Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#10 - Johan Järver

Intervjudatum: 2013-01-17

xG

Född

1973

Bor

Södermalm

Familj

Ja

Tionde man till rakning i stafettserien är grönvita profilen Johan "Sluggo" Järver, nu snackar vi om en multitasking. På CV:et står förutom bajare bland annat sommelier, hovmästare, ordningsvakt, pugilist, gymnasielärare, student samt utbildad hundförare. Om det vankas fritid så fylls den primärt givetvis med bajen men även mat och dryck står högt upp på listan. Den enligt uppgift mycket allmänbilddade herr Järver har enligt uppgift en riktigt bra näsa för goda viner, vi får se om vad som kan rekommenderas för oss vanliga, dödliga lantvinsdrickare.

Hej Johan, hur är läget Just Idag?

o tack, just idag är jag stark. Allt är bra men saknar sol och värme nu. Den så kallade "silly season" har nyss börjat och jag tycker att det är sjukt intressant att spekulera i hur det kan se ut inför nästa säsong.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Farsan är från Årsta och morsan från Bondegatan så det var väl inte så konstigt. Kommer ihåg att farsan tog med mig några matcher om året redan som väldigt ung.

Calle och Maja Moback rekommenderade dig till att bli nästa intervjuoffer, vad känner du till om dem?

Calle lärde jag känna -92 då jag precis hade börjat i BK Borsten. Innan så hade jag hoppat runt på läktaren men från och med hösten -92 så har jag stått på samma ställe. BK Borsten och BK Träsket har stått vid samma pelare sedan långt innan min tid och i och med mitt inträde i Borsten så fick jag även tillträde till platsen och kollektivet som ibland kallas borstenträsket., i vilket Calle ingår. Calle har även varit med och föreläst om fördomar den skola som jag då jobbade på. Maja är ju hans och Barbros dotter så henne träffar man på då och då.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag är född och uppvuxen i Vårberg, vilket de flesta från ursprungliga BK Borsten är fast jag är ett par år yngre. Jag gick i samma grundskola och lekis som bröderna Bacon och Staffan Bäckström. Gymnasiet gick jag av olika anledningar på ett interna i Norrtälje. Gjorde lumpen på K3 som hundförande MP och jobbade sedan med det ett tag.

Ditt smeknamn "Sluggo", vad kommer det ifrån?

Folk tror ju så klart att det har med boxningen att göra men så coolt är det inte. Mitt smeknamn Sluggo kommer ifrån att farsan trodde han skulle få en dotter so skulle hetat Lisa. Så blev inte fallet och då började han kalla mig för Sluggo i stället på grund av den omåttligt tråkiga serien "Lisa och Sluggo" som gick i någon blaska på den tiden.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Just nu hankar jag mig fram lite. Jag sitter för tillfället och skriver på en examensuppsats i statsvetenskap om det politiska klimatet för kvinnor i Tunisien före och efter jasminrevolutionen.

Du är lärare i Samhällsvetenskap och Geografi på gymnasienivå. Vilket samhälle är bäst att leva i och vilket är ditt drömresmål?

Jag fick jobb som gymnasielärare innan jag var helt klar på LHS och det är den examen som jag jobbar med nu. Drömsamhället finns nog inte och kommer nog aldrig att finnas. Jag är ibland lite Panglossianist och tycker att vi lever i de bästa av tider i de bästa av världar ena dagen och andra dagen vill jag revolutionera samhället från grunden. Mitt drömresmål just nu är Sydamerika. Det är den enda av de sex befolkade världsdelar jag inte varit i och det verkar som att det är en del av världen som har allt.

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Ångest har jag på nätterna då lyssnar jag på podradio och försöker jaga bort demonerna. En del människor är för dumma för att ha ångest. Det ä smart.

Vad får just dig att gå igång? (fri tolkning av vad som avses)

Jag går igång stenhårt på mat och dryck i ett sammanhang. Förklaring: En stor middag med trerätters meny där maten och drycken är genomtänkt genom hela måltiden. En knäckemacka med nystekt abborre som gör att smöret smälter och till det en kall Red Seal. Ostron och Champis en hemmakväll framför tvn med kärestan. En engelsk ale med nachos och salsa framför tipsextra. Julmaten på Nackadagen med nubbe och mumma. Jag kan hålla på hur länge som helst men jag tror du förstår vad jag menar.

Sedan tio år tillbaka har du multijobbat på Sandhamn som hovmästare, sommelier och ordningsvakt. Går dessa något olika yrken bra att kombinera och vilket är favoriten om du måste välja?

Det bästa är så klart att kombinera så många yrken som möjligt så att det aldrig blir långtråkigt. Det är svårt att kombinera dem på somrarna men på lågsäsong gick det alldeles utmärkt.

Enligt en säker källa så gillade du att "svinga dina lurviga" på dansgolvet när du var jobbade på Sandhamn, och du gick väl hem hos de äldre tanterna. Kan du berätta lite om dina eskapader på ön?

Jag har ju som sagt varit där ute, framförallt under somrarna, under några år. Det kan väl ha blivit något danssteg någon gång men man ju ingen Fred Astaire direkt. Att jag varit där så länge är ju att jag tycker att det är kul folk som jobbar, bor och besöker Sandhamn. Det är en del storbåtsägare men dom har de senaste åren kommit på att man fångar fler flugor med honung än med ättika, eller något liknande. Fortfarande så kan det komma någon stolt seglare som tror att hen äger stället men det blir bättre och bättre. Vi har ofta påhälsning av diverse bajen-legendarer, så som Lasse Eriksson, Tarzan, Jakoby, Mange Wilhelmsson, Magnus Carlson med flera så helt utan grön-vitt umgänge är man aldrig.

Ryktet säger att du haft hund med dig på jobbet i Sandhamn, och att någon råkat släppa ut den från kontoret när du jobbade i restaurangen. Vad hände egentligen, kan du berätta?

Nja, det var ingen som råkade släppa ut henne. Hon var grym på att öppna dörrar och därefter hoppade hon över receptionsdisken och sprang iväg. Detta var klockan tolv på nyårsafton och då smäller Hotellet, Sands Hotell, Värdshuset och handlaren på ön av ett fyrverkeri till en sammanlagd kostnad av ca 50 000 vilket gör att ön är upplyst och det smäller som om det vore invasion från främmande makt. Det var -10 grader och hon har knappt någon päls. Isen ligger ju inte i hamnen på grund av båttrafiken så då var jag jävligt orolig i en halvtimme innan jag hittade henne igen.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Mitt första grön-vita minne är tigerrandigt. Jag hade en matchdräkt när jag var liten i tigerräder samtidigt som jag hade en grön-vit halsduk. Fick inte riktigt ihop det med färgerna kommer jag ihåg men det är i alla fall mitt första minne. När jag var fem började jag spela med difs lag som var ett år äldre. Farsan klädde mig i hel bajenstass så jag fick stå i mål för att jag inte hade samma färger som de andra. Jag spelade bara där säsongen -78 då jag bytte till IFK Stockholm.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Mitt största minne är ju som alla andras sm-guldet -01. Men även -98 var helt fantastiskt. -82 den 31 oktober fyllde jag nio år och hade ingen bra födelsedag.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Gammal favvo är Putte Ramberg och samtida är Kennedy.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Slutar jobbet så tidigt som möjligt, då jag ändå inte får någonting gjort. Spelar ingen större roll om det är mot Solna eller Ängelholm vi spelar. Det är alltid sjukt nervöst. Kollar vart vi ska samlas via sociala medier. Det brukar alltid innehålla ett stop vid glasburken på Gullmars, en piss mot spåret på väg in och därefter en sista malt innan under läktaren. Efter går jag nästan alltid direkt hem. Jag brukar vara helt slut.

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

Jag står några meter ifrån pelaren nära mittlinjen på sektion K. Vid Calle, Svenne, Totte, Roffe, Katarina, osv, osv. vi är väl ett 30 tal, minst, som står på ungefär samma platser jämt.

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Nummer 1 och spela antingen center eller mittback. Jag hade det numret i borsten de femton senaste säsongerna men var aldrig målvakt.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Ingenting faktiskt. Men nu vet jag bättre.

Du spelade fotboll i IFK Stockholm upp till 15-års ålder, i målet stod Magnus Hedman. Var han en sopa redan då?

Nä. Mange var bra. Jag har, förutom hans år i solna alltid gillat honom som person. Det finns alltid någon som har hört att han har betett sig si och så men få har varit med när det hänt. Han är en kille från förorten som fick fightas för att komma dit han ville och som gjorde det ganska bra. Jag vet sedan min tid på spy bar att han alltid bjöd med grabbarna från vårby och att dom alltid hade fri bar på honom. Sedan har han gjort en del felval i livet, det första var solna.

Ditt IFK Stockholm spelade och förlorade finalen i St. Erikscupen mot Handens SK. I motståndarlaget spelade en viss Jensa Gustafsson, såg du redan då att han hade bajenpotential?

Jensa var liten och nätt, han spelade i ett bra lag som vi mötte typ tio gånger om året. Han blommade inte riktigt förrän senare när han blev lite större (?).

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Hemsidan minst ett par ggr varje dag.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Bajen Fans bara just nu. Har varit med i alla möjliga och omöjliga fallanger under åren.

De senaste tjugo åren har du boxats regelbundet, först i Stockholms AIF och sedan fem år tillbaka i Djurgården, hur i hela friden hamnade du där och varför?!?

När mina tränare gick från AIF till DIF så la jag av i något år men då hörde en gammal kompis av sig och frågade om jag inte kunde komma ned och träna med honom på dif. Kompisen heter Patrik "19" och hans motivering var att jag aldrig skulle behöva betala någon medlemsavgift och samtidigt få slå djyrgårdare på käften utan repressalier, så jag gick ner och började köra. Jag kör bara med ryssar och dom har ingen aning om vad dif är så det pratas aldrig om dom.

I egenskap av sommelier, kan du rekommendera ett vin som passar bra i bajensammahang?

Vinerna blir ju så klart Bruno Ohlzons kollektion i första hand. Annars har vi gamla klassiker som kir, parador, diamant, Donelli Lambrusco osv. Annars är väl bärs mer vår melodi.

Ryktet säger att du nyss hemkommen från Indien med mystisk magåkomma hamnade på Södersjukhuset. Givetvis spelar bajen denna dag och du skyndar själv på droppet för att hinna till matchstart. Det låter vansinnigt. Kan du berätta hela historien? (och vad hade du för kläder på dig på matchen?)

Det började faktiskt med att jag kom hem från Tyskland där vi hade kollat St: Pauli och åkte hem via borås där vi mötte ellos. Jag tyckte jag var lite oförtjänt bakis och kistan var paj så jag började, min vana trogen, att dricka mjölk för att lindra. Det gick inget bra utan jag fick helvetiskt ont. Då köpte jag yoghurt istället. Då fick jag så ont så jag fick feber. Då hade ju morsan lärt mig att jag skall äta glass så det gjorde jag. Det visade senare att jag blivit laktosintolerant men innan alla prover var gjorda fick jag gå med dropp i 5 dygn. Sista dygnet hade vi match borta i mordor. Jag var sjukt nervös, bad brorsan åka hem och hämta biljetten, skruvade upp droppet så armen blev helt kall och lånade en jacka över den blå sjukhusklädseln. Droppkatetern fick sitta kvar och jag kom lite omtöcknad till arenan som luktar urin. Som tur var blev det oavgjort, vid vinst måste man sin vana trogen göra samma ritual inför nästa match.

Vad är en sushi-söndag för dig och hur många sushibitar kan man egentligen käka vid ett sådant tillfälle?

Det beror på om det är köpsushi eller hemmasushi. Köp då blir det oftast en 17-bitars, hemma blir det lätt 25. Det beror på att jag gör dem lite mindre. En sushisöndag pågår i många timmar.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Tycker det ser bra ut. Själv anser jag att vi behhöver två alternativ på varje plats och då saknas det ju några spelare i dagens trupp. Framförallt en brunkare på mitten och ett komplement till Sudden på topp. En lång kille som kan skarva eller hålla fast bollen i anfallet skulle smaka fågel. Siffrorna ser ju bra ut på de flesta fronter utom i målprotokollet.

Tack Johan för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

En dag skall vi alla dö. Alla andra dagar skall vi inte det.

Nästa intervjuoffer

Johans tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Staffan Olsson (handbollslegendaren) som jag sett på några matcher.
Johan Järver

Länkar relaterade till intervjun

Sandhamns Seglarhotell (Klicka här)

IFK Stockholm (Klicka här)

Bruno Ohlzons vinkollektion (Klicka här)

BK Borsten (Klicka här)

Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020