de är från Tjeckien- och de Bajen Fans som var där trodde de hejade på motståndarna. Men de fick låna en trumma av mina tjeckiska byggubbar och de fick då lära sig de rätta rytmerna. Men jag hade lärt dem "Hammarbyyyyy" - och en reporter efter matchen sa att vi hade Stockholms klart bästa publik.

Tack Hanna för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Kom till Kanalplan och stötta oss! Det är härligaste arenan på Södermalm och jag tror inte man hittar hembakt på Stockholms arenan - så gillar man inte det man ser på plan (hur det nu är möjligt?!) blir man i alla fall inte besviken på det prisvärda fikat!

Nästa intervjuoffer

Hannas tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Ylva Johansson. Engagerad i både Hammarby Damfotboll, STFF och politiken. Verkar ha många bollar i luften (hehe) - skulle vara kul att höra varför hon blev Bajare!
Hanna "Hanno" Olsson

Länkar relaterade till intervjun

Hanna på Twitter (Klicka här)

Hannas sida hos Söderbonorna (Klicka här)

Söderbönornas hemsida (Klicka här)

Söderbönorna på twitter (Klicka här)

Beskrivning av Hannas svaghet "Dulche de Leche" (Klicka här)

Hannas älsklingsprogram (Klicka här)

Wikipedia om Malin Moström (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020