Tyvärr är denna sida nedskalad för tillfället. Anledningen är att en bild som användes på en av intervjusidorna bröt mot upphovsrättslagen, därför plockades alla sidor bort av rädsla för att kanske någon ytterligare bild också skulle bryta mot densamma lag. Böter för förseelsen är betald men det sved lite i själen då detta inte är en kommersiell sida på något sätt. Dock respekteras anledningen till boten, klart att man ska ha koll på upphovsrättsliga bilder. Sidorna är återskapade utan bilder tills vidare.
Stockholm, augusti 2020.

#1 - Jesper Tillberg

Intervjudatum: 2012-09-05

xG

Född

1969

Bor

Enskede

Familj

Gift, två barn.

Först ut som grönvit profil har vi Jesper Tillberg, även känd som Kapten Svea på Twitter.

Vid sidan om sitt grönvita liv å leverne har Jesper utkommit med flera ungdomsromaner, dels egna och några i samarbete med Peter Bergting.

Förutom bokskrivandet har Jesper regisserat och producerat både tv- och radiodokumentärer åt SVT och SR. Han skriver även regelbundet i magasinen Plaza och Residence.

Hej Jesper, hur är läget Just Idag?

Just idag är jag inte så stark. Förkyld.

Vi forsätter med en enkel fråga, hur blev du bajare?

Det började tidigt, typ 6 år, jag gillade klubbmärket. Färgerna utstrålade något vänligt, och lagerkransen var lite Asterix-feeling. Senare flyttade jag till Söder och då blev det naturligt.

Berätta lite om din bakgrund (var är du uppväxt, gick du i skolan, hur såg dina barndomssomrar ut o.s.v.)

Jag är född och uppvuxen i Danderyd. Spelade fotboll i Enebyberg IF, en hemsk klubb. När jag vid 8 årsåldern flyttade in till Södermalm så var det som att hitta hem. En helt annan vänlighet och trevlig kultur. Jag gick i Södermalmsskolan, där min son går nu. Skolans entré syns på omslaget till den första boken om Kapten Svea. Boken är en hård skildring av skolmiljön och jag har lite dåligt samvete, för jag trivdes fantastiskt bra i just Södermalmsskolan. Inspirationen kom snarare från den hårda, otrevliga skolan i Danderyd. Sen gick jag i Eriksdal och senare i Södra latin. Very Bajenland. Somrarna spenderades på landet på Värmdö. Fotboll spelades i Söderkamraterna och Reymers, där min son spelar med mig som tränare. Hängde på Zinken. Älskade böcker, musik och film. Det gör jag fortfarande. Men jag är helt omusikalisk själv. I högstadiet fanns två skolband. Ett bra. Och så vi. Jag spelade trummor. Fruktansvärt dålig. Tragglade mig igenom Black Sabbath, men föredrog Ratata. Ozzy och Mauro har väl inte så mycket gemensamt, inte vid en första anblick i alla fall.

Ibland är det så trist att man måste betala räkningar m.m. Vad sysselsätter du dig med för att lösa dessa uppgifter?

Räkningar blir roligare om du samtidigt lyssnar på musik. Mina all time favorites är Pulp, och favvolåt Seconds.

Nu har du nästan nått medelåldern, hur ser ditt liv ut idag?

Jag har lämnat Söder, ett stort steg eftersom jag levde upp till frasen 'Mariaberget, c est moi!' Bor i Enskede. Jag försöker skriva uppföljaren till min senaste bok, med Bajeninslag faktiskt, som kom i våras. De Svarta svanarnas natt. Den har fått fina recensioner, så det är kul! Fotbollstränare, och hjälptränare i Bajen bandy där sonen spelar. Önskar att jag var mer i stallet med dottern. Samlar på vin. Det är osten som drar ner mig i vinträsket. Favoritöl: Pang Pang (från närliggande bryggeri i Hökarängen!)

Av allt som du upplevt fram till dags dato, vad ångrar du mest?

Flickor som aldrig kysstes, trots att de ville bli kyssta. Av mig. Som spelade svår.

Hur ser din framtid ut de närmsta åren?

Ska skriva fler böcker. Även för vuxna. En thriller.

Vad får just dig att gå igång?

Leendet och en blick som säger det du söker finns här.

Vilket är ditt första grönvita minne?

Match med Hammarby Hockey. Och den där LP-skivan, ja LP ... remember that, där fotbollslaget sjunger, det är tonerna från en annan tid.

Vilket är ditt mest minnesvärda grönvita minne?

Det mest komiska var när Daniel Theorin nyligen stod framför oss på ICA i Dalen, vid grönsaksdisken. När han gått och jag nämnde 'mötet' för sonen så ropade han över hela butiken: VAR ÄÄÄÄÄR HAN? Annars SM-guldet 2001, jag hamnade med vänner på en sylta som hette Pedros hörna. Magiskt. Syltor är fina, minns att författaren Per Hagman skrev en fin hyllning till syltorna.

Av alla spelare som lirat/lirar för Hammarby IF, vilken är din absoluta favorit?

Hmmm... Polisongkungen Ronnie Hellström, målkungen Billy Ohlsson från mitt tidiga 80-tal. Andreas Hermansson var en favorit, han hejade alltid när vi bodde i samma kvarter. Men det blir nog ändå Johannes Hopf; en sån sympatisk inställning till liv, fotboll och musik.

Det är matchdag och Bajen lirar hemma. Hur ser din dag ut innan, under och efter matchen?

Försöker få något gjort under dagen. Om det är bandy - som jag älskar lika mycket som fotbollen - så försöker jag styra upp möte för klassisk #bandylasagne i Tältet (det är en egen hashtag på Twitter), riktigt god och pengarna går till laget. Om det är fotboll så kommer jag ofta sent på grund av lämningar av barn. Efter match är jag oftast trött i benen. Sjunker ner i soffan och funderar ut min matchkrönika på barabajen.se där jag skriver under pseudonymen 'Sokrates på ståplats'.

Var på Söderstadion under en match hittar man dig?

Långt ner på ståplats i hörnet mot norra sitt. Säg tjäääna!

Om du själv skulle spela i Bajen, vilket tröjnummer och vilken position i laget skulle du ha?

Offensiv mittfältare. Långsmal måltjuv. Jag ser ju ut som Runström, Peter Crouch, eller Basil Fawlty, Stig-Helmer, om man är på det humöret. Helst #7, efter Kevin Keagan, min barndomsikon. Nu har väl Lallet det tröjnumret. Han är ju också bra.

Innan du blev tillfrågad om denna intervju, vad visste du om Bajen International?

Nada.

När du ska förkovra dig om Bajen, varifrån hämtar du denna information? (hemsidor, tidningar, sociala medier m.m.)

Officiella sidor och bloggosfären.

Du är aktiv på Twitter under signaturen @KaptenSvea, varför twittrar du?

Jag började twittra som bokkaraktären som en del av en boklansering, men så övergick det till att bli min egen röst för livet som författare, skribent och bajare. Det stundom alltför påfrestande livet, med andra ord.

Vilka grönvita avdelningar/falanger är du medlem i?

Hammarby Fotboll, Hammarby Bandy, Hammarby Handboll, Bajen Fans Hockey, Bajen Fans Enskede.

Hur ser bajens framtid ut de närmsta åren?

Resten av säsongen är mer som ett träningspass inför nästa år. Bandyn däremot bubblar, även om vi förlorat många spelare, däribland Patrik Nilsson, #19. Handbollen har ett ungt lag som kan växa till sig.

Tack Jesper för att vi fick ställa dessa frågor till dig, har du några visa avslutningsord till folket?

Take care.

Nästa intervjuoffer

Jespers tips på en annan grönvit profil som skulle kunna bli nästa intervjuoffer

Jag skriver ju bandykrönikor på www.barabajen.se och nämnde en gång att bandyn på Zinken är lite som att kliva in i en Pär Rådströmbok, en känsla av ett svunnet 50-tal. Extra kul då att ofta se hans son Niklas Rådström på norra på Söderstadion. Så gärna honom!
Jesper Tillberg

Rekommenderade länkar av Jesper

Bara Bajen

Gustav Gelin på Fotboll Direkt

Länkar relaterade till intervjun

Bokus.com lista över Jespers böcker (Klicka här)

Jespers favoritlåt med Pulp - Seconds, här på Youtube (Klicka här)

Recension av Jespers senaste bok - De svarta svanarnas natt (Klicka här)

Övrigt

Jespers bokrepertoar (köp, köp köp...)

Kapten Svea 1 - Skatans nyckel

Kapten Svea 2 - De ondas blommor

Kapten Svea 3 - Eldflugornas herre

Kapten Svea 4 - Samlarens skugga

Lennart van Helsings monsterresa 1 - Den hemliga boken

Lennart van Helsings monsterresa 2 - Dukat för hämnd

Kleo och underjordens gåta

Mumien som inte kunde sova

De svarta svanarnas natt


Grönvita Profiler
Sedan 2012

© Grönvita Profiler 2012-2020